Mødedato: 03.11.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Afslag på Kultur- og Fritidsforvaltningens ansøgninger om frikommuneforsøg 2016-2019

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om Social- og Indenrigsministeriets afslag på Kultur- og Fritidsforvaltningens ansøgninger om frikommuneforsøg for perioden 2016-2019.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at Social- og Indenrigsministeriet har givet afslag på Kultur- og Fritidsforvaltningens ansøgninger om frikommuneforsøg for perioden 2016-2019, samt
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at afslag på forsøg med International Citizen Service betyder, at forvaltningens serviceniveau over for EU- borgere fortsat vil være udfordret.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indsendte følgende  ansøgninger om frikommuneforsøg i perioden 2016-2019 (jf. orientering af Kultur- og Fritidsudvalget på udvalgsmøde den 28. april 2016):

  1. Forenkling af borgernes ind- og udrejseregistrering i Det Centrale Personregister (CPR)
  2. Adgang for Københavns Kommune og andre kommuner til registrering i den digitale kirkebog
  3. International Citizen Service (ICS)
  4. Ledelsesforhold i pædagogiske læringscentre (ansøgningen blev trukket, da samarbejdskommunen trak sig)
  5. Forsøg med gebyropkrævning for uafhentede reserveringer på biblioteksområdet
  6. Undlade at indhente erklæring om indhentelse af børneattester
  7. Differentierede tilskud til foreningernes egne og lejede lokaler
  8. Udeblivelsesgebyr for foreninger, der ikke bruger deres tider

Alle ansøgninger er udfærdiget i samarbejde med andre kommuner.

Løsning

Ingen af Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag indgår i frikommuneforsøgene.

De otte frikommunenetværk, som er udpeget for perioden 2016-2019 fremgår af bilag 1.

Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsætter således med at give den bedst mulige service inden for de eksisterende rammer.

Dog giver afslaget på forslag 3. International Citizen Service (ICS) udfordringer for forvaltningens serviceniveau over for indrejsende, internationale borgere.

Forslaget indebar, at Københavns Kommune (sammen med Aalborg, Aarhus, Esbjerg og Odense) skulle overtage Statsforvaltningens opgave med udstedelse af EU-registreringsbevis, så der sikres én samlet indgang til myndigheder for internationale borgere.

Selvom Statsforvaltningen er en del af ICS, fungerer ICS reelt ikke som en one-stop-shop for EU-borgere på grund af Statsforvaltningens prioritering af ressourcer i forhold til opgaven i ICS. Forslag 3 var derfor stillet med baggrund i Statsforvaltningens prioritering af ressourcer til opgaven, idet der var en forventning om, at en kommunal overtagelse af opgaven ville give et øget serviceniveau, nedbringe sagsbehandlingstiden og give mulighed for en integreret, digital løsning på sigt. Forslaget ville ligeledes have medført ressourceoptimering, da eksempelvis stamoplysninger kun skulle tastes én gang, og den internationale borger kun skulle behandles af én indrejsemyndighed.

Afslaget på frikommuneansøgningen medfører derfor, at ICS ikke vil være i stand til at hæve serviceniveauet og forbedre sagsbehandlingstiden.

Som følge af Statsforvaltningens opgaveprioritering i ICS har ICS modtaget en lang række henvendelser fra virksomheder og universiteter, som er utilfredse med servicen.

Forvaltningen har derfor indledt en drøftelse med Statsforvaltningen og de øvrige myndigheder i ICS, om enten at øge servicen fra Statsforvaltningen eller at stoppe samarbejdet med Statsforvaltningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

De af Københavns Kommunes ansøgninger, der er imødekommet, behandles i Økonomiudvalget den 15. november 2016 og i Borgerrepræsentationen den 24. november 2016.  

 

Thomas Jakobsen

                                            /Merete Evers Dewilde               

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2016:

Indstillingen blev godkendt.

Til top