Internationalisering - modtagelse og fastholdelse af internationale talenter
Indstilling og beslutning
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslag om nedbringelse af vente- og sagsbehandlingstid i den internationale borgerservice samt øget fastholdelse af internationale talenter til budgetforhandlingerne for 2016 med 3,7 mio. kr. i anlæg i 2016 og samlet 11,4 mio. kr. i service i årene 2016-2019.
Problemstilling
Vente- og sagsbehandlingstiden i International Citizen Service er steget markant siden åbningen. Den gennemsnitlige ventetid er fra 2014 til 2015 steget fra 17,16 min. til 43,49 min. Derudover er der en øget efterspørgsel fra partnerskabskommunerne i Greater Copenhagen på services, som bidrager til øget fastholdelse af internationale talenter.
Løsning
Den kommunale myndighedsservice er den eneste del af den internationale borgerservice i International Citizen Service, som endnu ikke er digitaliseret. De mange fremmødte og det faktum, at sagsbehandlingen foregår ved udfyldning af fysiske blanketter, gør, at vente- og sagsbehandlingstiden er steget markant siden åbningen af International House i 2013. Et kanalstrategisk fokus med styrket telefonisk service og digitaliserede sagsgange kan sikre, at de internationale borgere, som møder op, er klar til sagsbehandling. Herved kan vente- og sagsbehandlingstiden nedbringes.
Udover efterspørgsel på myndighedsydelser, er der ligeledes en efterspørgsel på serviceydelser inden for kultur- og fritidsområdet, herunder guidning til kultur og fritid, bolig og frivillighed, der skal sikre fastholdelse af internationale talenter. I forbindelse med International House’s funktion som regional indgang for internationale talenter er der desuden efterspørgsel fra partnerskabskommunerne på udvikling af en regional platform, hvor kommunerne i Greater Copenhagen kan tilkøbe services til internationale talenter.
International House spiller desuden en øresundsregional rolle ift. tiltrækning og fastholdelse af talenter. Etableringen af European Spallation Source (ESS), som er et center for materialeforskning (fysik) i Lund med ca. 500 ansatte og ca. 2-5.000 besøgende årligt, er et godt afsæt for at tiltrække talenter, turister, kongresser mv. til Greater Copenhagen. Derfor igangsættes et samarbejde med Region Hovedstaden om en foranalyse om etablering af et Danmarkshus i Lund, som skal informere om bolig- og arbejdsmuligheder, kulturliv o.l. i Danmark samt fungere som et udstillingsvindue for dansk kultur og design, som kan bidrage til at tiltrække kongresser, talenter og investeringer. Derudover ansættes en dansk repræsentant i ESS, som skal sikre rekruttering og bosætning i Danmark. Der udvikles endvidere en række serviceinitiativer, som skal sikre, at forskere med medfølgende ægtefæller bosætter sig i København pga. attraktive services. Endelig etableres et samarbejde med Niels Bohr Instituttet, Wonderful Copenhagen m.fl. om scienceturisme, som skal tiltrække turister med interesse for videnskab samt videnskongresser.
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller derfor til Kultur- og Fritidsudvalget, at forslag om nedbringelse af vente- og sagsbehandlingstid i den internationale borgerservice samt forslag om øget fastholdelse af internationale talenter henvises til budgetforhandlingerne for 2016.
Der skal samlet set afsættes 3,7 mio. kr. i anlæg i 2016 og 11,4 mio. kr. i service i 2016-2019.
Økonomi
Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Carsten Haurum
/Aravni Jakobsen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.