Mødedato: 03.05.2007, kl. 16:00

Internationalt harmoniorkesterprojekt ansøgning om tilskud

Internationalt harmoniorkesterprojekt ansøgning om tilskud

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 3. maj 2007

 

Afbud:

·        Katrina Feilberg (Sygdom)

 

 

 

5.      Internationalt harmoniorkesterprojekt ansøgning om tilskud

(KFU 267/2007)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, hvorvidt orkestret skal have et tilskud på 200.000 kr. i hvert af årene 2007 til 2009.

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger harmoniorkesterprojektet 600.000 kr., fordelt med 200.000 kr. i hvert af årene 2007 til 2009 

2. at der anvises dækning for tilskuddet i 2007 på konto 6.45.51. Sekretariat og forvaltning

3. at tilskuddene i hvert af årene 2008 og 2009 gives under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen afsætter de fornødne midler på budgettet.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 3. maj 2007:

Der blev begæret afstemning om et forslag fra Karin Storgaard om, at der ikke ydes tilskud til harmoniorkesterprojektet; pengene skal i stedet for komme børn i Københavns Kommune til gode, evt. ved yderligere bevillinger til Københavns Kommunes Musikskole.

Et mindretal (Karin Storgaard) stemte for forslaget.

Et flertal (Frank Hedegaard, Bjarne Fey, Morten Westergaard, Taner Yilmaz, Sikandar Malik Siddique, Simon Strange, Martin Geertsen og Leslie Arentoft) stemte imod.

Jens Kjær Christensen undlod at stemme.

Forslaget blev dermed forkastet.

 

Indstillingen blev herefter godkendt. 

 

Karin Storgaard ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Dansk Folkeparti kan ikke stemme for dette forslag, idet vi er af den opfattelse, at evt. overskydende midler på området skal komme børn i Københavns Kommune til gavn evt. ved yderligere bevilling til Københavns Kommunes Musikskole."

 

Problemstilling

En initiativgruppe på Østerbro forsøger at etablere et internationalt harmoniorkester med undervisning på Institut Sankt Joseph, der er en privat katolsk grundskole med børn fra 49 forskellige lande. Initiativgruppen består primært af lærere på skolen. Projektet begyndte i august 2006,og er et musisk integrationsprojekt for både skolens egne elever og elever fra andre skoler.

 

Initiativgruppen oplever at deltagerne i orkestret får styrket deres selvværd, idet de får positiv opmærksomhed fra andre elever. En opmærksomhed flere af deltagerne ikke er vante til, fordi de f.eks. ikke er bogligt stærke. Initiativgruppen har derfor et stort ønske om at fortsætte orkesterprojektet.

 

Skolens bestyrelse har støttet projektet siden starten. Der er givet tilskud fra fonde og sponsorer til etableringsfasen. Det har således været muligt at købe instrumenter og ansætte musikfaglærere og en orkesterleder. Skolens bestyrelse fortsætter med at yde tilskud i 2007, men projektet har behov for yderligere tilskud for at kunne fortsætte efter sommerferien.

 

Derfor har initiativgruppen søgt Kultur- og Fritidsudvalget om 200.000 – 250.000 kr. for 2007(bilag 1).

 

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har undersøgt muligheden for, at orkesterundervisningen kan fortsætte i musikskoleregi, men på den nuværende skole på Østerbro. Københavns Kommunes Musikskole oplyser, at der ikke er mulighed for at oprette hold andet steds i byen, idet der ikke er midler til det. Der er endvidere ledige pladser i skolens eget orkester. Disse forhold bevirker, at projektet ikke har mulighed for at fortsætte i musikskoleregi.

 

Forvaltningen vurderer, at det er en god idé at støtte projektet økonomisk, så orkesterprojektet kan fortsætte med sine aktiviteter på Institut Sankt Joseph.

 

For det første er det et frivilligt fritidstilbud, og orkesterundervisningen foregår i eftermiddagstimerne efter skoletid. Der er åbent for elever fra både Institut Sankt Joseph og andre skoler i området.

 

For det andet peger en undersøgelse på, at undervisningsstedet har betydning for fastholdelsen af de børn, der i øjeblikket deltager i orkestret. Undersøgelsen er foretaget af en forældregruppe bag initiativet og havde bl.a. til formål at klarlægge forældrenes holdning til undervisningsstedets betydning for børnenes deltagelse i orkestret. Undersøgelsen viste, at mange forældre finder det helt afgørende, at aktiviteterne foregår tæt på børnenes skole og ikke inde i Kødbyen, hvor Musikskolen har til huse. At undervisningen har hjemme på skolen betyder, at det er let for børnene at deltage, uden at de skal følges af forældre. Det er forvaltningens vurdering, at mange af de nuværende medlemmer sandsynligvis vil stoppe, hvis aktiviteterne flyttes væk fra skolen.

 

For det tredje vurderer forvaltningen, at orkesterprojektet bidrager positivt til integrationsarbejdet i Københavns Kommune. Fritidslivet tillægges stor betydning for integration, og Kultur- og Fritidsområdet er således et af indsatsområderne i Københavns Kommunes integrationspolitik. Orkestret har i øjeblikket deltagelse af elever med baggrund fra 16 forskellige lande og initiativgruppens målsætning er, at minimum 40 % af medlemmerne skal have anden etnisk baggrund end dansk.

 

Økonomi

Udgift til tilskuddet på 200.000 kr. i 2007 finansieres af konto 6.45.51. Sekretariat og forvaltning.

Tilskuddet i hvert af årene 2008 og 2009 gives under forudsætning af, at Borger-repræsentationen afsætter de fornødne midler på budgettet.

 

Videre proces

Ansøger meddeles udvalgets beslutning.

 

Bilag

Øvrige bilag:

1. Ansøgning af 2. marts 2007.

 

 

                                            Ca rsten Haurum

                                                                 /Mads Kamp Hansen


 

Til top