Midt i Øresund - handleplan nr. 10
Indstilling og beslutning
1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender handleplan nr. 10 "Midt i Øresund".
Problemstilling
Handleplan nr. 10 "Midt i Øresund" (bilag 1) omhandler initiativer, som Københavns kommune kan tage inden for kultur- og fritidslivet for at styrke det øresundsregionale samarbejde og integrationen på tværs af Øresund.
Løsning
Der er udarbejdet forslag til handleplan (bilag 1).
Nærmere om handleplanens indhold:
Københavns Kommune har med Kommuneplan 2011 fokus på det øresundsregionale samarbejde ud fra den betragtning, at København og Malmø komplimenterer hinanden og styrker Øresundsregionens vækstmuligheder og konkurrenceevne samt fastholder Øresundsregionen som et attraktivt sted at leve og besøge. Kultur- og Fritidspolitikens handleplan "Midt i Øresund" viderefører kommunens bestræbelser på at skabe en sammenhængende Øresundsregion.
Kultur- og fritidsaktiviteter på tværs af Øresund kan bidrage til at integrere den danske og svenske side af Øresund, idet de er med til at øge kendskabet til hinanden og til at skabe incitatment til at opsøge oplevelser på den anden side af sundet og dermed til at skabe en følelse af at være en del af den samme region. Samtidig kan kultur- og fritidslivet drage fordel af at være en del af en region med 3,7 mio. borgere, idet en større kritisk masse giver mulighed for at inddrage nye målgrupper, udvide de faglige netværk, drage fordel af et større marked mv.
Der eksisterer allerede en række offentlige såvel som private kultur- og fritidsinstitutioner og aktører, der orienterer sig mod Øresund. Det foregår på mange måder, herunder ved at tiltrække det svenske publikum, ved at skabe netværk på tværs af Øresund eller at udvikle projekter i fællesskab.
Handleplanen "Midt i Øresund" foreslår fire konkrete handlinger til at styrke samarbejdet over Øresund.
1. Øresundsfestivalen
Øresundsfestivalen er en musikfestival, som skaber samarbejde i Øresundsregionen inden for musikmiljøet med deltagelse af kuratorer og musikere på begge sider af Øresund. Festivalen arrangeres af Malmø Stad i samarbejde med det danske musik- og marketingbureauet VOLUME.
Ud over de publikumsrettede koncerter og arrangementer giver Øresundsfestivalen en række positive sideeffekter for musikbranchen, herunder styrkelse af eksport, markedsudvikling, netværk mv. Festivalen foregår i Malmø, men forventes at kunne flyttes til andre steder i regionen fra 2015.
Malmø Stad har bevilget 1,2 mio. kr. til festivalen i 2013. Øresundsfestivalen søger Københavns Kommune om en bevilling til festivalen i 2013 på 0,5 mio. kr.
Handling: ansøgningen vil blive behandlet i Kultur- og Fritidsudvalget, når den foreligger.
2. Øresund Havnefestival
Københavns Kommune, Øresund Eventcenter, Wonderful Copenhagen m.fl. arbejder for at udvikle en øresundsregional havnefestival. Formålet er at iscenesætte og udnytte Øresundsregionens maritime miljø til en bred og folkelig fest med vandet som omdrejningspunkt. Festivalen vil skabe aktiviteter og oplevelser til regionens borgere og bidrage til at styrke kendskabet til og samarbejde mellem borgere, foreninger, kulturinstitutioner, kommuner og erhvervsliv på tværs af Øresund.
Ideen er, at festivalen forankres i fire centrale knudepunkter: Helsingør, Helsingborg, København og Malmø. Københavns Kommune har foreslået de øvrige parter, at Øresund Havnefestival udvikles med den årligt tilbagevendende festival Kulturhavn som platform, idet Kulturhavn har mange års erfaring og viden i forhold til at udbrede og udvikle en havnefestival.
Handling: Københavns Kommune arbejder for, at en Øresund Havnefestival bliver realiseret. Derudover foreslås det, at Kulturhavn bliver den københavnske platform for Øresund Havnefestival, og at Kulturhavn indgår som Københavns Kommunes bidrag til en Øresund Havnefestival. Der forelægges et statusnotat om processen for en Øresund Havnefestival inden udgangen af 2013.
3. Undersøgelse af fælles samtidskunstevent - Manifesta - med en eller flere svenske partnere
Øresundsregionen skal være blandt Europas førende regioner i at tiltrække, udvikle og organisere internationale sports-, kultur- og vidensevents. Med udgangspunkt i den øresundsregionale eventstrategi, Øresund Event Center og Københavns Kommunes eventstrategi bakker Københavns Kommune op om, at der blandt relevante interessenter i Øresundsregionen bydes på minimum en fælles event inden udgangen af 2015.
Handling: Københavns Kommune undersøger muligheden for at tiltrække samtidskunstbiennalen Manifesta som en fælles event i samarbejde med Malmø.
Manifesta
Manifesta er en samtidskunstbiennale, der foregår i en europæisk by eller region hvert andet år. Den bliver afholdt på museer og kunsthaller samt i det offentlige rum med mange deltagende kunstnere og varer i 3 måneder i sommerperioden. Manifesta har ikke tidligere fundet sted i Norden.
Manifesta beskæftiger sig med de nyeste innovationer i kunstnerisk praksis, udstillingsmetoder og uddannelse. Hver Manifesta sigter mod at undersøge og reflektere over de nyeste udviklinger i samtidskunsten i en europæisk kontekst med udgangspunkt i det lokale, nationale og internationale.
Statens Kunstråd har drøftet spørgsmålet og finder overordnet, at det er en god ide at få Manifesta til regionen. Herefter har Kulturstyrelsen indledende forespurgt København og Malmø, om der er interesse for at afgive et fælles bud med henblik på at få samtidskunstbiennalen til Øresundsregionen. Det kunne f.eks. være i 2016 eller 2018.
Manifesta har et samlet budget på ca. 3 mio. Euro, svarende til ca. 24 mio. kr.
Handling: Københavns Kommune undersøger sammen med Malmø Kommune muligheder og betingelser for at byde på Manifesta i 2016 eller 2018 samt beskriver, hvordan Manifesta eventuelt kan indgå i en samlet strategi på samtidskunstområdet. Inden udgangen af 2013 fremlægges et konkret forslag for Kultur- og Fritidsudvalget.
4. Øresundsregional vinkel i kulturaftalen KulturMetropolØresund
Kulturaftalen KulturMetropolØresund er et samarbejde mellem 26 kommuner i Hovedstadsområdet, Region Hovedstaden samt Staten, som løber i perioden 2012-2015.
Handling: Københavns kommune arbejder for, at der under kulturaftalen skabes mulighed for inddragelse af en øresundsregional vinkel i form af et eller flere øresundsregionale projekter eller samarbejder i kulturaftalen samt øget dialog med de offentlige parter.
Økonomi
Videre proces
Carsten Haurum /
Merete Evers Dewilde
Beslutning
Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at initiativet skal samtænkes med Økonomiforvaltningens øresundsregionale initiativer.