Mødedato: 02.03.2006, kl. 16:00

Kløvermarkens Tennis Klub - ansøgning om dækning af merudgifter forårsaget af jordforurening på Kløvermarksvej 34

Se alle bilag

Kløvermarkens Tennis Klub - ansøgning om dækning af merudgifter forårsaget af jordforurening på Kløvermarksvej 34

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 2. marts 2006

 

Fraværende

 

 

 

15.      Kløvermarkens Tennis Klub - ansøgning om dækning af merudgifter forårsaget af jordforurening på Kløvermarksvej 34

(KFU  98/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget ikke imødekommer ansøgningen fra Kløvermarkens Tennis Klub om dækning af merudgifter i forbindelse med halbyggeriet på Kløvermarksvej.

 

 

RESUME

Kløvermarkens Tennis Klub (KTK) søger 2,921 mio. kr. til dækning af merudgifter i forbindelse med klubbens igangværende halbyggeri på Kløvermarksvej 34. 

De ekstra udgifter skyldes, dels at jordforureningen var langt større end antaget, dels at der i en dybde af 2,5 m. blev konstateret mange gamle og massive fundamenter fra tidligere bygningsværker på grunden, hvorfor disse måtte fjernes.

***

KTK er bygherre på den kommende Tennis- og Squashhal på Kløvermarksvej. Københavns Kommune ejer grunden, og der er indgået en 30 års uopsigelig lejeaftale mellem Københavns Kommune og KTK.

Udgifterne til halprojektet var oprindelig beregnet til 17,9 mio.kr., hvoraf Københavns Kommune har givet et tilskud på i alt 2,925 mio. kr. (KFU 57/2003) (BR 14/05).  

Der er ikke afsat frie midler til anlægsprojekter på budget 2006.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Kløvermarkens Tennis Klub (KTK) har ved brev af 18. januar 2006 søgt Kultur- og Fritidsudvalget om 2,921 mio.kr. til dækning af merudgifter i forbindelse med klubbens halbyggeri på Kløvermarksvej 34.

De ekstra udgifter skyldes, dels at jordforureningen var langt større end antaget, dels at der blev konstateret mange gamle og massive fundamenter fra tidligere bygningsværker på grunden.

Forhistorie

KTK søgte ved brev af 27. februar 2002 om et tilskud på 1,9 mio. kr. til klubbens halbyggeri på Kløvermarksvej (KFU 217/2002). De samlede byggeomkostninger var da beregnet til 14,5 mio. kr.

Miljøkontrollen vurderede ved den lejlighed, at grunden var lettere forurenet, og at det ville koste 300 kr. pr. tons jord, der skulle flyttes i forbindelse med byggeriet. Man havde imidlertid ikke noget bud på hvor meget jord der skulle fjernes, hvorfor udgifterne på det tidspunkt var ukendte. Derfor anbefalede Miljøkontrollen, at sagen blev vurderet af en byggesagkyndig.

***

På KTK's foranledning foretog Slot Møller Rådgivende Ingeniører A/S en orienterende forureningsundersøgelser på det byggefelt, hvor KTK ønskede at opføre en ny hal. Undersøgelserne viste, at grunden var så forurenet, at det ville blive uforholdsmæssigt dyrt at bygge på normal vis, dvs. køre al den forurenede jord på depot.

For at minimere behovet for bortskaffelse af overskydende jord anbefalede Slot Møller A/S, at man i stedet valgte en metode, hvor bygningen blev funderet på borede pæle med selvbærende gulvkonstruktioner.

Herefter fremsendte KTK ved brev af 2. december 2002 en fornyet ansøgning om tilskud til byggeriet på Kløvermarksvej (KFU 57/2003). Det søgte beløb var 2,69 mio. kr. Stigningen skyldtes de beregnede merudgifter til ekstrafundering + øvrig forurening.

De samlede byggeomkostninger var herefter 17,9 mio. kr. inkl. udgifter foranlediget af jordforurening samt pristalsregulering.

***

Københavns Kommune bevilgede herefter KTK et samlet tilskud 2,925 mio. kr., fordelt med 1,6 mio. kr. i 2003 (KFU 57/2003) og 1,325 mio.kr. i 2005 (BR 14/05).  

Beløbet blev givet under forudsætning af, at KTK tilvejebragte en sammenhængende økonomi- og tidsplan for halbyggeriet, og at planen kunne godkendes af Kultur- og Fritidsforvaltningen.

I brev af 14. juni 2005 til KTK meddelte Kultur- og Fritidsforvalt-ningen, at projektet var godkendt, og at bevillingen dermed var disponibel. 

***

Byggeriet blev igangsat den 15. august 2005. I brev af 11. oktober 2005 til Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyste Sloth Møller A/S, at udgifterne til bl.a. håndtering af forurenet jord havde overskredet de oprindelige budgetter væsentligt, men at ekstraudgifterne hertil ikke var opgjort endnu.

I brev af 10. november 2005 fremsendte Sloth Møller A/S en redegørelse for overskridelsen af budgettet for funderingsarbejder m.v.

I brev af 18. november 2005 anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen KTK om at fremsende et revideret budget samt tidsplan for byggeriet.

I brev af 18. januar 2006 fremsendte KTK en samlet opgørelse over ekstraudgifterne i forbindelse med jordforureningen. Udgifterne var opgjort til knap 2,921 mio. kr. Opgørelsen var at betragte som en ansøgning til Kultur- og Fritidsudvalget om finansiering af det samlede beløb. Der var ikke vedlagt et egentligt revideret byggeregnskab.

Miljøforurening af byggegrunden

Sloth Møller har fremsendt en redegørelse for overskridelse af budgetter for funderingsarbejder m.v. Af redegørelsen fremgår det blandt andet:

·        At der i de indledende undersøgelser blev konstateret overfladenær forurening samt lokalt en dybereliggende olieforurening. På den baggrund havde man budgetteret med, at overskudsjorden kunne genindbygges. Det skal bemærkes, at da den tennisbane, hvor klubhus og omklædningsrum skulle opføres var i brug, blev der ikke indledningsvist foretaget undersøgelser her.

·        At forklassificeringen af overskudsjorden viste et væsentlig højere forureningsniveau i dybden. Desuden blev der konstateret mindre, men kraftigere forurening med tung olie og tungmetaller. På den baggrund krævede Miljøkontrollen, at der blev udført miljøtilsyn under afgravningen. Dette fordyrede projektet væsentligt.

·        At især i området under det fremtidige klubhus blev der helt ned i en dybde af 2,5 – 3,0 m. konstateret mange gamle og ret massive fundamenter. Fundamenterne var imidlertid kun fjernet ned til 0,3 m. under tennisbanen. Endvidere blev der konstateret gamle gulvkonstruktioner i flere lag. Den manglende rydning af fundamenterne har medført en øget mængde forurenet jord, udgifter til ophugning og bortskaffelse af fundamenter, forsinkelser under funderingsarbejdet, yderligere miljøteknisk tilsyn samt et øget materialeforbrug til nye fundamenter.

Forvaltningens bemærkninger

Miljøkontrollen har haft Sloth Møllers redegørelse til gennemsyn. Her har Miljøkontrollen bl.a. vurderet, "at der burde have været udført en tilstrækkelig forklassificering af jorden forud for den endelige projektering og udbud til entreprenører. Specielt på det areal, hvor der tidligere var konstateret forurening."

KTK er bygherre på en Tennis- og Squashhal, der pt. er under opførelse på Kløvermarksvej 34. Københa vns Kommune ejer grunden, og der er indgået en 30 års uopsigelig lejeaftale mellem Københavns Kommune og KTK.

Det skal for god ordens skyld bemærkes, at økonomien – herunder uforudsete udgifter – i et byggeprojekt naturligvis altid er bygherrens ansvar.

 

Der er ikke afsat frie midler til anlægsprojekter i budget 2006, hvorfor det indstilles, at ansøgningen ikke imødekommes.

 

Der er ikke en miljøpulje til formålet.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

BILAG

1.       Ansøgning fra Kløvermarkens Tennis Klub (fremlagt og udsendt elektronisk).

 

Carsten Haurum

/ Mads Kamp Hansen

 

 


 

Bilag

Til top