Kriterier for Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler
Kultur- og Fritidsudvalget disponerer over ca. 12 mio. kr. årligt i såkaldt disponible midler. Disse midler kan udmøntes efter ansøgning og/eller beslutning taget af udvalget. Udvalget modtager hvert år ca. 80 ansøgninger, som forelægges uden forudgående sagsbehandling som B-sager på udvalgets dagsorden. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til indførelse af kriterier og ny proces for ansøgninger til udvalgets disponible midler.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og beslutter vejledende kriterier for udmøntning af udvalgets disponible midler.
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og beslutter ansøgningsfrister og proces for håndtering af ansøgninger til udvalgets disponible midler.
Problemstilling
De ansøgninger, som Kultur- og Fritidsudvalget modtager til de disponible midler, forelægges for nuværende uden forudgående sagsbehandling som B-sager på udvalgets dagsorden. Forvaltningen indstiller som udgangspunkt sagerne til afslag. På mødet i Kultur- og Fritidsudvalget kan et eller flere medlemmer ønske sagen behandlet som A-sag, hvorefter udvalget tager stilling til, om der gives bevilling eller afslag, eller om ansøgningen skal henvises til forhandlinger om budget- og/eller overførselssag.
Udvalget har ca. 12 mio. kr. årligt i disponible midler. En del af disse midler er dog allerede disponeret, da udvalget også bevilger flerårige tilskud.
På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser på udvalgets budgetseminar den 10.-11. februar 2022 forelægges udvalget forslag til kriterier og ny proces for ansøgninger til udvalgets disponible midler.
Løsning
Kultur- og Fritidsudvalget giver tilskud til en mangfoldighed af formål og aktiviteter med de disponible midler. De fleste tilskud gives efter ansøgning, men udvalget kan også af egen drift beslutte at yde tilskud til eller afsætte midler til projekter, som udvalget ønsker fremmet (se bilag 1 og 2 for oversigt over tilskud disponeret i 2022 og 2023 samt bilag 3 for et overblik over disponeringerne i perioden 2019-2021).
Udvalget udmønter desuden en Festivalpulje, en Klubhuspulje og andre ad hoc puljer med kriterier vedtaget af udvalget. Disse puljer udmøntes efter ansøgning til konkrete frister og ud fra en vurdering af, hvilke ansøgninger der bedst imødekommer udvalgets ønsker om f.eks. geografisk spredning af aktiviteter, kunstnerisk kvalitet og kulturpolitisk fokus.
Fagudvalgene (de særlige udvalg Musikudvalget, Scenekunstudvalget og Rådet for Visuel Kunst) har alle vedtagne kriterier for behandling af ansøgninger.
Folkeoplysningsudvalget yder tilskud efter folkeoplysningsloven og retningslinjer for støtte til folkeoplysende foreninger i København.
De 12 lokaludvalg yder tilskud til en lang række lokale begivenheder og aktiviteter typisk i lidt mindre formater og råder hver over 0,6-3,6 mio. kr., afhængigt af befolkningstallet i den enkelte bydel. Midlerne kan anvendes på de samme områder som Kultur- og Fritidsudvalget yder tilskud med de disponible midler.
Der er i dag ingen formkrav til ansøgninger om Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler. Ansøgerne skal blot oplyse formål og beløb. Såfremt ansøgningen imødekommes, udarbejder forvaltningen efter dialog med tilskudsmodtager en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier.
For at sikre transparens og systematik i behandlingen af ansøgninger, foreslås det, at der indføres kriterier samt ansøgningsfrister og ny proces for ansøgninger til udvalgets disponible midler. Dermed tydeliggøres det for ansøgere, hvorfor der gives tilsagn eller afslag.
Kriterier for ansøgning af udvalgets disponible midler
Forvaltningen foreslår, at der indføres følgende kriterier, som ansøgere normalt skal leve op til:
- Udvalget behandler kun ansøgninger om kommende aktiviteter og begivenheder.
- Som udgangspunkt behandles ansøgninger om tilskud på mellem 50.000 kr. og 750.000 kr.
- Ansøgninger, som falder inden for andre samlede fordelinger som Festivalpulje, Klubhuspulje, Scenekunstpakke og Musikaftaler, henvises normalt til disse.
- Det er et krav, at ansøgningen er vedlagt en beskrivelse af projektet, som angiver målgruppe og formål.
- Det er et krav, at ansøgningen vedlægges et budget, som angiver alle udgifter og indtægter for projektet. Budgetskabelon skal anvendes.
- Udvalget prioriterer ansøgninger ud fra, i hvilken grad de kan medvirke til at indfri Kultur- og Fritidspolitikken, hvorfor ansøger bør relatere ansøgningen til politikken.
- Udvalget behandler kun samme ansøgning én gang årligt og afgørelsen er endelig.
- Udvalget giver almindeligvis ikke supplerende tilskud til allerede ydede tilskud fra Københavns Kommune.
- Udvalget behandler ikke ansøgninger til velgørende formål.
- Udvalget kan se bort fra ovenstående, hvis vægtige kulturpolitiske hensyn kræver det.
Herudover foreslås det, at udvalget drøfter den hidtidige praksis og eventuelt viderefører nogle af principperne som kriterier. F.eks. om ikke at give tilskud til engangsopførelser af teaterforestillinger, musikforestillinger/koncerter, kunstudstillinger og at udvalget ikke yder tilskud til bog- og filmproduktion.
Bilag 4 viser, hvilke bevilgede tilskud i perioden 2019-2021, der ville være henvist til andre puljer eller indstillet til afslag, såfremt de foreslåede kriterier var implementeret.
Ansøgningsfrister og ny proces
Forvaltningen foreslår, at der indføres ansøgningsfrister og ny proces for håndtering af ansøgninger til udvalgets disponible midler.
Der indføres fire årlige frister for ansøgninger til Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler: 1. februar, 2. maj, 1. august og 1. november.
Efter fristen behandles ansøgningerne af et underudvalg bestående af udpegede KFU-medlemmer. Underudvalget præsenteres for den samlede liste af ansøgninger, herunder hvilke ansøgninger forvaltningen vurderer ikke opfylder de vedtagne kriterier, samt hvilke ansøgninger der kan henvises til andre udvalg eller puljer.
Underudvalget forbereder Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af de resterende ansøgninger.
Forvaltningen forventer en sagsbehandlingstid på ca. seks uger mellem ansøgningsfrist og Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af ansøgningerne. Tidspunkt for udvalgets behandling af de indkomne ansøgninger afhænger imidlertid af udvalgets mødekalender.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen informere på hjemmesiden (kk.dk/Brug Byen) om ansøgningsfrister og kriterier for de disponible midler. Endvidere vil forvaltningen forelægge udvalget en indstilling med evaluering af kriterier og ansøgningsfrister efter et år.
Lars Laustrup
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 3. marts 2022:
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede indstillingen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage med en revideret indstilling på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.
Kontorchef Marianne Kruckow deltog under punktets behandling.