Mødedato: 04.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kultur- og fritidsplan for Nordhavn

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges Kultur- og Fritidsplan for Nordhavn, og udvalget skal i den forbindelse tage stilling til, hvorvidt tre forslag til faciliteter projekter skal indgå i forhandlingerne om budget 2016.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen på baggrund af udvalgets tilkendegivelser arbejder videre med udviklingen af kultur- og fritidsfaciliteter i Nordhavn med afsæt i Kultur- og Fritidsplanen for Nordhavn.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget lader projekterne "Aqtiv, Multibane på vand", "Fodboldbane i Nordhavn" og "Havkulturhuset" indgå i forhandlingerne om budget 2016.

 

Problemstilling

I Budget 2015 indgår en hensigtserklæring om, at der skal sikres arealer til kultur-og fritidsformål i Nordhavn og i de øvrige byudviklingsområder. Målet er, at borgerne i de nye bykvarterer også har god adgang til kultur og fritidsfaciliteter i deres kvarterer.

I forlængelse heraf besluttede Kultur- og Fritidsudvalget den 20. november 2014, at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Lokale- og Anlægsfonden skulle gå videre med en udviklingsplan for Nordhavn.

Løsning

De første beboere er begyndt at flytte ind i Nordhavn, og når bydelen er færdigudviklet, forventes Nordhavn at rumme 40.000 indbyggere og et tilsvarende antal arbejdspladser.

For kultur- og fritidslivet er det centralt at skabe en levende og bæredygtig by med et aktivt levende kultur- og fritidsliv. Et kultur- og fritidsliv,

• der som del af storbykulturen har kant og kvalitet,
• hvis faciliteter er tænkt i sammenhæng med bydelens andre funktioner, så borgerne oplever sammenhæng i hverdagen
• hvis faciliteter og tilbud, støtter aktiv deltagelse, er i tæt dialog med brugerne, og er tilgængelige, når borgere efterspørger det.

Med en udviklingshorisont på flere årtier, vil det være en løbende proces, hvor der er brug for, at nye ideer, tendenser og behov kan sætte aftryk og vinde indpas undervejs.

By & Havn har taget første skridt med beslutningen om at etablere et anlæg til Crossfitt og løb på taget af et parkeringshus. Hertil kommer, at det allerede er besluttet at etablere en international skole, ligesom der er overvejelser om en kommuneskole i Nordhavns næste etape, hvilket vil give mulighed for at etablere idræts- og biblioteksfaciliteter i sammenhæng med skolen. Der blev i den sammenhæng i renoverings- og færdiggørelsespakken 2015 afsat en pulje på 25 mio. kr. til grundkøb til offentlige formål, som f.eks. en fodboldbane.

Kultur- og Fritidsudvalget har desuden valgt at lade forslag om etablering og drift af Copenhagen White Water Park (CWWP) indgå i forhandlingerne om budget 2016.


Kultur- og fritidsplan for Nordhavn
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde med Lokale- og Anlægsfonden hyret rådgiverne Dansk Bygningsarv og MLRP til at udarbejde en kultur- og fritidsplan for Nordhavn. Se bilag 1.

Planen indeholder en vision og en række principper for udviklingen af kultur- og fritidslivet i Nordhavn - samt forslag til kommende faciliteter. Ud over at give et estimat på en samlet dækning af behovet for kultur- og fritidsfaciliteter, skitserer planen derfor 4 konkrete kickstarterprojekter og 5 større projektforslag, der kan arbejdes videre med.

Udvikling, finansiering og etablering af kultur- og fritidsfaciliteter er i denne sammenhæng tæt knyttet til de etaper, udvikling af Nordhavn sker i. Udviklingsplanen skitserer derfor sammenhængen mellem den etapevise udvikling og mulighederne for etablering af faciliteter. Nogle af planens forslag kan derfor projekteres og realiseres inden for de næste 1-5 år – andre, som CWWP projektet, kan realiseres på den lidt længere bane.

Intentionen er, at planens principper og forslag kan danne afsæt for dialog og forhandlinger om endelige projekter, areal og finansiering i de kommende års budgetforhandlinger. Sigtet er desuden, at samarbejdet med Lokale og Anlægsfonden kan fortsætte i forbindelse med den videre udvikling og finansiering. Lokale og Anlægsfonden har tilkendegivet, at der med afsæt i Kultur- og Fritidsplanen er mulighed for medfinansiering til projektering og etablering af faciliteter i størrelsesordenen 20 mio. kr., såfremt kommunen prioriterer planen og projekterne. Endvidere skal projekterne leve op til Lokale og Anlægsfondens kriterier om kvalitet og eksempelværdi.

Forvaltningen indstiller, at et kickstarterprojekt og et af de større projekter indgår i forhandlingerne om budget 2016. 
 


Faciliteter og arealer
By & Havn varetager udviklingen af Nordhavn og sælger derfor også grundene i bydelen. Det sker efter et først-til-mølle-princip, hvilket betyder, at stort set alle arealer i Nordhavns første etape, Århusgadekvarteret, allerede er solgt. Skal der være faciliteter, der kan bidrage til levende kultur- og fritidsliv i Nordhavns næste etaper, skal der afsættes midler i Københavns Kommunes budget til areal og faciliteter, så der kan indledes konkrete forhandlinger med By & Havn. I kommende budgetforhandlinger, kan der i den sammenhæng sikres areal gennem direkte køb af byggeret – eller der kan sikres en arealreservation, der vil kunne gælde i en tidsbegrænset periode.



Forhandlinger om Budget 2016
Kultur- og Fritidsplanen for Nordhavn peger på, at der inden for de 1-5 næste år skal afsættes midler til areal, byggeret, projektering og etablering, hvis der skal sikres kultur- og fritidsfaciliteter i den første etape af Nordhavn. Midler til areal og byggeret vil i den sammenhæng muliggøre, at der kan indledes forhandlinger med By & Havn om grundkøb, samt sikre mulighed for indflydelse på kommende lokalplaner. Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller derfor, at Kultur- og Fritidsudvalget lader følgende tre projekter indgå i forhandlingerne om budget 2016:


Fodboldbane ved den internationale skole
I Renoverings- og færdiggørelsespakke 2015 blev parterne enige om at afsætte 25 mio. kr. til en pulje til grundkøb i Nordhavn, til anvendelse til offentlige formål som en fodboldbane, på et areal beliggende ved siden af den kommende internationale skole. En kunstgræsbane vil understøtte ambitionen om at skabe en levende by og en by i bevægelse. Med lys på anlægget vil banen kunne bruges hele året og i en større del af dagen. Banen vil understøtte samtænkningen af skole- og fritidsliv - og give plads til, at børn og unge kan have en aktiv skolegang.

Økonomi: En kunstgræsbane med lys og hegn koster i størrelsesordenen 9 mio. kr. Hertil kommer driftsudgifter på 300 t. kr. (p/l 2015) alt efter endelig placering.



Aqtiv, multibane på vand
Kultur- og Fritidsplanen for Nordhavn peger på, at kickstarter-projekter kan være en løftestang for en trinvis udvikling og forankring af fritidslivet i Nordhavn. Kickstarterprojekterne kan bruges til at sætte en udvikling i gang og få foreningslivet til at gro. Samtidig kan kickstarterprojekterne, hvis de tænkes fleksibelt, give mulighed for at modne aktiviteter, til de flytter til mere permanente faciliteter, når de etableres i de senere faser af udviklingen. "Aqtiv, multibane på vand" er et vandsportsanlæg, der kan understøtte en vifte af vandsportsaktiviteter - både de nye og de traditionelle.

Økonomi: Selve anlægget på vand kan etableres for ca. 15 mio. kr. Hertil kommer klargøring af areal, etablering af adgangsforhold, samt skærme mod bølger. Dette vil koste i omegnen af 10 mio. kr.


Havkulturhuset
Nordhavns Havkulturhus er et nytænkende maritimt idrætscenter, der samler aktiviteter relateret til hav, f.eks. kajak, roning, vandsport, dykning, og foreningshus. Havkulturhuset bygger videre på grundideerne bag Det Maritime Ungdomshus, havnebadet på Islands Brygge og ARC - og udnytte Nordhavns store maritime kvaliteter ved at gøre dem til en del af byrummet. 

Der er i lokalplanen for Århusgadekvarteret skitseret mulighed for at etablere en kultur- og fritidsfunktion ud til "Lommevandrummet" mellem Sundmolen og Århusgadekvarteret. Projektet foreslår en integreret løsning, hvor et nyt kulturhus for vandsport udnytter hele underetagen i en større bygningskrop til lagerfacilitet og foreningsaktivitet - og vandrummet foran til vandsport. Byggefeltet er indtil videre ikke solgt, da der ikke kan bygges før tidligst 2019 på grund af metrobyggeri. Afklaring af muligheder skal ske inden for 1-3 år, hvis muligheden skal fastholdes. Faciliteten kan enten etableres ved køb af lejligheder i underetagen eller gennem køb af den fulde byggeret for hele bygningen.

Etableres Havkulturhuset før anlægget af Nordhavnsvej påbegyndes, vil huset kunne bidrage til at afhjælpe de udfordringer, der vil komme for roere og sejlere i indre Nordhavn i forbindelse med anlæggelsen.

Økonomi: Det foreslås, at der afsættes midler til grundkøb samt 2 mio. kr. til forprojektering

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkender Kultur- og Fritidsudvalget indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde budgetnotater for projekterne "Aqtiv, Multibane på vand", "Fodboldbane i Nordhavn" og "Havkulturhuset".



Carsten Haurum 

                                                                /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2015:

Tue Hækkerup stillede forslag om, at følgende supplerende at-punkter indgår i Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning:

3. at Kultur- og Fritidsforvaltningen inddrager kulturelle/kreative aktører, foreningslivet og frivillige organisationer, eksempelvis DGI, spejderbevægelsen mv., i det fortsatte udviklingsarbejde.

4. at Kultur- og Fritidsforvaltningen inviterer Børne- og Ungdomsforvaltningen til et udviklingssamarbejde, der skal have fokus på, hvordan nye skolebygninger i bydelen kan understøtte forskellige brugere, eksempelvis en folkeskole, en KKFO, foreningsliv, individuelle eller spontane kulturelle eller idrætsmæssige foreninger. I udviklingsarbejdet skal Kultur- og Fritidsforvaltningen lægge vægt på, at bygningerne kan udnyttes 24-7, (d.v.s. døgnet rundt, alle ugens dage), og der bør indgå overvejelser for, hvordan de forskellige mulige brugere af bygningerne kan understøtte hinanden.


Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen og de supplerende at-punkter.
Til top