Mødedato: 04.05.2006, kl. 13:00

Redegørelse - igangsætning af forslag til lokalpl.till. - Teglholmen Øst - Sluseholmen Syd + tilhør. forsl. til kommuneplantillæg samt redeg. for planlægning af idrætsfaciliteter på Teglholmen (Udsat 200406 - KFU 179/2006) Bilag tidl.sendt - nyt bilag 13

Redegørelse - igangsætning af forslag til lokalpl.till. - Teglholmen Øst - Sluseholmen Syd + tilhør. forsl. til kommuneplantillæg samt redeg. for planlægning af idrætsfaciliteter på Teglholmen (Udsat 200406 - KFU 179/2006) Bilag tidl.sendt - nyt bilag 13

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 4. maj 2006

 

Fraværende

 

 

 

10.      Redegørelse - igangsætning af forslag til lokalpl.till. - Teglholmen Øst - Sluseholmen Syd + tilhør. forsl. til kommuneplantillæg samt redeg. for planlægning af idrætsfaciliteter på Teglholmen (Udsat 200406 - KFU 179/2006) Bilag tidl.sendt - nyt bilag 13

(KFU 217/2006)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen fremsender nærværende redegørelse vedrørende udvikling af områderne Teglholmen Øst og Sluseholmen Syd, herunder planlægning af idrætsfaciliteter, til drøftelse i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på udarbejdelse af forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg samt igangsætning af undersøgelse vedrørende muligheder og vilkår for privat medfinansiering af idrætsfaciliteter på Teglholmen.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

 

at     udvalget drøfter redegørelsen med henblik på udarbejdelse af forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen" med tilhørende kommuneplantillæg.

 

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

 

at     udvalget drøfter redegørelsen med henblik på udarbejdelse af forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen" med tilhørende kommuneplantillæg.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget,

 

at     Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen i fællesskab undersøger muligheder og vilkår for at få lokale virksomheder i Sydhavnen til at medfinansiere en udbygning af de kommunale idrætsfaciliteter i tilknytning til den nye folkeskole på Teglholmen i form af en idrætshal på 2.000 m2.

 

at     Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen forelægger Borgerrepræsentationen en fællesindstilling med resultatet af undersøgelserne inden udgangen af 2006 som grundlag for beslutning om, hvorvidt idrætsfaciliteterne i tilknytning til den nye skole i Sydhavnen bør udbygges til en idrætshal på 2.000 m2.

 

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2006

Sagen blev udsat med henblik på at forvaltningen undersøger mulighederne for at indtænke yderligere og alternative kultur- og idrætstilbud i bydelen.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. maj 2006

Der blev begæret afstemning om den af forvaltningen indstillede finansieringsform af idrætshallen.

Et flertal (Morten Westergaard, Simon Strange, Sikandar Malik Siddique, Taner Yilmaz, Martin Geertsen, Leslie Arentoft, Karin Storgaard og Katrina Feilberg) stemte for forvaltningens indstilling om finansieringsform.

Et mindretal (Frank Hedegaard, Bjarne Fey og Jens Kjær Christensen) stemte imod.

Forvaltningens indstilling med hensyn til finansieringsform blev dermed tiltrådt.

 

Indstillingen blev herefter tiltrådt.

 

Frank Hedegaard, Bjarne Fey og Jens Kjær Christensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

"F og Ø er imod finansieringen af idrætshallen, da konsekvensen vil blive, at vi ikke kan leve op til vores "prime-time" politik med hensyn til fordeling af haltider, altså at børn og unge bliver prioriteret. Derfor foreslår vi alternativ finansiering."

 

 

RESUME

Omdannelse af de udtjente havnearealer i Sydhavnen til et nyt attraktivt område udgør et væsentligt element i realiseringen af kommunens boligpolitik. Der vil på sigt kunne bygges over 6000 nye boliger på arealerne omkring Teglværkshavnen. Ved gennemførelse af planen for fokusområde Sydhavnen vil nedslidte erhvervsarealer blive omdannet til tidssvarende bolig- og erhvervsområder. Sydhavnens centrale placering i København giver mulighed for at udnytte den allerede udbyggede infrastruktur samt kulturtilbud. Dertil kommer de gode rekreative muligheder, som vandet og Amager Fælled kan tilbyde.

 

Med indstillingen foreslås der udarbejdet lokalplantillæg for Teglholmens østlige del, Sluseholmens sydlige del og Fordgrunden med tilhørende kommuneplantillæg. Planen bygger videre på et unikt erhvervs- og boligkoncept ved vandet. Den skal muliggøre opførelse af ca. 300.000 m2 boliger, ca. 48.000 m2 erhverv samt en 2-sporet skole, der kan udvides til 3 spor. 

 

Udgangspunktet for planforslagene er den helhedsplan, som kommunen udarbejdede i 2002 sammen med Københavns Havn og den hollandske tegnestue Soeters Van Eldonk Ponec Architecten for den del af Sydhavnsområdet, der ligger langs vestsiden af havneløbet. Med forbillede i Christianshavn og Amsterdam er det målet at etablere kanalbyer på Enghave Brygge, Teglholmen og Sluseholmen. Den nye bebyggelse forudsættes overvejende udformet som karreer omgivet af kanaler. I hovedstrukturen indgår endvidere en vejforbindelse, der via broer fra Havneholmen i nord til Sluseholmen i syd sammenbinder de nye områder. Desuden indgår stibroer over havnen ved Fisketorvet (under opførelse) og ved Teglholmen i forlængelse af den grønne kile. Udviklingen er påbegyndt såvel på Sluseholmen som ved Fisketorvet.

 

Byggemodningsselskabet Teglholmen P/S, der består af Sjælsøgruppen og Københavns Havn, har anmodet om udarbejdelse af lokalplan for området "Teglholmen Øst". Dette område omfatter ca. 11 ha. I samarbejde med kommunen har Soeters Van Eldonk Ponec Architecten og Arkitema udarbejdet forslag til bebyggelsesplan, der videreudvikler de principper, som blev fastlagt på Sluseholmen. Bebyggelsesplanen er opbygget omkring den allerede fastlagte øst-vestgående grønne kile, den planlagte skole, kanaler og et markant havnebassin. Bygningerne, der placeres mod Man B & W eksisterende prøvehal, forudsættes anvendt til erhverv.

 

På Støberigade ved det centralt placerede havnebassin ønsker Børne- og Ungdomsforvaltningen at opføre en 2-sporet skole, der kan udvides til 3 spor samt institutions- og idrætsfaciliteter.

 

I området "Sluseholmen Syd" ligger "Louis Poulsen-grunden", der er købt af Nordicom med henblik på udbygning med boliger. Gröning Arkitekter har med udgangspunkt i den oprindelige helhedsplan udarbejdet forslag til en fortsættelse af kanal- og karréstrukturen med i alt ca. 400 boliger og publikumsorienterede erhverv i dele af stueetagerne.

 

Området "Sluseholmen Syd" omfatter derudover ejendommene Sluseholmen nr. 1 og 6 samt engros-supermarkedet Metros ejendom. Disse ejendomme udvikles af "Hauser Ejendomme" i samarbejde med MT-Højgaard, der ejer Fordgrunden. De to selskaber har engageret Henning Larsens Tegnestue til at udarbejde et foreløbigt skitseforslag til en bebyggelsesplan for de fire ejendo mme. I projektet indgår, at Metro flytter til arealer syd for Sydhavnsgade/Sjællandsbroen ved Bådehavnsgade.

 

Samlet vurderes det, at de foreslåede bebyggelsesplaner for Teglholmen Øst og Sluseholmen Syd indeholder kvaliteter, der ved en fortsat bearbejdning og detaljering kan danne grundlag for lokalplanforslaget. Overvejelserne i indstillingen medfører således, at en række emner nærmere skal overvejes og afklares i forbindelse med det videre planlægningsarbejde:

 

  • Med henblik på ønsket om et attraktivt og udadvendt bymiljø skal forvaltningerne foreslår, at der sættes særlig fokus på placering af publikumsorienterede serviceerhverv i stueetagen, bl.a. langs Teglholmens Østkaj, ved det nye havnebassins østpromenade, ved Fordgraven og langs vejen Sluseholmen.

 

  • Skitserne fra Henning Larsens Tegnestue (HLT) til en bebyggelse på "Metro" og "Fordgrunden" er i strid med bestemmelserne i lokalplan nr. 310 om, at arealet mellem Fordgraven og vejen Sjællandsbroen skal friholdes for bebyggelse med henblik på at tilgodese udsigtskilen mod Fordgraven og Teglværkshavnen. HLT's skitser viser en bymæssig sammenhæng mellem boliger på både Sluseholmen og Fordgrunden kombineret med en afskærmende erhvervsbebyggelse placeret parallelt med Sydhavnsgade med en mindre åbning, der giver mulighed for et begrænset men eksponeret kig fra Sjællandsbroen til Fordgraven. Forslaget bygger på, at boliger og udearealerne omkring Fordgravens fremtidige marina vil kunne opnå større kvaliteter med en begrænset åbning i erhvervsbebyggelsen og dermed mindre trafikstøj. Imod en sådan løsning taler et overordnet byplanmæssig princip om at respektere værdifulde udsigtskiler mod vandet.

 

 

  • For at skabe en attraktiv forbindelse mellem det eksisterende Kongens Enghave og Sluseholmen, skal der sættes særlig fokus på fodgænger- og cykeltrafik fra Borgmester Christiansens Gade/Bådehavnsgade til Sluseholmen. I denne sammenhæng forudsættes det, at adgangen til og udformningen af byrummet omkring Fordgraven gives særlig opmærksomhed. Byrummet bør således tilføres udadvendte funktioner samt bymæssige kvaliteter i øvrigt for at invitere til ophold.

 

  • Da projekterne indebærer etablering af et større antal kanaler, skal det via konsulentundersøgelse dokumenteres, at der ikke opstår vandområder med ringe vandudskiftning og dermed forringet vandkvalitet.

 

  • For så vidt angår Sluseholmen Syd må det af æstetiske og besejlingsmæssige grunde forudsættes, at vejen Sluseholmen føres over de nye tværgående kanaler på broer.

 

  • Investorerne har henvendt sig om at opføre et antal billige boliger, og resultatet herom vil foreligge inden udarbejdelse af planforslagene.

 

 

I tilknytning til den ny folkeskole på Teglholmen skal der etableres idrætsfaciliteter. Med baggrund i boligudbygningen omkring Teglværkshavnen vil det være oplagt at udvide den traditionelle skoleidrætshal på 700 m2 (inkl. omklædning) til en idrætshal på 2.000 m2 med mulighed for også at rumme foreningsidræt. En sådan idrætshal kan eventuelt etableres i samarbejde med private. Konsulentfirmaet OeO har i samarbejde med Københavns Kommune udarbejdet en rapport om behov og interesse blandt de lokale virksomheder i Sydhavnen. Det konkluderes bl.a., at der er stor interesse i etablering af kommunale idrætsfaciliteter.

Med udgangspunkt i erfaringerne med Vanløse Idrætshal vurderer Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, at en idrætsfacilitet på 2.000 m2 i tilknytning til skolen − svarende til en håndboldhal − vil koste ca. 35 mio. kr. Fratrukket de ca. 12 mio. kr. som er indeholdt i skolebyggeriets budget, efterlader det et restfinansieringsbehov på ca. 23 mio. kr. som evt. kan medfinansieres af private virksomheder − mod at de får adgang til brug af faciliteterne i aftalte tidsrum.

 

En realisering af det foreliggende forslag til bebyggelsesplan for Teglholmen Øst og Sluseholmen Syd forudsætter udarbejdelse af et tillæg til Kommune­plan 2005, som fastlægger bestemmelser om mindre opfyldninger langs Sydhavnsløbet, om fordeling af boliger og erhverv, bebyggelsens omfang om bebyggelse i op til 7 etager og om detailhandel. "Ford-grunden" og "Metro-grunden" i den østlige del af det nuværende E1*-område "Frederikskaj" ændres til et C2*-område til boliger og serviceerhverv. Endvidere foreslås det nuværende C2* -område - "Louis Poulsen-grunden" - udvidet mod syd med ejendommen Sluseholmen 6, som er en del af det nuværende E1-område til blandet erhverv mellem Stigbordene og Sjællandsbroen.

 

Forvaltningen vil foretage høring af de myndigheder som planforslagene berører, jf. § 4, stk. 2, i lov om miljøvurdering af planer og programmer. Dette sker med henblik på endelig beslutning om udarbejdelse af miljørapport, der skal offentliggøres sammen med planforslagene.

Lokalplanområdet er i Kommuneplan 2005 fastlagt til byomdannelsesområde. Med baggrund i planlovens bestemmelser vedr. byomdannelsesområder vil der i lokalplanen blive stillet krav om oprettelse af en grundejerforening i de aktuelle områder Teglholmen Øst og Sluseholmen Syd til at forestå etablering, drift og vedligeholdelse af fællesarealer og fællesanlæg.

 

For så vidt angår det forventede kommunale investeringsbehov vil dette udgøre ca. 500 mio. kr. til skole, idrætsfaciliteter, daginstitutioner og broer over Frederiksholmløbet og til Amager Fælled. Der forhandles dog om privat medfinansiering af de to broer.

 

Foreløbig beregning af de forventede samlede kommunaløkonomiske konsekvenser ved udbygningen af områderne ved Teglholmen og Sluseholmen peger i retning af, at de kommunale anlægsinvesteringer vil kunne være tilbagebetalt gennem øgede skatteindtægter i 2017.

 

For Teglholmen Øst gælder, at udgifterne til den overordnede byggemodning (lokale veje og broer, kanaler, træbrygger mv.) afholdes af Byggemodningsselskabet Teglholmen P/S. Modningsomkostning udgør ifølge selskabet overslagsmæssigt 235 mio. kr.

 


 

Til top