Københavns Kommunes kontrolindsats 2024 (fællesindstilling)
Borgerrepræsentationen og berørte udvalg orienteres om Københavns Kommunes borgerrettede kontrolindsats for 2024, dvs. kontrollen af udbetalinger af offentlige ydelser. Der er tale om en årlig afrapportering, som behandles i fagudvalgene forud for behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Indstilling
Socialforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Socialudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at afrapporteringen om Københavns Kommunes kontrolindsats på de respektive udvalgs områder for 2024 tages til efterretning.
Problemstilling
Københavns Kommunes borgerrettede kontrolindsats skal sikre, at sociale ydelser udbetales på korrekt grundlag.
Alle borgere skal modtage netop de ydelser, som de er berettiget til – hverken mere eller mindre. Kontrolindsatsen skal medvirke til, at fejludbetalinger minimeres, og at ydelser, der er udbetalt uberettiget, returneres til Københavns Kommune.
Kommunens kontrolindsats, der varetages i samarbejde mellem Socialforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, er med til at sikre dette.
De nævnte forvaltninger har fra 2014-2016 systematisk arbejdet sammen om en styrkelse af kontrolområdet i projektet ”Styrkelse og analyse af den borgerrettede kontrolindsats”. Ved projektets afslutning blev det besluttet, at Borgerrepræsentationen én gang om året med start fra 2016 skulle orienteres om kommunens kontrolindsats.
Løsning
Socialforvaltningen: I 2024 har forvaltningen haft fokus på forberedelse af flytning 1. januar 2025 af sagsbehandling af enkeltydelser, tillæg og supplement til førtidspension til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, herunder overgang fra sagsbehandling i DOMUS til Kommunernes Ydelsessystem. Hertil har organisatorisk samling af sagsbehandlingen vedr. merudgifter, jf. serviceloven, internt i Socialforvaltningen taget fokus. Tidligere har ansvaret for bevillingen af merudgifter været fordelt mellem Borgercenter Voksne og Borgercenter Handicap, men fra november 2024 er ansvaret blevet samlet under samme organisatoriske enhed.
Kultur- og Fritidsforvaltningen: Kontrolenheden har i 2024 haft en stabil drift, der har resulteret i en samfundsbesparelse på 43.361.522 kr. Kontrolenheden har herudover i samarbejde med Koncern IT haft fokus på færdiggørelsen af den digitale løsning (Investeringsforslag: Effektiv og mere sammenhængende kontrol med bopælsregistreringer og udbetaling af sociale ydelser) som blev taget i brug ultimo 2024.
Børne- og Ungdomsforvaltningen: Børne- og Ungdomsforvaltningen har i 2024 fortsat arbejdet med at optimere kontrolindsatsen (vedr. økonomisk friplads til børn og unge i dagtilbud, KKFO, fritidshjem og klub og tilskud til privat pasning) og udsøgningen af relevante adviser. Forvaltningen har i 2024 haft fokus på at optimere kommunikationen til borgerne vedrørende kontrolindsatsen og har desuden fortsat det øgede fokus på kontrol af selvstændigt erhvervsdrivende.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen: Ydelsesservice har i 2024 truffet flere afgørelser om tilbagebetaling på kontanthjælpsområdet end i 2023 på grund af en ekstraordinær indsats efter udskiftning af fagsystem. Det skyldes, at det i en periode ikke var muligt at oversende krav om tilbagebetaling fra borgerne opstået i det tidligere fagsystem til kommunernes opkrævningssystem, hvilket skabte et efterslæb, der blev håndteret i primært 2024. På sygedagpengeområdet er der i 2024 truffet færre afgørelser om tilbagebetaling end i 2023, hvor der ligeledes var en særlig indsats efter udskiftning af fagsystem.
Forvaltningerne henviser herudover til vedlagte bilag (bilag 1) med afrapportering om Københavns Kommunes kontrolindsats for 2024. Heri indgår også en sammenligning med det tidligere års kontrolindsats for at illustrere og så vidt muligt redegøre for udviklingen i Københavns Kommunes løbende kontrolindsats.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser i forbindelse med afrapporteringen.
Videre proces
Sagen forelægges Kultur- og Fritidsudvalget den 3. april 2025, Socialudvalget den 9. april 2025, Børne- og Ungdomsudvalget den 14. maj 2025 og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 2. juni 2025. Herefter behandles sagen i Økonomiudvalget den 21. august 2025 og af Borgerrepræsentationen den 26. august 2025.
Henrik Lund - Mikkel Boje - Tobias Børner Stax – Katrine Ring