Mødedato: 03.03.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kultur- og Fritidsudvalgets studietur 2022

Kultur- og Fritidsudvalget har mulighed for at tage på studietur med det formål at få faglige input til Københavns Kommunes arbejde med udvikling af rammerne for fx kunstscenerne, turisme, bibliotekerne eller kultur- og fritidslivet. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til indhold af en studietur i 2022 samt godkende budget for studieturen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender det overordnede budget og udkast til program for udvalgets studietur til Østjylland med udgangspunkt i Billund og Aarhus den 4.-5. april 2022

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på udvalgsmøde den 11. februar 2022, at udvalgets studietur i 2022 går til Østjylland med Billund og Aarhus som udgangspunkter. Datoerne blev fastlagt til den 4.-5. april 2022.

For at der kan udbetales erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, skal Borgerrepræsentationen formelt anmode medlemmerne af Kultur- og Fritidsudvalget om at tage på studietur. Det håndteres også med denne indstilling.

Løsning

Studieturen foreslås bygget op om tematikker og afviklet med deltagelse af de relevante enhedschefer, der kan introducere til emnet, perspektivere turens aktiviteter til københavnske forhold og understøtte en politisk drøftelse.

Billund: børnenes hovedstad

Billund har indgået et omfattende partnerskab med en række lokale virksomheder om at være børnenes hovedstad. I et københavnsk perspektiv kan branding af byen som særligt udviklingsorienteret inden for et eller flere områder være interessant i forhold til fx partnerskabsstrategier, udvikling af faciliteter eller hub for kreative iværksættere.

Forslag til aktiviteter

Temadrøftelse med Billund Kommune og CoC (Capital of Children)
CoC er en bred kreds af organisationer, institutioner og fonde, der er gået sammen i et partnerskab med det formål at forene offentlige organisationer, virksomheder og kulturelle foreninger i en vision om at gøre Billund til Børnenes Hovedstad. CoC udvikler strategiske initiativer, initierer og driver projekter sammen med partnerne og mobiliserer organisationer i Billund til at støtte op.

Besøg i Playful Hub
Besøg i innovationsmiljøet Playful Hub. Playful Hub samler iværksættere, etablerede virksomheder og forskere indenfor børns leg og læring. Playful Hub er første skridt hen imod at udvikle et epicenter inden for leg og læring med udgangspunkt i Billund, Børnenes Hovedstad. Formålet er blandt andet at tiltrække flere virksomheder, der ønsker at tappe ind i den unikke viden og ressourcer, der er at finde her. 

Temadrøftelse med KIRKBI
KIRKBI indgik i 2015 et samarbejde med Billund Kommune om en visionsplan for byudviklingen i Billund. Visionsplanen fokuserer på børnevenlig og grøn infrastruktur. Samarbejdet har konkret udmøntet sig i bl.a. Kløvermarken, som er den fysiske ramme om Playful Hub, boliger og faciliteter samt projektet Playline, der er en fodgænger- og cykelforbindelse gennem Billund.

Gåtur på Playline
Playline er en 3,6 km lang stiforbindelse mellem turistattraktionerne i øst og bymidten i vest. Målet med Playline er at etablere en aktiv, interessant rute i byen, som er en oplevelse i sig selv. Playline udvikles løbende, og der vil derfor med tiden komme nye midlertidige og permanente faciliteter langs ruten. Bl.a. er der etableret Den voksne legeplads i samarbejde med kunstnergruppen SUPERFLEX og Skulpturparken Billund. Playline er desuden interessant i kraft af stiens visuelle identitet.

Aarhus: festivalplads og udvikling af havnen

Aarhus Kommune har for nylig indviet en ny park og festivalplads og arbejder løbende med at udvikle faciliteter på havnen. I et københavnsk perspektiv kan Aarhus’ løsning med samspil mellem naturpark, aktivitetsområde og festivalplads være interessant i drøftelserne om at kunne etablere en festivalplads i hovedstaden. Ligeledes kan faciliteterne i Aarhus bidrage med input til den løbende udvikling af den københavnske havnefront og tilbud til byens kultur- og fritidsbrugere.

Forslag til aktiviteter

Temadrøftelse med Aarhus Kommune om festivalplads
Aarhus Kommune indviede sammen med Sallingfondene byparken og festivalpladsen Eskelunden i 2021. Eskelunden fungerede i flere år som losseplads, men er nu blevet fuldstændig gentænkt og omformet med hjælp fra fondsdonationer. Eskelunden kan dels rumme koncerter og festivaler som Northside, dels lægger parken op til natur- og historiske oplevelser for byens borgere og egne oplevelsesture med bl.a. spotify-playlister og apps med natureventyr for børn. 

Besøg hos Søsporten
Over 600 medlemmer af de tre vandsportsklubber benytter bygningen ”Søsporten” på lystbådehavnen i Aarhus hele året rundt, og ligesom andre steder i landet er interessen for vandsport stærkt stigende. Den over 80 år gamle bygning, som de tre klubber deles om, skal nu moderniseres, så klubberne skal være fælles om de fleste faciliteter.

Besøg hos Godsbanen
Godsbanen er et 10.500 m2 stort område for kultur. Her er både mulighed for oplevelser som koncerter, litteratur, udstillinger m.v., men også mange forskellige værksteder, hvor borgerne selv kan være aktive. Godsbanen kan tjene som inspiration for faciliteter, der ligesom fx Tunnelfabrikken, skal fungere som tværfaglig kulturhub.

Besøg hos ”Blochs grund” (i nærheden af Aarhus)
"Blochs grund" i Låsby er omdannet til et parkområde med bassiner til regnvandsopsamling og en række forskellige aktivitetsmuligheder målrettet både meget aktive CrossGym-udøvere og mere afslappet motion og ophold.

Programudkastet er med forbehold for ændringer, da der endnu ikke er indgået aftaler med de foreslåede aktører.

Økonomi

Der anvises kassemæssig dækning for rejseudgifterne på 76.000 kr. på Kultur- og Fritidsudvalgets serviceramme, konto 6.42.41, Kommunalbestyrelsen (studie- og tjenesterejser).

Det økonomiske estimat er beregnet ud fra et forventet deltagerantal på 16 personer.

Udgift

Beløb/ kr.

Busleje

20.000

Indkvartering

19.000

Bespisning

32.000

Uforudsete udgifter

5.000

I alt

76.000

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil kultur- og fritidsborgmesteren indstille til Borgerrepræsentationen, at Borgerrepræsentationen anmoder Kultur- og Fritidsudvalgets medlemmer om at tage på studietur til Østjylland den 4.-5. april 2022, samt at Borgerrepræsentationen beslutter at yde erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste til de medlemmer, der har valgt denne ordning.

Endeligt program for turen udformes med udgangspunkt i Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og sendes til udvalgets medlemmer snarest muligt.

Lars Laustrup

                                                    /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 3. marts 2022:

Sagen blev taget af dagsordenen i forbindelse med dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden). Som konsekvens heraf er den oprindeligt planlagte studietur i dagene 4.-5. april 2022 aflyst.

Til top