Ansøgning: Manufacture Copenhagen
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på Manufacture Copenhagens ansøgning om opstartstilskud på 1,1 mio. kr. i 2016, 0,475 mio. kr. i 2017 og 0,675 mio. kr. i 2018, da der ikke er afsat midler til formålet på budgettet.
Problemstilling
Den danske modeindustri er internationalt anerkendt og er i dag blandt Danmarks største eksportbrancher. Samtidig peger flere aktører inden for branchen på, at der er behov for nytænkning, hvis modebranchen skal bevare sin konkurrencedygtighed og udvikle mere bæredygtige produktionsformer.
Manufacture Copenhagen søger om opstartstilskud til etablering af et produktions- og innovationslab, som kan være med til at redefinere modebranchen og fremstillingsindustrien (bilag).
Løsning
Manufacture Copenhagen (MCPH) er en non-profit medlemsorganisation, som ønsker at bidrage til den efterspurgte nytænkning ved at etablere et værkstedsfællesskab, et produktionsværksted og et fablab for iværksættere, opfindere, teknologer og makere inden for mode og design.
Værkstedsfællesskabet vil bestå af ca. 10-15 selvstændige design- og produktionsvirksomheder inden for tekstil, mode og tilbehør.
Produktionsværkstedet vil sikre faciliteter, hvor designere kan få produceret testmodeller lokalt samt egentlige produktioner af en vis størrelse, mens fablabbet vil indeholde diverse maskiner, som det ikke er muligt at erhverve for enkelte virksomheder.
Værkstedsfællesskabet vil blive etableret i tæt samarbejde med det allerede eksisterende værkstedsfællesskab i New York, Manufacture New York (MNY). Derudover har MCPH gennem det sidste år oparbejdet et voksende netværk, som har vist interesse for projektet. Netværket inkluderer bl.a. Danish Fashion Institute (DAFI), Dansk Design Center (DDC) og Københavns Erhvervsakademi (KEA).
Ud over produktions- og innovationsfaciliteter vil MCPH etablere udstillings- og informationscenter og afholde events, debatter mv., som både retter sig mod branchens aktører og det brede publikum. Endelig vil MCPH etablere sig som job- og uddannelsescenter og tilbyde kurser, mesterlære mv.
Kultur- og Fritidsforvaltningen bemærker, at MCPH er et kreativt innovations- og inkubationsmiljø i stil med med Lydens Hus, Fablabbet Under Broen og Copenhagen Food Space. Med sit fokus på design, mode og tekstiler adskiller MCPH fra de øvrige aktører, men der vil være stor mulighed for samarbejde og synergi mellem de forskellige miljøer, herunder især makermiljøet.
MCPH søger Kultur- og Fritidsudvalget om midler til etablering. Der søges om 1,1 mio. kr. (2016 p/l) i 2016, 0,475 mio. kr. (2016 p/l) i 2017 og 0,675 mio. kr. (2016 p/l) i 2018. Derefter forventer MCPH at være selvfinansieret.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser
Videre proces
Såfremt KFU imødekommer ansøgningen, vil forvaltningen efterfølgende indgå en driftskontrakt med MCPH, der sætter rammerne for tilskuddet.
Carsten Haurum
/Aravni Jakobsen
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. april 2016:
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen til den 28. april 2016.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. april 2016:
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2016:
Sagen blev udsat til den 2. juni 2016.
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 2. juni 2016:
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at give afslag på den foreliggende ansøgning, idet Manufacture Copenhagen samtidig opfordres til at kvalificere ansøgningen.
Heidi Wang og Carl Christian Ebbesen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Liberal Alliance og Dansk Folkeparti støtter Manufacture Copenhagens ansøgning, da vi mener, at der er behov for nytænkning og innovation som forbedrer den danske modeindustris konkurrenceevne og eksportmuligheder."