Mødedato: 04.05.2006, kl. 13:00

Anlægsbevilling til Gammel Kalkbrænderivej 9 - etablering af fritidshjem

Se alle bilag

Anlægsbevilling til Gammel Kalkbrænderivej 9 - etablering af fritidshjem

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 4. maj 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

13.      Anlægsbevilling til Gammel Kalkbrænderivej 9 - etablering af fritidshjem

(KFU 222/2006)

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

 

at      der gives anlægsbevilling på 6,3 mio. kr. til etablering af et fritidshjem med 3 grupper og 70 pladser i den kommunale ejendom Gammel Kalkbrænderivej 9, matrikel 781 Udenbys Klædebo Kvarter. Der anvises dækning for udgiften på Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling, konto 5.15.3, rådighedsbeløb til fritidshjem på anl ægsbudget for 2006

 

at     forslaget efter procedure for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i anlægsbevillinger pr. 1. januar 2006 sendes til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget, inden behandlingen i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

 

 

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 5. april 2006

Indstillingen blev godkendt.

 

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller

at Kultur- og Fritidsudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"På baggrund af de foreliggende oplysninger har Kultur- og Fritidsudvalget ingen bemærkninger til Børne- og Ungdomsudvalgets indstilling om Anlægsbevilling til Gammel Kalkbrænderivej 9 - etablering af fritidshjem.

Der søges en anlægsbevilling på 6,3 mio. kr. til etablering af et fritidshjem med 3 grupper og 70 pladser i den kommunale ejendom Gammel Kalkbrænderivej 9, matrikel 781 Udenbys Klædebo Kvarter. Udgiften afholdes i 2006. Af den samlede bevilling overføres 5,6 mio. kr. til Kultur- og Fritidsudvalget, Københavns Ejendomme, konto 5.15.3.

Der henvises i øvrigt til de forudsætninger og bemærkninger der fremgår af indstillingen og de vedlagte bilag, herunder det administrative høringssvar Københavns Ejendomme tidligere har afgivet til sagen."

 

 

 

RESUME

På grund af den store søgning til Heibergskolen har fritidshjemmet Borgen i længere tid lånt lokaler af skolen og haft en merindskrivning på 2 grupper. Der indskrives igen i 2006 en ekstra børnehaveklasse på skolen, hvorved der opstår behov for yderligere 1 fritidshjemsgruppe.

 

Den kommunale ejendom Gammel Kalkbrænderivej 9 foreslås derfor indrettet til et fritidshjem med 3 grupper tilknyttet Borgen, som herved opnormeres fra 8 til 11 grupper, hvoraf der reelt er tale om opnormering med en gruppe. Der er opnået aftale med Heibergskolen om lån af skolens lokaler, indtil det nye fritidshjem er etableret i starten af 2007.

 

Ejendommen, som er en gammel villa fra 1874, har tidligere været anvendt til elevhjem for Skolen på Kastelsvej og er i en yderst ringe vedligeholdelsestilstand. Københavns Ejendomme gennemfører derfor en omfattende renovering af ejendommen i forbindelse med ombygningen.

 

Den samlede udgift til ombygning og renovering af ejendommen er opgjort til 8 mio. kr., hvoraf de 1,7 mio. kr. dækkes af Københavns Ejendomme. Der søges derfor om en samlet anlægsbevilling på 6,3 mio. kr.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Fritidshjemmet på Skolen på Kastelsvej har disponeret over skolens tidligere elevhjem på Gammel Kalkbrænderivej 9.

 

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 12. maj 2005 (BR 225/05) anlægsbevilling til en rytmiksal på Kastelsvejens Skole. Rytmiksalen har medført bedre udfoldelsesmuligheder for fritidshjemmet på selve skolen, og det var derfor også en forudsætning for etableringen, at fritidshjemmet rømmede bygningen på Gammel Kalkbrænderivej 9, som hermed kunne frigives til andre formål – eventuelt fritidshjemspladser til Heibergskolen.

 

Heibergskolens behov for fritidshjemspladser dækkes af fritidshjemmet Borgen, Gammel Kalkbrænderivej 4, som er indrettet til 8 grupper med 176 pladser. Fritidshjemmet har imidlertid i dag en normering på 220 pladser (10 grupper), fordi der i 2004 er indskrevet en ekstra børnehaveklasse på skolen, og fordi stort set alle børn efterspørger en fritidshjemsplads. Fritidshjemmets behov for mere plads har hidtil kunnet dækkes ved lån af lokaler på skolen, - hvilket har været muligt, fordi skolen endnu ikke var fyldt helt op.

 

Ved skoleårets start i 2006 indskrives igen en ekstra børnehaveklasse på Heibergskolen, og der opstår derfor behov for yderligere 1 fritidshjemgruppe på fritidshjemmet Borgen til ca. 26 børn.

 

Lokalemæssigt er der ikke mulighed for at skolen fortsat kan rumme de ekstra fritidshjemspladser, da skolen selv har brug for lokalerne. Ejendommen Gammel Kalkbrænderivej 9 foreslås derfor indrettet til et fritidshjem med 3 grupper, som tilknyttes fritidshjemmet Borgen. Der er opnået aftale med Heibergskolen om fortsat, midlertidig  lån af lokaler, indtil ombygningen af lokalerne på Gammel Kalkbrænderivej 9 er tilendebragt.

 

Projektbeskrivelse

Ejendommen Gammel Kalkbrænderivej 9 er en gammel villa fra 1874 på 285 m2 fordelt på 2 etager. Ejendommen er i yderst ringe vedligeholdelsestilstand, og der er i dele af konstruktionen fundet angreb af råd og svamp. Villaen er i lokalplanen for området udlagt som bevaringsværdig.

 

I forbindelse med ombygningen gennemfører Københavns Ejendomme en omfattende renovering af ejendommen, herunder blandt andet udskiftning af tag, renovering af vinduer, elinstallationer og etablering af omfangsdræn. Københavns Ejendomme har i sin endelige prioritering af vedligeholdelsesarbejder 2006 (BR 116/06) afsat 1,7 mio. kr. til arbejder på ejendommen. Der skal ved renovering af ejendommen tages hensyn til, at villaen ifølge lokalplanen for området indgår i et bevaringsværdigt miljø. 

 

Projektet er udarbejdet i samarbejde med fritidshjemmet Borgen. Fritidshjemmets stueetage indrettes med børnegarderobe, -toilet, 3 grupperum, hvoraf det ene har integreret køkken og rengøringsrum. 1. salen indrettes med fællesrum med tekøkken, 2 grupperum, børnetoiletter, personalerum og rengøringsrum. I kælderen indrettes personalegarderobe og toilet, depot, vaskeri og teknikrum.

 

Der er opnået aftale med Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings småbørnscenter i den bagvedliggende kommunale ejendom, Krausesvej 8, matrikel 1086 Udenbys Klædebo Kvarter om lån af 570 m2 grund, hvorved fritidshjemmet disponerer over 1650 m2 udeareal.

 

 

Tidsplan

Byggeriet forventes igangsat umiddelbart efter behandling af sagen i Borgerrepræsentationen og forventes at tage 6 måneder. Fritidshjemmet forventes derfor ibrugtaget i starten af 2007.

 

Husleje

Ifølge Københavns Ejendomme udgør den årlige husleje for ejendommen 300.000 kr. inklusive skatter og afgifter, vedligeholdelse og administrationsbidrag. Lejemålet udgør 358 m2 inklusive 24 m2 loft og 49 m2 kælder.

 

Hertil kommer betaling af leje for de 570 m2 udearealet på Krausesvej 8, svarende til en forholdsmæssig andel af de på grunden hvilende skatter og afgifter. 

 

 

Økonomi

Den samlede udgift til etablering af fritidshjemmet er opgjort til 6,3 mio. kr. (indeks 107,3) eksklusive 1,7 mio. kr. til renoveringsarbejder, som udføres og betales af Københavns Ejendomme.

 

Af den samlede bevilling overføres 5,6 mio. kr. til Københavns Ejendomme inklusive 1,5 % af det samlede administrationsbidrag på 2,2 %.

 

Udgiften afholdes i 2006. Der anvises dækning for udgiften på konto 5.15.3, rådighedsbeløb til fritidshjem på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget for 2006.

 

 

Miljøvurdering

Projektet er omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Arealet oprenses i samarbejde med miljøkontrollen, som ikke har registreret forurenende virksomhed på grunden. Der er i forbindelse med anlægsarbejder på nabogrunden foretaget indledende forureningsundersøgelser, som viser, at jorden er forurenet med tungmetaller og visse steder med olie. Det forventes derfor, at der er tale om tilsvarende forureningsgrad, og der er på baggrund heraf afsat 400.000 kr. til udskiftning af jord. Udearealet indrettes i samarbejde med fritidshjemme t Borgen.

 

 

Miljøvurderingen forholder sig til målsætningerne i Københavns Kommunes miljømæssige retningslinjer for bygge- og anlægsarbejder indeholdt i pjecen Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri, hvori beskrives en række minimumskrav, anbefalinger og visioner.

 

Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri

Projektet lever op til minimumskravene i pjecen. Følgende delelementer fremhæves:

 

  • Miljørigtig projektering

Minimumskravene er opfyldt.

Ingen anbefalinger eller visioner for området er medtaget.

                     

  • Materialer

Minimumskravene er opfyldt.

Ingen anbefalinger eller visioner for området er medtaget.

 

  • Grønne områder

Minimumskravene er opfyldt. Der gennemføres en oprensning af diffus forurening af udearealet, ligesom anden forurening fjernes efter Miljøkontrollens anvisning. Herved sikres det, at børnene uden risiko kan benytte udearealet. Desuden arbejdes der efter en liste over planter, der er egnet til brug på legepladser, samt en liste over planter, der ikke må anvendes af sikkerhedshensyn.

 

  • Vand

Minimumskravene er opfyldt.

Ingen anbefalinger eller visioner for området er medtaget.

 

  • Affald

Minimumskravene er opfyldt.

Ingen anbefalinger eller visioner for området er medtaget.

 

Projektet opfylder minimumskravene og har derfor samlet set en positiv effekt på miljømålsætningerne.

 

Høring

Der foreligger udtalelse fra Københavns Ejendomme (KEjd) vedlagt som bilag 1. KEjd tager i udtalelsen forbehold for tidsplanen i forhold til myndighedsgodkendelsen. 

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen er enig i, at presset på byggemarkedet tidsmæssigt kan give problemer i forhold til myndighedsbehandlingen. Det er dog vurderingen, at disse problemer vil kunne løses via et samarbejde med bygningsmyndighederne.

 

Efter procedure for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i anlægsbevillinger pr. 1. januar 2006 skal indstillingen sendes til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget, inden behandlingen i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. 

 

 

BILAG  VEDLAGT

·        Bilag 1: Høringssvar fra Københavns Ejendomme

·        Bilag 2: Tegningsmateriale Gammel Kalkbrænderivej 9.

·        Bilag 3: Referenceark Gammel Kalkbrænderivej 9.

 

 

 

 

                                                   Peter Rasmussen   

                                                                                             Knud Langberg                                                                                               

 


 

Til top