Mødedato: 02.05.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udnyttelse af idrætsfaciliteterne i København - Foreløbig rapport

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til foreløbig rapport om udnyttelse af idrætsfaciliteterne i København.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tager den foreløbige rapport 'Udnyttelse af idrætsfaciliteterne i København' til efterretning.

Problemstilling

Med vedtagelsen af budget 2013 besluttede Borgerrepræsentationen, at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen skal udarbejde en undersøgelse af udnyttelsesgraden af de kommunale idrætsanlæg. Sigtet er, at undersøgelsen kan fungere som afsæt for, at der frem mod budget 2014 arbejdes med forslag til, hvordan Københavns Kommune bedst muligt og mest effektivt kan give københavnerne nye og bedre muligheder for at dyrke idræt.

Løsning

Der har foreløbigt været optællinger og registreringer på Københavns Kommunes 45 idrætsanlæg, 55 folkeskolers gymnastiksale eller nærliggende idrætsanlæg og 28 kunstgræsbaner. På den baggrund er der udarbejdet en foreløbig rapport (bilag 1).

I uge 20 vil der være optællinger på de ca. 100 naturgræsbaner, der er i København. Når data herfra er indsamlet og bearbejdet, vil der blive udarbejdet en endelig rapport. Denne vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget inden sommerferien 2013 med henblik på, at resultaterne kan indgå i forhandlingerne om budget 2014.

Konklusion
Undersøgelsens væsentligste foreløbige konklusioner er:

  • Idrætshaller udnyttes intenst i både dag- og aftentimer
  • Der er mange ledige timer i gymnastiksale uden for skoletiden
  • Kunstgræsbaner bruges intenst i prime-time, men ikke meget i dagtimerne
  • Svømmehaller bruges intenst over hele ugen og har mere ledig kapacitet i weekenderne
  • Speciallokaler bruges meget i prime-time, men ikke meget i dagtimerne

Hver uge udbydes der i størrelsesordenen 25.500 timer i de københavnske idrætsfaciliteter. Timerne er fordelt på idrætshaller, gymnastiksale, svømmehaller samt på græs og kunstgræsbaner. Hertil kommer ca. 5.000 timer i specialanlæg som f.eks. fægtehal og keglebane.

Det overordnede billede er, at særligt tiden fra kl. 16 - 20 på ugens 4 første hverdage er særdeles godt udnyttet. Dette tidsrum kaldes prime-time, og her er børn og unge blandt de højst prioriterede grupper, når tiden skal fordeles.

Ser man på alle idrætsanlæg samlet, er der aktivitet i 71,2 pct. af tiden i dette tidsrum. Særligt stor er aktiviteten i de store idrætshaller og i svømmehallerne. Her er der idrætsaktivitet i omkring 90 pct. af tiden.

Set ud over ugen som helhed er belægningen noget lavere. I gennemsnit er faciliteterne i brug i 55,8 pct. af tiden.

De enkelte brugergrupper
Undersøgelsen viser, at brugen af idrætsanlæggene er størst, når de er reserveret til privat udlejning/selvorganiseret idræt. Samlet set er idrætsfaciliteterne i brug i 96,6 pct. af tiden, når den er reserveret til denne brugergruppe. Men også foreninger, skoler, gymnasier og daginstitutioner gør i vidt omfang brug af den tid, de har reserveret. Her møder over 70 pct. frem til den reserverede tid. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Den endelige rapport forelægges politisk inden sommerferien 2013.
Carsten Haurum


                                        /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 2. maj 2013:

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og tilkendegivelser.

En indstilling inkl. den endelige rapport forelægges herefter Kultur- og Fritidsudvalget inden sommerferien 2013.
Til top