Mødedato: 03.05.2007, kl. 16:00

Høring om handleplaner til Sundhedspolitikken 2006-2010

Se alle bilag

Høring om handleplaner til Sundhedspolitikken 2006-2010

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 3. maj 2007

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

9.      Høring om handleplaner til Sundhedspolitikken 2006-2010

(KFU 273/2007)

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget skal udtale sig til Sundheds- og Omsorgsudvalget om de handleplaner, der er udarbejdet med henblik på at opnå målene for Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006-2010

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som udvalgets høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende handleplaner til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006-2010.

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der skal udarbejdes handleplaner som konkretiserer de aktiviteter, der skal igangsættes for at nå målene for Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006-2010 (BR 575/06).

11 arbejdsgrupper på tværs af kommunens forvaltninger har udarbejdet handleplaner inden for sund livsstil for børn og unge, voksne og ældre, sunde arbejdsliv, etniske minoriteters sundhed, almene boligområder, sundt bymiljø, rehabilitering, misbrug, forskning i sundhed og psykosocial sundhed (bilag 1).

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 19. marts 2007 at sende handleplanerne i høring i bl.a. de øvrige politiske udvalg (SOU 72/2007 (bilag 2)).

Høringsparterne er i den forbindelse blevet bedt om at vurdere følgende med udgangspunkt i eget ressortområde:

·        Om man kan tiltræde handleplanerne?

·        Hvordan man vil implementere handleplanerne? Samtidig bedes fagudvalgene vurdere, hvad der kan finansieres inden for nuværende driftsbudget og hvad der kræver yderligere driftsfinansiering via budgetønskelisten for 2008?

·        Bemærkninger til tværgående prioriteringsliste til budgetønskelisten 2008

 

Løsning

Kultur- og Fritidsudvalgets ressortområde indgår i 4 af de i alt 11 handleplaner. Det er handleplanerne for sund livsstil for børn og unge, voksne og ældre samt etniske minoriteters sundhed. Til disse handleplaner har Kultur- og Fritidsforvaltningen følgende bemærkninger:

Kultur- og Fritidsforvaltningen har noteret sig følgende delmål for fysisk aktivitet i projektperioden 2006-2010:

-         At andelen af børn og unge i 7. og 9. klasse, der dyrker mindst 7 timer motion om ugen, skal øges fra 45 % til mindst 60 %.

-         At andelen af københavnere, der er fysisk inaktive i deres fritid, skal reduceres fra 16 % til højst 13 %.

-         At andelen af ældre med stillesiddende livsstil skal reduceres fra 31 % til 15%.

-         At andelen af børn og unge i 7.-9. kl. med anden etnisk baggrund end dansk, der dyrker mindst 3½ times motion om ugen, skal øges fra ca. 75% til mindst 85% blandt drengene og fra ca. 45% til mindst 60% blandt pigerne.

 

Der er tale om fysisk aktivitet i bred forstand. Alligevel vil Kultur- og Fritidsforvaltningen gøre opmærksom på, at målene er endog meget ambitiøse. Ikke mindst set i lyst af manglen på idrætsfaciliteter. Et forhold der – alt andet lige – er med til at begrænse tilvæksten af idrætsaktive københavnere.

På spørgsmålet om, hvordan høringsparterne vil implementere handleplanene, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen nævne følgende igangværende initiativer, der hver især bidrager til at øge københavnernes fysiske aktivitet:

·        "Folkeoplysningsudvalgets udviklingspulje", der er målrettet fritidsaktiviteter for børn og unge, hvoraf idrætsprojekterne udgør hovedparten

·        "Projektrådgivningen – Mangfoldighed, Kultur & Fritid", der er etableret for at involvere etniske minoriteter i foreningslivet – og hvor idrætsprojekterne ligeledes udgør hovedparten af de støttede projekter

·        "NærGymnastik", der er et fællesprojekt mellem Sundheds- og Omsorgsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, og som er målrettet ældre med stærkt begrænset mobilitet.

 

I 'handleplanen for børn og unge' står Kultur- og Fritidsforvaltningen opført som økonomisk ansvarlig for at gennemføre indsatsområde 13: Politikker for kost og alkohol på idrætsanlæg, der har følgende ordlyd:

"Målgruppen for indsatsen er ledende personale og brugerbestyrelser på alle idrætsanlæg i Københavns Kommune. Der afholdes informationsmøder om betydningen af sund mad, røgfrit miljø m.m. på idrætsanlæggene mhp at der udvikles politikker om kost og alkohol på idrætsanlæg og tilbydes efterfølgende hjælp til udvikling af politikken."

Udgiften er beregnet til 250.000 kr. pr. år, i alt 750.000 kr. for perioden 2008-2010. (Bilag 3)

Kultur- og Fritidsforvaltningen skal gøre opmærksom på, at beløbet på 250.000 kr. ikke er medtaget på den foreløbige liste over Kultur- og Fritidsudvalgets budgetønsker for 2008. Forvaltningen har imidlertid ingen bemærkninger til at ønsket indgår i forhandlingerne om budget 2008, på lige fod med de øvrige ønsker i forbindelse med Sundhedspolitikken 2008-2010.  

Med disse bemærkninger foreslår forvaltningen, at Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder de udarbejdede handleplaner. Dog med den bemærkning, at gennemførelsen af den forudsætter, at der afsættes midler hertil i budget 2008, 2009 og 2010.        

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser knyttet til denne indstilling.

 

Videre proces

Høringsfristen var den 30. april 2007. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er orienteret om, at Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar vil blive fremsendt, når det foreligger.

 

Bilag

1.      Resume af handleplaner til Sundhedspolitikken 2006-2010 (ligger elektronisk på www.kk.dk).

2.      Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning (SOU72/2007).

3.      Forslag til indsatser under sundhedspolitikken (økonomisk oversigt)

 

                                            Carsten Haurum

                                                                 /Mads Kamp Hansen

 

 


 

Til top