Historie & Kunst - status
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller
-
at Kultur- og Fritidsudvalget tager orientering om status vedr. Historie & Kunst til efterretning
Problemstilling
Københavns Museum, Thorvaldsens Museum, Københavns Stadsarkiv og Nikolaj Kunsthal blev d. 1. februar 2015 samlet i en fælles organisatorisk enhed, Historie & Kunst. Med denne indstilling orienteres om status, udfordringer og nye initiativer i forhold til Historie & Kunst.
Løsning
1. Fælles magasinløsning for Historie & Kunst
Med et nyt og moderne magasin bliver Københavns kulturarv bevaret for kommende generationer. Flere hundrede års indsamling af autentiske arkivalier og genstande rummer fortællinger og forskningsmuligheder om landets hovedstad. Moderne magasiner er samtidig basis for effektiv, bæredygtig drift af byens kulturhistoriske institutioner. Magasinet forventes at stå færdigt i 2018. Der er fundet en umiddelbart velegnet grund, som KEjd foretager nærmere undersøgelser af. Der arbejdes på at købe hele arealet, hvilket giver mulighed for at etablere samarbejder med eksterne parter. Dette kan både give driftsøkonomiske fordele, samt understrege kommunens indsats og samarbejde på området.
2. Stormgadekomplekset
Stormgade 18-20 kommer fremover til at udgøre det nye Københavns Museum samt administrativt domicil for Københavns Stadsarkiv, Københavns Museum og Historie & Kunst.
Med en ny og attraktiv beliggenhed tæt på Københavns Rådhus, midt i Københavns Kulturkvarter, bliver såvel de enkelte institutioner (Thorvaldsens Museum, Københavns Museum, Nikolaj Kunsthal og Københavns Stadsarkiv) som det samlede Historie & Kunst en mere synlig og integreret del af byens centrale kulturliv. Et aktivt partnerskab med kvarterets øvrige aktører rummer store perspektiver for udviklingen af København som en levende by for borgere og turister med et rigt storbykulturliv, der både favner det ”skæve” og det historiske København.
3. Nye udstillinger og formidling i gadeplan
I Stormgade 18 bliver københavnerne præsenteret for nye og meget forskellige udstillinger i, om og med København. Det kræver nye vinkler på byen, nye teknologiske løsninger, nye udstillingskoncepter og nye indretningsgreb. Behovet for ekstern finansiering vurderes til mellem 30-50 mio. kr., hvilket der arbejdes intensivt på.
Stueetagen i Stormgade 20 har front og store rudefacader mod HC Andersens Boulevard og Stormgade. Koncepter til anvendelse af stueetagen er under udvikling, sådan at arealerne bliver åbne, tilgængelige og synlige i gadeplan, f.eks.:
Synligt arkæologisk værksted
Udstilling af de arkæologiske fund, som løbende udgraves i København, samt synliggørelse af nogle af de konkrete arbejdsprocesser, der er forbundet med et arkæologisk værksted.
History Makers´ Space
Et historie-lab, som inviterer frivillige og andre interesserede til at deltage i samskabelsesprojekter og konkret arbejde med byens arkitektur, kulturhistorie, slægtshistorier og lign.
Kulturinformation
En samlet indgang til Historie & Kunst og Københavns kulturaktiviteter, herunder Kulturkvarteret, giver information og inspiration til kulturlivet i byen.
4. Ekstraordinære restaureringsarbejder
Inden indflytningen i Stormgade varetager Byggeri København en omfattende istandsættelse, som forventes afsluttet ultimo april 2017. Herefter følger en intensiv indretnings- og indflytningsperiode, hvor både udstillinger, café, garderobe, skoletjeneste, workshoplokaler, arrangementsrum, administrative faciliteter m.v. skal bygges op i de to bygningers ca. 4000 m2.
I Stormgade 18 er der et rigt dekoreret trapperum samt lofter, som Kulturstyrelsen har vurderet rummer særlige fredningsværdier. Restaureringen af dette er ikke en del af byggeprojektet og kan først udføres, når byggeprojektet er afsluttet. Der er foreløbig opnået fondsfinansiering på 1 mio. kr. til den ekstraordinære restaurering, men der arbejdes fortsat med fundraising i relation til restaureringen.
5. Etapevis åbning af Stormgadekomplekset
Ombygningen af Stormgadekomplekset har fra starten haft en stram tidsplan, da projektet er en del af en større businesscase. Den oprindelige tidsplan forudsatte bygningens ibrugtagning ultimo 2016, og Kultur- og Fritidsudvalget godkendte i december 2014, at det nye Københavns Museums kunne åbne for publikum i 2017. Historie & Kunst stiler fortsat mod, at de publikumsvendte funktioner i gadeplan (Stormgade 20) kan åbne ultimo 2017. Københavns Museums nye udstillinger (Stormgade 18) forventes at være åbne for publikum primo 2018.
6. Aktiviteter i ombygnings- og flytteperioden
Flytningen til nye magasinfaciliteter, åbningen af Stormgadekomplekset samt den omfattende digitalisering af fotosamlingerne indebærer en periode med omfattende flytteforberedende aktiviteter (afrensning, nedpakning og flytning af genstande og arkivalier, udvikling og opbygning af nye udstillinger m.v.). Alligevel vil en lang række af Historie & Kunsts aktiviteter og tilbud fortsætte blot i andre af byens rum og bygninger (kunstudstillinger, byvandringer, undervisningsforløb m.v.).
7. Fælles entrébilletter i Historie & Kunst
Historie & Kunst igangsætter i 2016 et forsøg med fælles entrébilletter til kunstudstillingerne på Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal, sådan at besøgende kan få adgang til begge kunstoplevelser med samme billet. I den forbindelse hæves billetprisen forsøgsmæssigt til 50 kr. de dage, hvor der ikke er gratis adgang. Det er vurderingen, at et øget fokus på kunstens rolle, herunder et udvidet samarbejde på tværs af byens kunstinstitutioner (f.eks. Kunsthal på Papirøen) på sigt vil give København et kulturelt løft.
8. Digital Historie & Kunst
Interessen for arkivalier og historiske fotografier fra København er levende, engageret og foregår i høj grad digitalt. Fotografier deles og diskuteres på sociale medier, og mange historisk interesserede borgere forventer at kunne udforske byens historie online. Historie & Kunst fortsætter derfor i 2016 – bl.a. som følge af en bevilling fra Kultur- og Fritidsudvalget - første fase af et omfattende digitalt udviklingsprojekt, som skal sikre digitalisering og online adgang til de fotografiske samlinger.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
-
Carsten Haurum
/Lene Floris
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. februar 2016:
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen og tog orienteringen til efterretning.