Opfølgning på beslutning om Triennalen
Borgerrepræsentationens besluttede den 29. januar 2025, at Københavns Kommune er medstifter og medlem af foreningen Triennalen, samt godkendte vedtægter for den kommende forening.
Borgerrepræsentationen anmodes om at tage redegørelsen om indskud, kontingent, hæftelse og statsstøtte til efterretning.
Redegørelsen besvarer de forudsætninger, som blev stillet af Økonomiudvalget ifm. udvalgets behandling 14. januar 2025, herunder medstifter og udpegning af kommunale repræsentanter. Sagen konkluderer ligeledes, at alle forhold ifm. Københavns Kommunes engagement med foreningen Triennalen er farbare og lovlige. Alle udgifter afholdes af de midler, der er afsat til Triennalen i forbindelse med Budget 2024.
Der henvises i øvrigt til to juridiske notater, som i yderligere detaljer redegør for reglerne om statsstøtte samt organiseringen af Triennalen. Med godkendelse af denne indstilling kan foreningen stiftes.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:
- at Borgerrepræsentationen tager til efterretning, at Wonderful Copenhagen har tilkendegivet ønske om at være medstifter af foreningen Triennalen,
- at Borgerrepræsentationen tager redegørelsen jf. Løsningsafsnittet vedr. indskud, kontingent, hæftelse og statsstøtte til efterretning.
Problemstilling
I forbindelse med forberedelsen af Triennalen er der nedsat en handletank, hvori mange af de store kulturaktører i København er repræsenteret. Handletankens anbefalinger til Triennalen fremgår af bilag 4.
Indstillingen besluttet på Borgerrepræsentationens møde den 29. januar 2025, blev godkendt med følgende bemærkning fra Økonomiudvalget:
”Økonomiudvalget forudsætter, at der forelægges en sag til politisk behandling forud for stiftelsen af foreningen, der beskriver, hvem foreningen stiftes med, hvordan kommunens repræsentanter i bestyrelsen udpeges, samt hvilket eventuelt indskud og løbende kontingent Københavns Kommune skal erlægge, og hvordan kommunen hæfter for foreningens dispositioner. Økonomiudvalget finder endvidere, at der bør foreligge en nærmere beskrivelse af foreningens opgaver, så der kan foretages en vurdering af, om kommunalt indskud i og støtte til foreningen lovligt kan ske inden for rammerne af reglerne om statsstøtte m.v."
Triennalens formål er at understøtte Københavns profil som kulturel by, bidrage til at sprede kendskabet til Københavns kulturelle tilbud, samt sætte fokus på kunst og kultur i København. Foreningen formål er derfor ikke erhvervsfremme og turismefremstød, men udelukkende fokuseret på aktiviteter der er direkte relateret til kunst, kultur eller aktiv deltagelse.
Foreningen Triennalen vil indgå aftale med en privat aktør om at forberede og gennemføre Triennalen ("operatørmodel") som beskrevet i bilag 2.
Løsning
Hvem stiftes foreningen med?
Borgerrepræsentationen har tidligere godkendt Københavns Kommune som medstifter af foreningen. Derudover er der tilkendegivelse fra Wonderful Copenhagen om at være medstifter.
Wonderful Copenhagen er en erhvervsdrivende fond og ikke en del af den kommunale forvaltning. Øvrige aftaler og økonomiske forhold der er indgået mellem Københavns Kommune og Wonderful Copenhagen har ingen indflydelse på Wonderful Copenhagens engagement i foreningen.
Hvordan udpeges kommunens repræsentanter i bestyrelsen?
Borgerrepræsentationen har besluttet, at der skal udpeges to medlemmer til bestyrelsen. Kultur- og fritidsborgmesteren er ifølge foreningsvedtægterne født medlem af bestyrelsen og repræsenterer Den store valggruppe. Den lille valggruppe har udpeget Stine Finné Toft som det andet medlem.
Københavns Kommunes indflydelse i foreningen
- Som medlem har kommunen – sammen med de øvrige medlemmer – indflydelse på vedtægternes indhold, herunder formål, ledelsesform mv.
- På den stiftende generalforsamling vælger medlemmerne bestyrelsen. Københavns Kommune udpeger to af bestyrelsens medlemmer. Borgerrepræsentationen kan give kommunens medlemmer et retligt bindende mandat i forhold til, hvordan de skal stemme i bestyrelsen.
- Kommunen bør som medlem udvise særlig agtpågivenhed, hvis der foreslås ændring af vedtægterne.
- Da kommunen forudsættes at være medlem, og foreningen derfor udelukkende kan udøve lovlige kommunale opgaver, kan kommunens støtte ydes som anlægsstøtte eller som driftsstøtte.
Tilskud
Tilskud til foreningen er politisk vedtaget for 10 år. Såfremt der skal ydes yderligere tilskud, er det en fremtidig politisk prioritet og ikke en forpligtigelse.
Støtten ydes via en tilskudsaftale, og kommunen kan heri fastsætte vilkår, der dels sikrer, at støtten anvendes til det forudsatte, dels giver kommunen mulighed for at føre tilsyn.
Af bilag 3 fremgår et eksempel på en tilskudsaftale.
Indskud og kontingent
Der er ingen pligt om indskud i foreningen ved medlemskab, mens kontingentet fastsættes officielt af generalforsamlingen. Kontingent vil blive drøftet med de øvrige potentielle medlemmer i ultimo april, efter afholdelse af handletanksmøde og stormøde. Kultur- og Fritidsforvaltningens oplæg til kontingent er 2.500 pr. år pr. medlem.
Hæftelse
Det er fastsat i vedtægterne, at det alene er foreningen, der hæfter for foreningens forpligtelser. Dermed hæfter medlemmerne, herunder Københavns Kommune, ikke for foreningens forpligtelser. Ved foreningens eventuelle ophør fordeles eventuelle midler i overensstemmelse med vedtægternes bestemmelse herom. Modsat en fondskonstruktion er der ikke forbud mod, at midlerne går tilbage til medlemmerne.
Statsstøtte
Københavns Kommune ønsker at yde støtte til den forening, hvor arbejdet med Triennalen er forankret. Støtten har hjemmel i kommunalfuldmagten, og de danske statsstøtteregler er derfor ikke relevante. Horten advokater har foretaget en vurdering af statsstøttereglerne, og vurderingen er, at der vil være tale om lovlig statsstøtte, og at støtten kan gives i overensstemmelse med de gældende fritagelsesmuligheder. For en nærmere gennemgang af de relevante statsstøtteregler henvises til bilag 1.
Økonomi
Udgifterne til den endelige stiftelse af foreningen, herunder den stiftende generalforsamling, samt udgifter til advokatbistand mv. afholdes af de midler, der er afsat til Triennalen i forbindelse med Budget 2024.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil den blive behandlet af Økonomiudvalget den 6. maj 2025 og af Borgerrepræsentationen den 22. maj 2025.
Undervejs vil der sideløbende foregå dialog med de københavnske kulturaktører og mulige bestyrelsesmedlemmer, bl.a. ved et stormøde.
Den formelle stiftelse sker på den stiftende generalforsamling afholdt af Københavns Kommune sammen med relevante initiativtagere. En repræsentant fra et eksternt advokatfirma vil sikre, at formalia bliver fulgt i forbindelse med den stiftende generalforsamling.
Én af foreningens første opgaver bliver at forberede udbud af ydelsen med at udvikle og afholde Triennalen og derefter færdigudvikle konceptet i samarbejde med den operatør, der indgås aftale med.
Når foreningen er blevet oprettet, vil Kultur- og Fritidsudvalget tage stilling til en tilskudsaftale for foreningen med henblik på udmøntning af midlerne afsat i Budget 2024.