Mødedato: 02.02.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Frivilligcenter i Københavns Kommune - valg af tilbud

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal vælge samarbejdspartner til et nyt frivilligcenter i Københavns Kommune

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at EnergiCenter Voldparken vælges som leverandør til et nyt frivillighedscenter i Københavns Kommune

 

2. at Kultur- og Fritidsforvaltningen i hvert år af årene 2012-2015 udbetaler 0,8 mio. kr. (2012 p/l) til EnergiCenter Voldparken til drift af frivillighedscentret

 

3. ar der anvises kassemæssig dækning for de 0,8 mio. kr. (2012 p/l) i hvert af årene 2012-2015 på Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling Kultur og Fritid, IM 3.35.64.1 – andre kulturelle aktiviteter

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 24. november 2011 at sende oprettelsen af et lokalt frivilligcenter med et årligt budget på 0,8 mio. kr. i kulturelt udbud. Udbudsfristen var 4. januar 2012 og der er indkommet fire tilbud, som alle opfylder kravene til et frivilligcenter.
De indkomne tilbud er fra Nabo Østerbro, den selvejende institution Hyltebjerggård, EnergiCenter Voldparken samt DGI Storkøbenhavn.

Løsning

De indkomne tilbud opfylder alle de fremsatte krav, og de følgende kriterier er blevet prioriteret i udbudsmaterialet: a) Tilbuddets kvalitet overordnet, b) Hvad der tilbydes foreningerne, c) Organiseringsformen og d) Geografisk placering:

Tilbud fra den selvejende Hyltebjerggård:
Hyltebjerggård er en selvejende institution i Vanløse, der tidligere har været plejehjem, men nu bliver brugt som multihus til en børnehave, bofællesskab, café mm. Hyltebjerggård benyttes allerede af et oplysningsforbund og har kontakt med en række forskellige aktører, primært en række frivillige sociale foreninger.

a)      Tilbuddets overordnede kvalitet er god: Hyltebjerggård har gode forudsætninger for at drive et lokalt forankret frivilligcenter med stærke kompetencer særligt inden for det frivillige sociale område. De fysiske rammer er gode for at gennemføre sociale arrangementer.

b)      Udmærket tilbud til foreningerne: Der vil blive tilbudt konsulentkompetencer og kurser til foreninger, samt formidling af samarbejde via hjemmeside og møder mm. Hyltebjerggård har endnu ikke større kontakt med det folkeoplysende foreningsliv.

c)       Passende organiseringsform: Hyltebjerggård er tilmeldt Frise og forventer at kunne opnå støtte fra Socialministeriets driftspulje for frivilligcentre.

d)      Udmærket placering: Hyltebjerggård ligger i Vanløse, som ikke dækkes af de tre nuværende frivilligcentre.

Tilbud fra EnergiCenter Voldparken (ECV)

EnergiCenter Voldparken (ECV) er placeret på den tidligere Voldparken skole i Husum og er et samarbejde mellem en række lokale aktører, herunder håndboldklubben IF Stadion, Brønshøj-Husum lokaludvalg, Områdefornyelse Husum, ’Klar, Parat Husum’ og folkeoplysende foreninger.

a)      Tilbuddets overordnede kvalitet er god: Det vurderes, at ECV har gode forudsætninger for at drive et lokalt forankret frivilligcenter og nytænke samarbejde mellem institutioner, foreninger og frivillige. Et frivilligcenter vil være en styrkelse af den indsats, der allerede foregår.

b)      Udmærket tilbud til foreningerne: ECV vil tilbyde rådgivning til foreningsfolk og projektmagere, samt formidle samarbejde og få inddraget frivillige. Der er allerede et stærkt kendskab og samarbejde med en lang række lokale aktører, dog kun i mindre grad frivillige sociale foreninger.

c)       Passende organiseringsform: Frivilligcentret vil ligge under Foreningen til Udvikling af EnergiCenter Voldparken hvor lokale foreninger og interessenter er medlemmer. Foreningen forventer at kunne opnå støtte fra Socialministeriets driftspulje for frivilligcentre.

d)      Udmærket placering: ECV ligger i Husum, som ikke dækkes af de tre nuværende frivilligcentre.

Tilbud fra Nabo Østerbro

Nabo Østerbro er oprindeligt et værested og har nu karakter af et aktivitetscenter primært baseret på et tilknyttet oplysningsforbund.

a)      Tilbuddets overordnede kvalitet er mindre god: Nabo Østerbro har et stærkt lokalt netværk og mange brugere. Nabo Østerbro ønsker med tilbuddet at styrke og udbygge den indsats, de gør i forvejen.  Det er mindre klart, hvordan tilbuddet vil styrke det lokale frivillige foreningsliv i højere grad, end hvad der allerede sker i dag.

b)      Svagt tilbud til foreningerne: Frivilligcentret vil tilbyde rådgivning på baggrund af de allerede ansatte og frivillige.

c)       Passende organiseringsform: Nabo Østerbro vil danne en selvstændig forening for frivillighedscentret og forventer at kunne opnå støtte fra Socialministeriets driftspulje for frivilligcentre.

d)      Udmærket placering: Nabo Østerbro ligger på Østerbro, som ikke dækkes af de tre nuværende frivilligcentre.

Tilbud fra DGI Storkøbenhavn

DGI Storkøbenhavn er en landsdelforening under DGI (Danske Gymnastik og Idrætsforeninger) og har 300 medlemsforeninger under sig.

a)      Tilbuddets overordnede kvalitet er mindre god: DGI Storkøbenhavn har tænkt sin rolle anderledes, end hvad udbuddet omkring et lokalt frivilligcenter lægger op til. DGI Storkøbenhavn ønsker at arbejde bydækkende som brobygger mellem idrætslivet og social frivillighed og skabe sundhedsfremmende initiativer i hele København i dialog med offentlige institutioner og patientforeninger. 

b)      Acceptabelt tilbud til foreningerne: DGI Storkøbenhavn ønsker at tilbyde foreningsudvikling, kurser mm. samt formidle samarbejde mellem institutioner, virksomheder og foreninger.

c)       Acceptabel organiseringsform: DGI Storkøbenhavn vil oprette en selvstændig bestyrelse for frivilligcentret, som DGI Storkøbenhavns bestyrelse også vil sidde i. Administrativt vil frivilligcentret blive ledet af DGI Storkøbenhavn.

d)      Dårlig placering: DGI Storkøbenhavn er placeret i DGI-byen på Vesterbro og vil dermed ligge i samme bydel som Frivilligcenter V-SV.  

De fire tilbud er samlet i bilag 1 "Tilbud på frivilligcenter i Københavns Kommune", og hvert enkelt tilbud er vedlagt som bilag.

Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler, at EnergiCenter Voldparken vælges som udbyder af det fjerde frivilligcenter i Københavns Kommune.

Økonomi

I budgetaftalen for 2012 er der på Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling afsat 0,8 mio. kr. (2012 p/l) i hvert af årene 2012-2015 til et nyt frivillighedscenter. Kultur- og Fritidsforvaltningen udbetaler hvert år i perioden 2012-2015 0,8 mio. kr. til den valgte leverandør.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil på baggrund af udvalgets beslutning indgå en samarbejdsaftale med den valgte udbyder, hvor de overordnede rammer for indsatsen fastlægges. Frivilligcentret skal hvert år senest i november indsende en rapport med beskrivelse af aktivteter, resultater og målopfyldelse.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 2. februar 2012:

Forvaltningen havde udsendt henvendelse af 31. januar 2012 fra Frivilligcenter Vanløse/Brønshøj/Husum (Hyltebjerggård).

Indstillingen blev godkendt.
Til top