Mødedato: 04.03.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Corona - opfølgning på kultur- og fritidsområdet

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status på tre udvalgte områder i forhold til erfaringer på tværs og det indledende arbejde med genåbning af det københavnske kultur- og fritidsliv, i takt med at Corona-restriktionerne løbende lempes.  

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling som ramme for det videre arbejde med genåbningen af den kommunalt støttede del af det københavnske kultur- og fritidsliv, i takt med at restriktionerne lempes.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser finansieringen af merudgifter, i forbindelse med sommeråbning i forlængelse af Corona-krisen, til forhandlingerne om Overførselssagen 2021/2022, jf. indstillingen.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 19. januar 2021, at Corona skal være et fast punkt på dagsordenen, og at dette skal ske med inddragelse af både relevante udvalg og eksperter på kulturområdet.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 11. februar 2021 en ramme for det videre arbejde med de udfordringer, som Corona-krisen skaber. Udvalget tilkendegav samtidig, at udvalget på et kommende møde ønskede en uddybende drøftelse af kulturhusenes rolle (bilag 2).

I forlængelse heraf sættes der med nærværende indstilling fokus på udvalgte områder. Sigtet er, dels erfaringsudveksling på tværs af kultur- og fritidslivet, dels de indledende overvejelser i forhold til genåbningen, i takt med at Corona-restriktionerne lempes (bilag 1).

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil desuden følge op på genåbningen af udendørs kultur- og idrætsaktiviteter på Kultur- og Fritidsudvalgets møde, jf. regeringens udmeldinger onsdag den 24. februar 2021.

Løsning

Corona-krisen påvirker alle dele af kultur- og fritidslivet. Krisen har medført forandringer, der alene varer så længe, der er restriktioner på kultur- og fritidsområdet, men også påvirkninger, der må antages at ændre både efterspørgsel, ønsker og behov, når restriktionerne lempes.

I de tilbagevendende tilbagemeldinger til Kultur- og Fritidsudvalget vil der dels sættes fokus på opsamling og erfaringsudveksling på tværs af gængse skillelinjer mellem f.eks. kultur og idræt, de forskellige københavnske beslutningsniveauer samt kommune og stat, dels det forestående arbejde med genåbningen i takt med lempelser af restriktioner.

Aktuelt påvirkes arbejdet med genåbning af faciliteterne af, at et flertal af Folketingets partier onsdag den 24. februar 2021 blev enige om, at der pr. 1. marts 2021 sker en genåbning af organiserede udendørs forenings- og idrætsaktiviteter samt en åbning af udendørs kulturinstitutioner.

Kultur- og fritidsinteressenterne er orienterede om åbningerne og vil løbende blive opdateret, i takt med at bekendtgørelser og Q/A opdateres. Forvaltningen vil på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 4. marts 2021 redegøre nærmere for arbejdet med genåbningerne.

Denne gang er der fokus på arbejdet med genåbning af faciliteterne i takt med at Corona-restriktionerne lempes og de tiltag, der kan igangsættes i den anledning. Indstillingen indeholder også erfaringsopsamling i forhold til Corona-krisen fra henholdsvis kulturhusene og Musikudvalget.   

Genåbning på kultur- og fritidsområdet (bilag 1)

Arbejdet med genåbning af faciliteter vil tage afsæt i de erfaringer, som Kultur- og Fritidsforvaltningen gjorde i sommeren 2020. Her var der en løbende tilpasning af bemandingen på de enkelte anlæg, så det f.eks. blev sikret, at forsamlingsloftet blev overholdt. Samtidig blev der sat ekstra bemanding på faciliteter med ekstra stor efterspørgsel, og havneværterne startede allerede i maj mod normalt i juni.  

Det forventes, at der også i 2021 vil være et øget pres på byens rum og faciliteter hen over sommeren, fordi københavnerne har et ekstraordinært behov for igen at bruge byen og dens rekreative områder.

For at imødekomme dette, peger Kultur- og Fritidsforvaltningen på en genåbning, som fokuserer på tre indsatsområder, henholdsvis:

  • at der åbnes ekstraordinært hen over hele sommeren på mange af forvaltningens indendørs og udendørs idrætsfaciliteter.
  • at der igangsættes flere udendørs kulturaktiviteter i nye formater, og der suppleres med online formidling af kulturaktiviteter.
  • at der tages hånd om byens værtskab i nattelivet, havnens badeaktiviteter og adfærden på forvaltningens egne matrikler.

Den udvidede åbningsperiode påbegyndes fra og med juni måned, hvilket betyder, at der vil være adgang til byens kultur- og idrætsfaciliteter uden for den ellers sædvanlige sommerlukning og helt frem til udgangen af året på mange lokationer.

Kultur- og Fritidsforvaltningen skønner, at der til den tredelte indsats skal afsættes i størrelsesordenen 7,3 – 8,0 mio. kr. afhængig af, i hvilket omfang natte- og havneværterne skal foretage runderinger (bilag 1).

Status for kulturhusene (bilag 2)

En status og erfaringsopsamling på konsekvenserne for kulturhusene af Corona-krisen viser, at der er en efterspørgsel på kulturoplevelser, herunder også online-aktiviteter. Kulturhusene tilkendegiver også, at der er en villighed blandt kulturhusbrugerne til at deltage i kulturevents, på trods af, at de tager en anden form som følge af restriktioner.

Byens kulturhuse har allerede i 2020 og starten af 2021 arbejdet med nye formater, herunder flere udendørs events og streamingoplevelser. Der tegner sig et billede af, at kulturhusene fokuserer på yderligere udvikling og afholdelse af udendørs kulturevents og digitale oplevelser.

Musikudvalget (bilag 3)

Musikudvalget havde konsekvenserne af Corona-krisen på dagsordenen den 11. februar 2021. Centralt står, at spillestederne er økonomisk udfordrede med et vanskeligt mulighedsrum, hvad angår booking af koncerter. Dertil er det udfordrende for spillestederne at konvertere indendørs koncerter til udendørs koncerter, da der er begrænsninger i forhold til blandt andet decibelgrænser og snæver mulighed for at tage entré.

Situationen er også vanskelig for de unge og nye bands/musikere, fordi de ikke har mulighed for at etablere sig på byens scener.

Musikudvalget foreslår, at der i den kommende tid er fokus på statens genstartsprojekt, og at Københavns Kommune, om muligt, indgår i et samarbejde med fx Dansk Live, Dansk Artist Forbund og Dansk Musikerforbund om corona-pas mv.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil til de kommende møder i Kultur- og Fritidsudvalget fremlægge status på Corona-krisen i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets løbende drøftelser og tilkendegivelser samt regeringens udmeldinger om genåbningen af samfundet og konsekvenserne heraf for kultur- og fritidsområdet.

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingens andet at-punkt, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021.

 

Mette Touborg

/Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. marts 2021:

Punkterne 2, 3 og 4 blev behandlet under et.

Kultur- og Fritidsforvaltningen orienterede om status på genåbningen.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.

Til top