Mødedato: 04.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Temaoplæg om digital borgerkommunikation

Se alle bilag
Frem mod budgetforhandlingerne har Kultur- og Fritidsforvaltningen mulighed for at forelægge strategiske temaer til drøftelse i Kultur- og Fritidsudvalget. Der gives en status på arbejdet med digital borgerkommunikation og en beskrivelse af forretningsområder med et udviklingspotentiale.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager notatet og de tilhørende bilag til efterretning samt drøfter forvaltningens igangværende og kommende indsatser ift. digital borgerkommunikation 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ansvaret for de tværgående digitale kommunikationskanaler og - projekter, for eksempel kommunens hjemmeside, kontaktcenteret, de sociale medier, digital post og en række selvbetjeningsløsninger. Antallet af digitale kommunikationskanaler stiger sammen med borgernes forventninger til tilgængelighed og muligheder for digital kontakt og dialog med kommunen.

Københavns Kommune har i en årrække arbejdet strategisk med digital kommunikation ift. den administrative borgerbetjening og har høstet store effektiviserings- og servicegevinster. På kultur- og fritidsområdet er der også mange potentialer ved fortsat at digitalisere borgerkommunikationen og -interaktionen.

Løsning

Status på arbejdet med digital borgerkommunikation

Borgerkontakt og Digital Innovation har et todelt ansvar ift. digital borgerkommunikation: Et tværgående ansvar for hele kommunen ift. udvikling og strategisk drift af kk.dk, de sociale medier samt kommunens fælles kontaktcenter. Dertil kommer det forvaltningsspecifikke ansvar for kommunikation og formidling af KFF-aktiviteter og institutioner.
Kommissorium for enheden Borgerkontakt og Digital Innovation findes i bilag 2.

En fælles hjemmeside platform

kk.dk, international.kk.dk og ca. 200 lokale hjemmesider i KK er nu sammen med kommunens intranet etableret på en fælles platform. 

Med den nye platform har kommunens mange hjemmesider fået et genkendeligt udseende, samtidig med at der lokalt er mulighed for forskelligt udtryk afstemt med målgrupper og brugernes behov. Alle institutioner og enheder i kommunen har mulighed for let og billigt at oprette egne sites på den fælles platform og for at dele nye funktionaliteter.

Den nye platform (Drupal) er verdens mest udbredte open source platform. Med den overholder kommunen nu standarder for brugervenlighed, handicaptilgængelighed og mobiltilgængelighed, ligesom vi er godt forberedt til at levere indhold til andre platforme og dele indhold på tværs af sites. Københavns Kommune vandt i foråret 2015 sølv ved den danske Drupal-award for sin løsning til håndtering af institutionernes mange forskellige sites.

Sektioner på det nye kk.dk

Det nye kk.dk, der blev lanceret d. 24. februar 2015, har nu fem sektioner med hver deres formål og målgrupper. For borgerne er de vigtigste sektioner Borger og Brug Byen.

Borger-sektionens vigtigste formål er, at borgerne nemt kan finde konkret viden, svar og digitale selvbetjeningsløsninger. Gennem brugerundersøgelser m.v. ved vi, at rigtigt mange borgere ønsker at betjene sig selv, evt. med hjælp fra en medarbejder i telefonen. Borgerne ønsker ikke at blive forstyrret af billeder, knapper og andre muligheder, der ikke hænger sammen med handlingen ”Jeg skal bestille et nyt sundhedskort”. Brugertests gennemføres også efter lancering, så visning og udtryk løbende optimeres.

Brug Byen-sektionen er kk.dk’s oplevelsesorienterede hjørne med fokus på at vise borgerne kommunens kultur- og fritidstilbud. BrugByen erstatter den nedlagte kulturogfritid.kk.dk. KFF’s 61 institutioner er storleverandører af arrangementer til denne sektion med mulighed for at udstille indhold fra de enkelte institutioners egne hjemmesider. Samlet set øger det synligheden af institutionernes tilbud og gør kk.dk til en relevant indgang for fritids- og kulturbrugere. Webstatistik viser, at brugerne har taget godt imod det nye site: BrugByen ligger i top 5 på det nye kk.dk med 10.839 besøg på en måned mod 1.987 besøg i januar måned på det gamle kk.dk. Den gennemsnitlige besøgstid er også steget fra 0,8 til 2,1 minutter, mens sider pr. besøg er steget fra 1,3 til 1,7.

Institutionernes lokale sites. Med det nye kk.dk har institutionerne i KFF gennemgået en omfattende proces med at opdatere og flytte deres eksisterende sites til den nye platform. Pt. har 50 institutioner etableret nye sites, og eventoversigten på kk.dk/BrugByen trækker aktiviteter og events fra de lokale sites, hvilket øger aktiviteternes synlighed.

Brug af de sociale medier: Facebook, Instagram og Twitter

Mens kk.dk primært benyttes til borgerservice, selvbetjening og factfinding har de sociale medier vist sig at være særdeles effektive platforme for branding, events, informationskampagner og nyheder med københavnervinkel. Københavns Kommune har i dag knap 42.000 følgere på Facebook, mere end 5.000 på Instagram og over 2.600 på Twitter.

I bilag 1 findes en kortfattet strategi for brugen af de sociale medier.

Forretningsområder med udviklingspotentiale ift. digital borgerkommunikation

Afslutningsvis gives en kort præsentation af områder, hvor Borgerkontakt og Digital Innovation kan se et udviklingspotentiale for digitalisering af borgerkommunikation, og områder, der forberedes til de kommende budgetforhandlinger:

 Digital og mobil turistinformation:

-          Formidling og præsentation af storbykulturen på touchskærme i byens rum og mobilt på brugernes egne enheder. F.eks. eventkalendere, stedsspecifik kultur-, turist- og transportinformation, digital kunst, vandtemperatur, parkeringsinformation og midlertidige kampagner.

-          Netadgang i byrummet: Åbning af institutionernes net for turister, etablering af udendørs wifi på udvalgte turist hot spots, strategisk samarbejde med f.eks. offentlig transport, restauranter og hoteller.

-          Infoskærme i byen: videreudvikling af p-standere og infoskærme.

Forslagene til understøttelse af digital og mobil turistinformation indgår i budgettemaet Vækst, i sammenhæng med andre storbykulturturisme-emner.

Art and history online: Fuld adgang til museernes og stadarkivets samlinger

Etablering af tidssvarende digital infrastruktur og lagring der sikrer:

-          At samlingerne kan digitaliseres og åbnes op

-          At brugerne får adgang til samlingerne og kan berige billeder og dokumenter

-          Effektiv opgavevaretagelse og udstillinger i museerne

Den nye museumsenhed vil i samarbejde med BDI forelægge KFU forslaget d. 25. juni.

Hvor skal byen hen?: Digital borgerinddragelse

Etablering af en fælles platform, der giver mulighed for:

-          Afholdelse af valg (f.eks. ældrerådsvalg)

-          Afstemninger, f.eks. borgerbudgetter, projektforslag osv.

-          Samtænkning af eksisterende platforme: de sociale medier, høringsportal og digital borgerpanel


Carsten Haurum


                                                    /Ina Corydon

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2015:

Indstillingen blev godkendt. Forvaltningen arbejder videre med den digitale borgerkommunikation på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.
Til top