Mødedato: 03.04.2020, kl. 15:00
Mødested: Skriftlig votering

Ny proces for valg af små storbyteatre og teatre i scenekunstpakken for perioden 2021-2024

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal fastlægges en ny proces for valg af små storbyteatre og teatre i scenekunstpakken for perioden 2021-2024.  

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender en ny proces for dels valg af små storbyteatre for perioden 2021-2024, dels scenekunstpakken, således som det fremgår af nærværende indstilling. 

Problemstilling

På grund af den nuværende Covid-19 krise og den usikkerhed, krisen giver for driften af kultur- og fritidstilbud, herunder driften af teatre, vurderer forvaltningen, at det er hensigtsmæssigt at forlænge tilskudsperioden til de nuværende små storbyteatre og til teatrene i scenekunstpakken med et år. Ved at udskyde udvælgelsen af teatre i et år, vil man kunne gennemføre den kulturpolitiske prioritering efter krisen. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har undersøgt, om det er muligt at udskyde beslutningen om valg af små storbyteatre i et år, hvilket Slots- og Kulturstyrelsen har bekræftet. 

Det fremgår af bekendtgørelsen om små storbyteatre, at staten yder tilskud til små storbyteatre, såfremt kommunen har indgået en minimum 3-årig skriftlig aftale om driftstilskud med det enkelte teater (jf. § 4. i bekendtgørelse om småstorbyteatre).  

Løsning

Kultur- og Fritidsudvalget kan beslutte en ny proces for valg af små storbyteatre og teatre i scenekunstpakken ved at forlænge perioden for de nuværende små storbyteatre og for de nuværende teatre, der indgår i scenekunstpakken, med et år. 

Ved en forlængelse af aftaleperioden for samtlige teatre indtil udgangen af 2021, vil Kultur- og Fritidsudvalget mangle ca. 0,5 mio. kr. på budget 2021 (se bilag 1). 

Den 2. maj 2019 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, at Kultur Nord i 2020 skulle købe yderligere 50 forestillinger hos Batida/Teater Nordvest for 500.000 kr., herunder at Teater Nordvest køber forestillinger hos Teater Hund for 200.000 kr. Denne aftale udløber også med udgangen af i år. Der mangler hermed 300.000 for at videreføre aftalen. Dette beløb skal findes i forbindelse med en forlængelse af aftalen.

Udover de nuværende teatre i scenekunstpakken støttes Anemonen med 1,5 mio. kr. i 2020. Dette tilskud udløber også med udgangen af året, og der er heller ikke afsat midler hertil på budget 2021. 

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget foretager en udskydelse af vedtagelsen af små storbyteatre med et år, vil forvaltningen sende et udkast til en ny beslutningsproces i høring hos alle ansøgere. 

Økonomi

I 2020 er Københavns Kommunes andel af tilskuddet til de små storbyteatre på 28,3 mio. kr. Kulturministeriets andel er på 16,3 mio. kr. inkl. udlodningsmilder. Det samlede tilskud til de små storbyteatre i 2020 er 44,6 mio. kr. 

I 2021 er Københavns Kommunes andel af tilskuddet til de små storbyteatre fortsat på 28,3 mio. kr.  Kulturministeriets andel er på 15,8 mio. kr. inkl. udlodningsmidler. Det samlede tilskud til de små storbyteatre i 2021 er 44,1 mio. kr. 

Der vil således være en difference mellem årene på ca. 0,5 mio. kr. 

Tabel 1. fordeling af tilskud til små storbyteatre i 2020 og 2021

Tilskudsgiver

2020

2021

Kulturministeriet

16.361

15.875

Københavns Kommune

28.283

28.283

Total

44.644

44.158

Der tildeles 16,4 mio. kr. årligt til de teatre, der indgår i Scenekunstpakken for perioden 2017-2020. Ved at forlænge tilskudsperioden for de nuværende teatre i scenekunstpakken med et år, skal der således afsættes 16,4 mio. kr. til formålet i budgettet i 2021. Dertil kommer tilskuddet til Anemonen på 1,5 mio. kr. samt en forlængelse af aftalen med Teater Nordvest og Teater Hund med 300.000 kr. 

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at udskyde valget af små storbyteatre, vil forvaltningen også forelægge et finansieringforslag til at dække de 0,5 mio. kr., der vil mangle i budgettet i 2021 samt et oplæg til vedtagelse af Kulturministeriets udkast til budgetaftale for 2021-2024 til Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 30. april 2020. 

Forvaltningen vil inden mødet den 30. april iværksætte en høring af de relevante parter vedrørende en ny proces for valg af små storbyteatre og teatre i scenekunstpakken. Resultatet af høringen vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget på mødet. 

Mette Touborg

 

                                                  /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning (skriftlig votering i perioden 30. marts - 3. april 2020):

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at forvaltningens indstilling sendes i høring blandt de ansøgende teatre til scenekunstpakken 2021-2024 med henblik på at Kultur- og Fritidsudvalget kan tage stilling til sagen på udvalgsmødet den 30. april 2020. 

 

Jonas Bjørn Jensen, Tue Hækkerup, Henrik Appel Esbensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Flemming Steen Munch og Christopher Røhl Andersen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

"Meget er usikkert som følge af konsekvenserne af Coronavirus. Derfor har vi et behov for at vide, hvad der skaber mest mulig sikkerhed for kultur og teater i København i den nuværende situation.

Hele teaterverdenen er i en yderst ekstraordinær og meget indtægtskritisk situation. Det kan derfor være svært at gennemskue, hvad det er for en teaterverden, vi laver scenekunstpakke til. Ligesom situationen besværliggør en åben drøftelse med hele området og med hinanden. Omvendt kan der være argumenter for netop nu at sikre forholdene fire år. Det er netop de argumenter og input, som vi ønsker at høre fra jer.

På baggrund af høringssvarene vil Kultur og Fritidsudvalget enten:

1. Forlænge den nuværende ordning med et år og lukke hullerne i statens bevilling for at klare os igennem. Og efterfølgende forhandle en ny pakke gældende for 3 år i foråret 2021 eller

2. Forhandle en ny aftale for fire år, som oprindeligt planlagt.

Der vil derfor på udvalgets møde den 30. april besluttes et forhandlingsforløb frem mod udvalgets møde i maj, med tid til både faglige og politiske drøftelser. Den løsning kan også indebære delaftaler, således at der kan aftales fireårsløsninger for nogle områder og en etårig forlængelse på andre.

Vi ved og anerkender, at ansøgningsprocessen er et stort og hårdt arbejde. Så uanset hvilken løsning udvalget vælger, så vil de allerede indsendte ansøgninger kunne bruges. Der kan selvsagt være et behov for korrektioner med udgangspunkt i situationen, men det vil under alle omstændigheder ikke være et krav, at der skal laves helt nye ansøgninger til udvalget.

Med de bemærkninger ser vi frem til at få jeres input og argumenter. Vores ønske er at sikre de bedst mulige forudsætninger for, at I kan berige byen med scenekunst de kommende fire år, og kan opnå mest mulig stabilitet og sikkerhed i den her meget svære situation."

 

Lars Georg Jensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "SF ser frem til at høre teaterverdenens bud på, om det er nødvendigt at udskyde beslutning i et år, eller om der kan etableres en proces, så der kan træffes en beslutning i indeværende år, og den nuværende kadence for støtteperioden kan fastholdes."

 

Karina Bergmann deltog ikke i den skriftlige votering på grund af inhabilitet. 

Til top