Mødedato: 04.03.2016, kl. 12:00
Mødested: Budgetseminar

Det fremtidige kommunale samarbejde på kultur- og fritidsområdet

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges indstilling om deltagelse i et fremtidigt kommunalt samarbejde på kultur- og fritidsområdet.

Indstilling

Kultur og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at Københavns Kommune tager initiativ til at skabe en platform for et kulturpolitisk samarbejde på tværs af kulturaftalekommuner og kommuner udenfor kulturaftalen i regionen.

Problemstilling

I løbet af efteråret 2015 stod det klart, at forudsætningerne for en ny regional kulturaftale ikke længere var til stede. Region Hovedstaden havde meddelt, at regionen ikke ville deltage i en ny aftale, Kulturministeriet meddelte, at tilskuddet til en ny aftale ville blive stærkt reduceret, herunder at det øremærkede tilskud til festivaler ville bortfalde, og flere kommuner meddelte, at man ikke ønskede at deltage i et fortsat samarbejde. Der blev ikke afsat midler på Københavns Kommunes budget til fortsat deltagelse, og Kultur- og Fritidsudvalget besluttede ikke at deltage, men at Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle afsøge mulighederne for fortsat samarbejde. 

Løsning

Københavns Kommune giver tilskud til en række aktiviteter på kultur- og fritidsområdet, som ikke kun er til glæde for københavnske borgere, men som også tiltrækker borgere fra de øvrige kommuner i Hovedstadsregionen. Det er derfor også naturligt, at Københavns Kommune samarbejder med andre kommuner i Hovedstadsregionen på kultur- og fritidsområdet.

Kultur- og Fritidsforvaltningen var en af initiativtagerne til den tidligere regionale kulturaftale Kulturmetropol Øresund 2012-2015, hvor Københavns Kommune deltog i en række projekter, herunder et samarbejde om festivaler. De københavnske festivaler Golden Days og CPH:DOX har ikke kun haft et samarbejde med syv af kulturaftalens kommuner, men også med flere kommuner, som ikke var med i kulturaftalen. CPH:DOX var med støtte fra Wonderful Copenhagen og Øresundkomiteen på turné i Skåne og modtog også en tre-årig støtte fra Region Sjælland og kom ud til 12 af regionens kommuner.

Om den regionale kulturaftale

Kulturaftale Kulturmetropolen 2016-2019 afløser den tidligere regionale kulturaftale Kulturmetropol Øresund 2012-2015.

Kulturministeriet meddelte i september 2015, at deres bidrag til den regionale kulturaftale Kulturmetropolen 2016-2019 ville blive reduceret fra 6 mio. kr. til 3 mio. kr. i 2016 og herefter 1,5 mio. kr. årligt i de efterfølgende år.

En del af det statslige tilskud i kulturaftalen Kulturmetropol Øresund 2012-2015 var øremærket de københavnske festivaler Golden Days (1,024 mio. kr.), Copenhagen Filmfestivals (1,2 mio. kr.) og Copenhagen Jazzfestival (0,8 mio. kr.), som gennem kulturaftalen fik mulighed for at sprede sig i Hovedstadsregionen og udvikle sig både indholds - og målgruppemæssigt.

Det var, indtil Kulturministeriets udmelding om reduktion af tilskuddet til festivaler og til selve aftalen, planlagt at fortsætte og udvikle samarbejdet med festivalerne på baggrund af de gode erfaringer, der var opbygget i den første aftaleperiode. 

Den politiske styregruppe i Kulturmetropol Øresund 2012-2015 besluttede efter udmeldingen fra Kulturministeriet at fokusere på fælles udviklingsprojekter i den regionale kulturaftale Kulturmetropol 2016-2019 og ønskede ikke at give tilskud til de københavnske festivaler. Konsekvensen af, at det statslige tilskud til Copenhagen Filmfestivals, Golden Days og Jazzfestivalen er bortfaldet, er, at de tre festivaler nu alene finansieres af tilskud fra Københavns Kommune og egne indtægter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har drøftet situationen med Kulturministeriet, og har afsøgt mulighederne for at kunne tilgodese en fortsat udvikling af festivalsamarbejdet dog uden resultat. Kultur- og Fritidsforvaltningen har ligeledes drøftet en mulig fornyet indsats for festivalsamarbejdet med repræsentanter for den kommende kulturaftale, også her uden at det var muligt at få tilvejebragt en fornyet fælles forståelse af behovet for støtte til festivalerne.

Kulturaftale Kulturmetropolen 2016-2019 forventes at blive underskrevet af aftalens partnere i foråret 2016. Hvor mange kommuner, der deltager i kulturaftale Kulturmetropolen, er endnu ikke klart, men pt. deltager 15 kommuner i arbejdet.

Borgmesteren har modtaget en henvendelse den 27. januar 2016 fra den nuværende politiske formand for Kulturmetropolen, Sengül Deniz, Ishøj, hvori der opfordres til en drøftelse om muligheder for et fremtidigt samarbejde (bilag 1).

Borgmesteren har svaret Sengül Deniz, at Københavns Kommune tidligere har besluttet ikke at deltage i den nuværende aftale, men borgmesteren ser gerne at København spiller en aktiv rolle i samarbejdet på kultur- og fritidsområdet i regionen (bilag 2).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde forslag til nye mulige samarbejder i regionen som inkluderer både kommuner i og udenfor den kommende kulturaftale.

 

 

Carsten Haurum

 

                                  /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. marts 2016:

Indstillingen blev ikke godkendt.

Til top