Mødedato: 03.05.2012, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Én indgang for frivilligheden i København

Se alle bilag

Forslaget om Én indgang for frivilligheden i Københavns Kommune har været i høring i de politiske udvalg, og udvalget skal nu tage stilling til, om der skal arbejdes videre med idéen.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og beslutter, om der skal arbejdes videre med forslaget om Én indgang for frivilligheden med henblik på endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen

  2. at Kultur- og Fritidsudvalget, såfremt det besluttes at arbejde videre med Én indgang for frivilligheden, godkender, at det sker efter principperne beskrevet i denne indstilling

Problemstilling

Forslaget om Én indgang for frivilligheden i Københavns Kommune er igennem de sidste 14 måneder blevet drøftet politisk og i fagforvaltningerne (se bilag 1) og har netop været i høring (høringssvarene fremgår af bilag 2 og bilag 3). Der er nu brug for en politisk stillingtagen til, om idéen skal gå videre.

Løsning

Den overordnede modtagelse af idéen

Generelt er de politiske udvalg positive overfor hensigten om at styrke frivilligheden, men imod at overføre opgaver fra deres forvaltninger. Udvalgene frygter, at det vil gå ud over fagligheden på de enkelte områder, og/eller de mener ikke, der er noget at overføre fra deres forvaltning. Enkelte udvalg er generelt negative overfor idéen.

Det er fortsat Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse, at en samling af kommunens ressourcer på frivillighedsområdet dels vil øge kommunens gennemslagskraft og dermed aktivere en større del af det frivillige potentiale, dels vil forbedre vilkårene for de foreninger og initiativer, der går på tværs af forvaltningernes fagområder.

I forhold til de foreninger og initiativer, der ligger inden for en enkelt forvaltnings ressort, så er det Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse, at den faglige dekobling vil være begrænset, da de enkelte forvaltninger har meget få ressourcer afsat til arbejde med frivillighed, som i givet fald vil skulle overføres til et samlet center.

Praktiske bekymringer

En stor del af kritikken går på usikkerhed overfor, hvordan Én indgang for frivilligheden i praksis vil komme til at fungere. Det inkluderer spørgsmål om, hvordan den politiske beslutningskompetence bevares i de respektive fagudvalg, samt spørgsmål om hvordan samarbejdet mellem fagforvaltningerne, de kommunale institutioner og frivillige organisationer bevares, når der kommer én fælles indgang placeret uden for fagforvaltningen. Mange efterspørger således en mere konkret beskrivelse af forslaget, og hvad det vil betyde.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at en endelig model skal besluttes i samarbejde med fagforvaltningerne, når principperne for modellen ligger fast.  Samarbejdsrelationer vil blive påvirket mellem forvaltninger, og den bedste løsning skal udvikles i en proces, der tager udgangspunkt i borgernes behov.

Principper for evt. etablering

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at en evt. etablering af Én indgang for frivilligheden vil ske efter disse principper

1.      De politiske beslutningskompetencer bevares i de nuværende udvalg

2.      Der vil være en organisatorisk forankring i Kultur- og Fritidsforvaltningen

3.      Der vil være en fælles enhed, der fysisk er samlet ét sted

4.      Der vil være en overførelse af ressourcer fra fagforvaltningerne til Kultur- og Fritidsforvaltningen

5.      Overførelsen af ressourcer vil ske i dialog med fagforvaltningerne, så relationer og videnskompetencer bliver bevaret

6.      I udgangspunktet skal administrationen af alle puljemidler til frivillige overføres til enheden, herunder §18-midler fra Socialforvaltningen, §79-midler  fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Bland dig i byen-puljen fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

7.      Det eksisterende samarbejde mellem fagforvaltninger og frivillige organisationer bevares, fx samarbejdet mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og ’Skole og Forældre’, men enheden forpligter sig på at have et samlet overblik og styrke netværket på tværs af forvaltninger og institutioner

8.      Enheden vil understøtte arbejdet om digitalisering og selvbetjening med henblik på at gøre det nemmere for frivillige. Evt. effektiviseringer på området vil blive brugt til at styrke rådgivningen

9.      Enheden vil indgå i dialog med frivilligområdet, så arbejdet løbende bliver kvalificeret

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser, men der vil ske en omfordeling af ressourcerne mellem forvaltningerne.

Videre proces

Den videre proces afhænger af udvalgets drøftelser:

Vælger udvalget, at der ikke skal arbejdes videre med Én indgang for frivilligheden, vil arbejdet for at styrke frivilligheden fortsat ske i frivillignetværket på tværs af forvaltningerne.

Vælger udvalget, at der skal arbejdes videre med Én indgang for frivilligheden, vil indstillingen gå videre til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på endelige beslutning om at starte etableringen ud fra de principper, der er beskrevet ovenfor, med startdato den 1. januar 2013.

        

Carsten Haurum

                                                                  /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 3. maj 2012:

Høringssvar fra Vesterbro Lokaludvalg, modtaget den 30. april 2012, var omdelt på medlemmernes pladser.

Der blev begæret afstemning om indstillingen og om at arbejde videre med een indgang for frivilligheden som beskrevet i indstillingen.

Bjarne Fey, Taner Yilmaz, Muhammad Aslam, Simon Strange og Birthe Skaarup stemte for indstillingen.
Neil Stenbæk Bloem, Marialise Rømer, Leslie Arentoft, Susanne Møller og Allan Ahamd stemte imod.

Indstillingen var dermed bortfaldet på grund af stemmelighed.
Til top