Mødedato: 02.03.2006, kl. 16:01

Parkeringshus på Nørrebro - tillægsbevilling

Parkeringshus på Nørrebro - tillægsbevilling

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for tillægsdagsordenen torsdag den 2. marts 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

1.      Parkeringshus på Nørrebro - tillægsbevilling

(KFU 104/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget,

at Borgerrepræsentationen giver en tillægsbevilling på 6,57 mio. kr. fordelt med 3,04 mio. kr. til bevilling Kultur og Fritid konto 0.30.3 og 3,53 mio. kr. til bevilling Ejendomsdrift konto 6.50.3 til dækning af Kultur- og Fritidsudvalgets andel af etableringsomkostningerne for Parkeringshus på Nørrebro

at den kassemæssige dækning anvises på Økonomiudvalgets budget 2006, konto 6.51.3, puljen til uforudsete udgifter.

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget skal finansiere 34 parkeringspladser i et Parkeringshus, som boligselskabet FSB opfører ved Åboulevarden. 20 af pladserne vedrører p-forpligtelse for Idræts- og Kulturhuset, der pt. opføres. De resterende 14 pladser vedrører en p-forpligtelse fra 1988 for 1 ejerlejlighed, som bl.a. huser biblioteket og medborgerhuset på Blågårdsplads (Blågården) og administreres af Ejendomsdrift.

 

Den samlede udgift for de 34 pladser er p.t. 8,57 mio. kr.

 

Efter rådgivning fra Økonomiforvaltningen blev der alene afsat 2 mio. kr. i relation til de pladser, som vedrører Idræts- og Kulturhuset.

Der er ikke afsat midler til de 14 pladser, der vedrører Blågården.

 

Det indstilles, at det udækkede finansieringsbehov på 6,57 mio. kr. anvises af Økonomiudvalgets budget.

 

Ved opførelsen af parkeringshuset indfris den fjerdedel af p-pladserne, som kræves anlagt ifølge deklaration i forhold til ejerlejligheden. Ifølge deklarationen er der udlæg for yderligere 42 p-pladser. Det vil sige, at de sidste pladser kan kræves opført, hvis Borgerrepræsentationen beslutter sig for en ny p-strategi, som stiller højere krav end den nuværende. Hvis de sidste p-pladser skal opføres, skal der findes midler hertil i størrelsesordenen 13 mio. kr.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Kultur- og Fritidsudvalget skal finansiere 34 parkeringspladser i et Parkeringshus, som boligselskabet FSB opfører ved Åboulevarden. 20 af pladserne vedrører idræts- og kulturhuset på Indre Nørrebro. De resterende 14 pladser vedrører én ejerlejlighed erhvervet i 1998, som bl.a. huser bibliotek og medborgerhus på Blågårds Plads.

Parkeringsforpligtelse tilknyttet idræts- og kulturhus
Indstillingen om idræts- og kulturhuset på Indre Nørrebro blev behandlet af Borgerrepræsentationen den 26. februar 2004 (BR 65/04). Af indstillingen fremgik, at der skulle etableres 30 p-pladser til Idræts- og Kulturhuset - 5 af p-pladserne i idræts- og kulturhusets kælder og de resterende 25 pladser i det parkeringshus, som boligselskabet FSB skulle opføre ved Åboulevarden.

Færdiggørelsen af projektforslaget for idræts- og kulturhuset har medført, at bl.a. toiletarealerne ligger i kælderniveau. Derfor indgår de – ikke længere - i beregningen af bruttoetagearealet. Af byggetilladelsen af 31. maj 2005 fremgår derfor, at der alene skal etableres 25 p-pladser. Heraf placeres 5 i idræts- og kulturhusets kælder og 20 i parkeringshuset.

Efter rådgivning fra Økonomiforvaltningen blev der reserveret 2 mio. kr. p/l 2004 til opførelse af de p-pladser, som vedrører Idræts- og Kulturhuset. Ved Borgerrepræsentationens beslutning (BR 65/04) blev det forudsat, at anlægsudgifter, der overstiger 2 mio. kr. afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets eget budget.

***

Det har ikke været muligt at finde en ekstern investor, som ville påtage sig byggeriet, ejerskabet og driften af parkeringsanlægget. Derfor er anlægsprisen pr. plads steget væsentligt i forhold til det forventede. Anlægssummen beløber sig p.t. til 46,38 mio. kr. eksklusiv moms. Det svarer til 5,04 mio. kr. i alt for de 20 pladser. Med de afsatte midler er den manglende finansiering vedrørende Idræts- og Kulturhusets p-pladser 3,04 mio. kr.

Det er ikke muligt - på nuværende tidspunkt - at finde den manglende finansiering vedrørende idræts- og kulturhusets p-pladser ved besparelser i byggeprojektet.

Det bemærkes, at der ved nybyggeri alene gives deklaration (få lov til at skylde opførelsen af p-pladser) for p-pladser, hvis det fysisk er umuligt at opføre pladserne. For idræts- og kulturhuset gælder derfor, at det ikke er realistisk at få deklaration i forhold til lokalplanens krav om en p-plads pr. 100 bruttoetagekvadratmeter.

Parkering tilknyttet bibliotek og medborgerhus
Københavns Kommune erhvervede i 1988 ejerlejlighed nr. 3, matr.nr. 5988 UK, Korsgade 30 m.fl. Den administreres af Ejendomsdrift og er beliggende i FSB's boligbebyggelser på Indre Nørrebro med pligt til deltagelse i p-huset. I ejerlejligheden ligger bl.a. bibliotek og medborgerhus. Plan & Arkitektur har opgjort anlægskravet til 14 pladser til Kultur- og Fritidsudvalget.

Udgiften til etableringen af de 14 pladser beløber sig til 3,53 mio. kr. Kultur- og Fritidsudvalget har ikke afsat midler hertil. Det skal ses i sammenhæng med, at der i sin tid var usikkerhed om, hvornår parkeringskravet ville blive krævet realiseret.

Den 1. januar 2006 overgik ejerlejligheden med p-forpligtelsen til Københavns Ejendomme.

Det bemærkes, at 44 % af arealet i ejerlejligheden vedrører biblioteket og medborgerhuset. Knap 43 % af arealet udlejes til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, og de sidste 13 % udlejes til en forening, som får sin husleje dækket af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Den 27. juni 1985 vedtog Borgerrepræsentationen en parkeringsstrategi (BR 864/83, 265/83,195/83 og 193/83), som på Indre Nørrebro medfører krav om udlæg af en p-plads pr. 100 kvadratmeter. Det vil sige, at kommunen kan kræve, at der opføres én p-plads pr. 100 kvadratmeter.

I forlængelse heraf tillod p-strategien en administrativ praksis, hvor der alene kræves anlagt en p-plads pr. 400 kvadratmeter for bygninger, som er etableret. Den resterende ¾ af p-pladserne fastholdes således som et krav, kommunen kan kræve indfriet på et senere tidspunkt.

 

Ved anlæggelse af de 14 p-pladser indfries alene kravet om de p-pladser, som kræves anlagt ifølge tinglyst deklaration for ejerlejligheden. Kravet er således, at ¼ af de 56 p-pladser, som kan kræves opført, etableres. Københavns Kommu ne kan til enhver tid kræve, at den resterende ¾ del af p-pladserne etableres. Det svarer til 42 p-pladser, som afhængig af løsningsmodel koster i størrelsesorden 13 mio. kr. Der er ikke afsat midler hertil.

Forvaltningens indstilling
Det anbefales, at Økonomiud
valget anviser 6,57 mio. kr. på Økonomiudvalgets budget 2006, konto 6.51.3, puljen til uforudsete udgifter.

 

Af disse vedrører de 3,53 mio. kr. udgiften til etablering af 14 p-pladser vedrørende "Blågården", mens de 3,04 mio. kr. angår de 20 p-plader vedr. idræts- og kulturhuset.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Økonomi

Såfremt indstillingen tiltrædes, gives Kultur- og Fritidsudvalget en tillægsbevilling på 6,57 mio. kr., fordelt med 3,04 mio. kr. til bevilling Kultur og Fritid konto 0.30.3 og 3,53 mio. kr. til bevilling Ejendomsdrift konto 6.50.3 til dækning af Kultur- og Fritidsudvalgets andel af etableringsomkostningerne for Parkeringshus på Nørrebro.

Bevillingen finansieres af Økonomiudvalgets budget 2006, konto 6.51.3, puljen til uforudsete udgifter.

 

Høring

Sagen er sendt i høring i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsmarkedsforvaltningen har ingen kommentarer til indstillingen.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen oplyser, at da man indgik lejeaftale med Ejendomsdrift blev det ikke oplyst, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen dermed overtog en eventuel forpligtelse til at medfinansiere opførelsen af et P-hus. 

 

Det er derfor Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens opfattelse, at problemstillingen helt grundlæggende er et overordnet kommunalt anliggende, som bevillingsmæssigt bør løses i takt med, at kommunen træffer beslutning om – helt eller delvist – at kræve de lyste deklarationer indfriet. Mest hensigtsmæssigt ved, at Økonomiforvaltningen og Økonomiudvalget tager sagen op som en principiel sag med henblik på en fælles løsning for kommunen som helhed.

 

Bilag

Ingen

 

Carsten Haurum

                                                                 /Mads Kamp Hansen

 


 

Til top