Mødedato: 02.05.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på kulturtilbud på Vesterbro

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges status på kulturtilbud på Vesterbro med henblik på en drøftelse.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter status på kulturtilbud på Vesterbro.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget efterlyste på udvalgsmøde den 27. februar 2019 en drøftelse af kulturtilbud på Vesterbro (inkl. Basement) og anmodede om, at der arbejdes videre med det af Vesterbro Lokaludvalg efterspurgte større fokus på kulturtilbud rettet mod lokalbefolkningen, herunder at der ses på en løsning for Lokalhistorisk Forening.

Løsning

En lang række kulturtilbud er beliggende på Vesterbro. Nogle har et lokalt fokus, mens andre har et mere bydækkende, nationalt og internationalt fokus (bilag 1).

Der er flere kommunale kulturhuse på Vesterbro, hvor Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med kulturaktører skaber rammer, hvori der kan opleves og udvikles kultur. Dertil er der en lang række folkeoplysende foreninger og selvejende institutioner, som udvikler kultur på Vesterbro med tilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget. Endelig er Vesterbro en bydel med en stor mangfoldighed af kulturtilbud drevet både af private aktører og frivillige.

Derudover har de tre udviklingsområder Godsbaneterrænet, Carlsberg Byen og Enghave Brygge et stort potentiale for etablering af nye kultur- og fritidsfaciliteter.

Vesterbro Bibliotek og Kulturhus samt Basement på Lyrskovsgade
Vesterbro Bibliotek og Kulturhus er primært et lokalt kulturelt knudepunkt for den mangfoldighed af borgere, som er bosiddende på Vesterbro. I huset findes bl.a. et keramikværksted, som står over for en udvidelse, bevægelsessale, krea-rum og et gamer-rum. Der er også et voksen- og børnebibliotek med Københavns største børnezone. Vesterbro Bibliotek og Kulturhus er velbesøgt med mere end 400.000 besøgende i 2017. Biblioteket har det tredje største udlån i København (Bilag 2).

Vesterbro Bibliotek og Kulturhus huser også sekretariatet for Vesterbro Lokaludvalg og Lokalhistorisk Forening. Lokalhistorisk Forening er for nylig flyttet fra 2. til 4. sal i huset grundet etableringen af 10. Klasses Center Vest på 2. sal. Lokalhistorisk Forening skulle flytte i et større lokale på 4. sal sammen med Vesterbro Lokal-tv, men da Lokal-tv alligevel ikke havde mulighed for dette, er Lokalhistorisk Forening nu flyttet alene i et mindre lokale på 4. sal.

Basement ligger i kælderen under Vesterbro Bibliotek og Kulturhus. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 25. april 2018, at Kultur- og Fritidsforvaltningen inden for en toårig tidsramme skal udvikle Basement til en platform for en bydækkende ungdomskultur. Kultur- og Fritidsudvalget blev ved notat af 21. marts 2019 orienteret om status på Basement. Udgangspunktet for den endelige profil i Basement er ung kultur inden for ord, teater, film, musik og hybrider mellem genrerne. Det er ambitionen at bruge Basement som udgangspunkt for at fremme morgendagens kulturskabere (bilag 2).

Kødbyen
Kødbyen er en smeltedigel af kulturelle tilbud indenfor kunst, kultur og mad. Blandt de centrale aktører i Kødbyen er ArtHub, Warehouse9, Musikforeningen Vesterbro, Husets Teater, Teater Sort/Hvid, CPH Food Space og Onkel Dannys Plads (bilag 2).

Onkel Dannys Plads er et omdrejningspunkt for ung, urban kultur. På Onkel Dannys Plads finder man spillestedet Råhuset, beboerhuset, som er hjemsted for en række samfundsengagerede organisationer, og forsamlingshuset, der anvendes til diverse kulturevents og fællesskabsorienterede initiativer for byens borgere. Onkel Dannys Plads har potentiale til at blive et større aktiv for ung, urban kultur, og der er derfor igangsat en strategisk indsats, der skal skærpe Onkel Dannys Plads' profil.

Som en del af indsatsen skal kulturcaféen på Onkel Dannys Plads fremover i højere grad være et omdrejningspunkt for liv på pladsen og en integreret del af det øvrige kulturfællesskab. Derfor er der indgået en aftale med Københavns Madhus som ny forpagter af kulturcaféen fra maj 2019. Københavns Madhus udviser store ambitioner for husets deltagelse i kulturfællesskabet, og institutionen vil have en klimabevidst og fremtidsorienteret profil.

Derudover er der afsat midler til anlæg af et Ungdommens Demokratihus på Onkel Dannys Plads, som vil fokusere på ny politisk kultur og demokratiske debatter for unge (bilag 2).

Af private initiativer i Kødbyen kan nævnes CPH Food Space, som er et samlingssted for entreprenører inden for madindustrien. Målet er at få flere madiværksættere til at lykkes og vokse. Projektet løber til og med 2019. 

DGI-byen
DGI-byen er placeret på Vesterbro, og tilbyder både idræts- og kulturoplevelser i flere forskellige faciliteter ved Kødbyen. DGI-byen afholder bl.a. hvert år en række koncerter, festivaler og community-events. Dertil er DGI-byen kulturpartner med Fotografisk Center, som er en kunsthal i Kødbyen, der udstiller samtidsfotografi og mediekunst. DGI-byen administrerer desuden Øksnehallen, som blandt andet har lagt rum til mange spændende kulturaktiviteter fra biludstillinger, modemesser og luksusloppemarkeder til øko-messer, koncerter samt foto- og kunstudstillinger.

Folkehuset Absalon
Folkehuset Absalon er et privatdrevet kultur- og forsamlingshus på Sønder Boulevard. Den tidligere kirke slog i august 2015 dørene op som Folkehuset Absalon. Huset er et sted, hvor lokale og alle andre kan mødes og være sammen. Absalon arrangerer blandt andet fællesspisning, filmaften, banko, yoga, fest, foredrag og loppemarkeder. Folkehuset Absalon har omkring 60 events om ugen.

Større udviklingsområder på Vesterbro
På grænsen mellem Carlsberg Byen og det gamle Vesterbro opføres et beboerhus på ca. 1.700 m2 for Carlsberg Byens beboere. Kultur- og Fritidsforvaltningen og Carlsberg Byens Udviklingsselskab er i dialog om et muligt samarbejde om at åbne huset for resten af bydelen og tilbyde kultur- og fritidsaktiviteter for alle Vesterbros borgere. Inden sommerferien 2019 forelægges en indstilling for Kultur- og Fritidsudvalget om mulighederne for, at Københavns Kommune kan være med til at skabe kultur- og fritidsaktiviteter i Carlsberg Byen. Der har også været dialog om muligheden for at købe m2 til kulturaktiviteter i det historiske Halmlageret.

Dansehallerne holdt tidligere til i Tap E i Carlsberg Byen, hvor institutionen måtte flytte fra i 2017. Der arbejdes på at skaffe finansiering til ombygning og indretning af det historiske Kedelhuset i Carlsberg Byen med henblik på at tilbyde et permanent sted til Dansehallerne. Med Overførelsessagen 2017/ 2018 blev der afsat 10 mio. kr. til et lån til ombygningen. Hvis ikke den resterende finansiering er fundet inden 1. juli 2019 bortfalder lånemuligheden (bilag 2).

På Vesterbro, i det store areal mellem Ingerslevgade, Dybbølsbro, Vasbygade og Enghavevej, findes det gamle godsbaneterræn, som ejes af DSB. Området bruges i mindre grad til jernbaneaktiviteter i dag, og har et udviklingspotentiale. Børne- og Ungdomsforvaltningen har lejet et areal i Godsbaneterrænet til genhusningen af Oehlenslægersgade Skole, og der har også været arbejdet med forslag om en kunstgræsbane.

Vesterbro Lokaludvalg
Kultur- og Fritidsforvaltningen har haft en dialog med Vesterbro Lokaludvalg med henblik på udvalgets ønsker til udviklingen af kulturtilbud på Vesterbro. Vesterbro Lokaludvalg oplyser, at udvalget på lokaludvalgsmøde den 24. april 2019 har en drøftelse af, hvordan udvalget ønsker og kan forestille sig lokal inddragelse og lokale kulturtilbud på Vesterbro. Herefter vil Kultur- og Fritidsforvaltningen følge op på dialogen med Vesterbro Lokaludvalg.

Vesterbro Lokaludvalg ønsker, at det stigende indbyggertal på Vesterbro afspejler sig i et tilsvarende større udvalg af kulturtilbud til lokalbefolkningen. I bydelsplanen for Vesterbro giver Vesterbro Lokaludvalg udtryk for, at udvalget ønsker at arbejde for flere folkekøkkener, større fokus på at samtænke kultur- og idrætsinstitutioner med skolebyggerier og at sikre plads til rekreative aktiviteter. Vesterbro Lokaludvalg ønsker at eksperimentere med fleksible byrum, så gader og pladser kan anvendes til flere formål. Derudover ønsker Vesterbro Lokaludvalg, at der udarbejdes en helhedsplan for Godsbaneterrænet, og Lokaludvalget har her et ønske om et parkområde med mulighed for rekreation, idræt og kulturaktiviteter og genanvendelse af gamle bygninger. Lokaludvalget mener også, at værkstedstilbud bør indtænkes som en del af de fremtidige kultur- og fritidstilbud i Godsbaneterrænet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

I overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser går Kultur- og Fritidsforvaltningen i en opfølgende dialog med Vesterbro Lokaludvalg om kulturtilbud på Vesterbro, herunder den bedste løsning for Lokalhistorisk Forening.

Mette Touborg

                             /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 2. maj 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen og tog status på kulturtilbud på Vesterbro til efterretning.

 

Til top