Principper for valg af små storbyteatre 2017-2020
Indstilling og beslutning
Kultur og Fritidsforvaltningen indstiller:
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter principperne for valg af små storbyteatre for perioden 2017-2020 med afsæt i Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag samt de indkomne høringssvar fra Statens Kunstråds Projektstøtteudvalg for Scenekunst og Københavns Kommunes Scenekunstudvalg.
Problemstilling
Principperne har herefter været i høring i Statens Kunstråds Projektstøtteudvalg for Scenekunst og Københavns Kommunes Scenekunstudvalg.
Ifølge den vedtagne procedure og tidsplan for valg af små storbyteatre 2017-2020 (bilag 3) skal udvalget nu beslutte, hvilke principper der skal lægges til grund for udvælgelsen af små storbyteatre.
Løsning
På baggrund af tidligere vedtagne principper samt den aktuelle udvikling på scenekunstområdet, har Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslået følgende principper for udvælgelse af små storbyteatre 2017-2020:
- De små storbyteatre skal sammen med hovedstadens øvrige scener sikre et bredt og forskelligartet teaterudbud
- Teatrene skal besidde solid ekspertise – kunstnerisk og organisatorisk
- Teatrenes profiler skal være skarpe
- Teatrene skal nedbryde grænser og anvende digitale muligheder
- Der skal sikres ”åben-scene”-faciliteter (mulighed for gæstespil)
- Der skal være plads til vækstlaget
- Fokus på børne/familieteater
- Det unge publikum tilgodeses
- Professionalisering af administration og samarbejder
- Tilskud til de enkelte teatre skal være bæredygtige
Høringssvar fra Statens Kunstråds Projektstøtteudvalg for Scenekunst
Statens Kunstråds Projektstøtteudvalg for Scenekunst har den 13. marts 2015 behandlet det fremsendte udkast. Udvalget har følgende kommentarer til det fremsendte udkast (bilag 4):
I forhold til de grundlæggende principper anbefaler Statens Kunstråds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, at Kultur- og Fritidsudvalget genovervejer det grundlæggende princip om, at Københavns Kommune på danse - og performanceområdet er fuldt dækket i regi af institutionen Dansehallerne. Derudover anbefales, at Dansehallernes nuværende struktur gentænkes.
I forhold til punkt 1 ’De små storbyteatre skal sammen med hovedstadens øvrige scener sikre et bredt og forskelligartet teaterudbud’ anbefaler Statens Kunstråds Projektstøtteudvalg for Scenekunst:
1. at det musikdramatiske område ligeledes prioriteres
2. at der søges en løsning på behovet for åben scenefaciliteter i hovedstaden
3. at det tilføjes, at de små storbyteatre skal arbejde for at udvikle helt nye publikumsgrupper
4. at principperne justeres, så det også er muligt for scenekunstinstitutioner, der møder deres publikum på andre fysiske lokaliteter end de traditionelle scenerum, at opnå status som små storbyteatre.
I forhold til afsnittet vedrørende forhold, der skal være opfyldt, anbefaler udvalget, at kravet om, at teatrene skal have adgang til en eksisterende scene, justeres, så det understreges, at et lille storbyteaters placering ikke nødvendigvis er identisk med stedet, hvor publikum møder produktionen.
Høringssvar fra Københavns Kommunes Scenekunstudvalg
Københavns Kommunes Scenekunstudvalg drøftede den 20. marts 2015 principperne for udvælgelse af små storbyteatre og har følgende kommentarer til det fremsendte udkast (bilag 5):
5. I forhold til punkt 4 'Teatre skal nedbryde grænser og anvende nye digitale muligheder" fandt udvalget, at ønsket om brug af digitale medier kan ses som indblanding i den kunstneriske proces og derfor ikke bør indgå som princip.
6. I forhold til punkt 9 'Professionalisering af administration og samarbejder' pointerede de faglige repræsentanter af Scenekunstudvalget, at princippet om flere administrative samarbejder alene giver mening, når det gælder frivillige ordninger som fælles billetsystem, CPH:STAGE mm.
I forhold til afsnittet vedrørende forhold, der skal være opfyldt, anbefaler Scenekunstudvalget, at kravet om, at teatrene skal have adgang til en eksisterende scene, udgår. Begrundelsen er, at meget nyere scenekunst foregår site-specifikt i byrummet og andre alternative steder, så en fastholdelse af kravet om en fast scene vil give et mere ensidigt teaterudbud.
Konklusion
I forbindelse med den seneste udpegning til små storbyteatre for perioden 2013-2016 blev det daværende tilskud til Dansescenen, der dengang var en del af lille storbyteaterordningen, trukket ud af ordningen. Midlerne blev i stedet bevilget direkte til den nye sammenlagte institution Dansehallerne. Det årlige tilskud fra Københavns Kommune til Dansehallerne er 5,78 mio. kr. På den baggrund indstilles det at fastholde, at danse - og performanceområdet er dækket med den bevilling.
Med hensyn til spørgsmålet om en ny struktur for Dansehallerne er der en proces i gang mellem Kulturministeriet, Københavns Kommune og Dansehallerne. Når den proces er tilendebragt, vender forvaltningen tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med et forslag.
Det foreslås, at kravet om, at teatrene skal have adgang til en fast eksisterende scene, udgår. Både Statens Kunstråds Projektstøtteudvalg for Scenekunst og Københavns Kommunes Scenekunstudvalg peger på, at dette krav ikke er hensigtsmæssigt i et mangfoldigt scenekunstbillede.
For de øvrige forslag til ændringer indstilles følgende:
1. at det musikdramatiske område ligeledes prioriteres: er indeholdt i punkt 1 om at der skal sikres et bredt og forskelligartet teaterudbud
2. at der søges en løsning på behovet for åbenscenefaciliteter i hovedstaden: er indeholdt i punkt 5 om at der skal sikres åben scenefaciliteter
3. at det tilføjes, at de små storbyteatre skal arbejde for at udvikle helt nye publikumsgrupper: indføjes under punkt 8 'Det unge publikum skal tilgodeses'
4. at principperne justeres, så det også er muligt for scenekunstinstitutioner, der møder deres publikum på andre fysiske lokaliteter end de traditionelle scenerum, at opnå status som små storbyteatre: Det foreslås, at kravet om et fast scenerum udgår
5. punkt 4 'Teatre skal nedbryde grænser og anvende nye digitale muligheder': punktet ændres til 'Teatret skal nedbryde grænser' og alene den del, der omhandler samarbejde og inspiration fra andre teatre, fastholdes.
6. Punktet professionalisering af administration og samarbejder: fastholdes som nu
Økonomi
Videre proces
Carsten Haurum
/Merete Evers Dewilde
Beslutning
Indstillingen blev godkendt med følgende bemærkninger:
Vedrørende princip 1 (De små storbyteatre skal sammen med hovedstadens øvrige scener sikre et bredt og forskelligartet teaterudbud) tilføjes, at der herved også tages højde for publikums interesser.
Vedrørende princip 9 (Professionalisering af administration og samarbejder) tilføjes, at der imødeses nye områder for administrative samarbejder, indkøbsaftaler, udbygning af fleksibilitet og strategisk sigte.
Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegav, at udvalget vil se på den samlede geografiske fordeling af teatrene.