Evaluering af samlet udbud i Københavns Ejendomme
I overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. januar 2012 fremlægges hermed en evaluering af Københavns Ejendommes brug af samlet udbud/klyngeudbud.
Indstilling og beslutning
-
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende evaluering af Københavns Ejendommes brug af samlet udbud/klyngeudbud.
Problemstilling
Københavns Ejendomme søger løbende at optimere kommunens byggeprojekter via forskellige udbuds- og samarbejdsformer med private virksomheder. Samlet udbud er et vigtigt redskab i den forbindelse.
I forbindelse med Borgerrepræsentationens godkendelse af Københavns Ejendommes udbuds- og anlægsstrategi den 26. januar 2012 blev det besluttet, at Kultur- og Fritidsudvalget skal udarbejde en evaluering af Københavns Ejendommes brug af samlet udbud, herunder betydningen for økonomi og hastighed.
Løsning
Samlet udbud af rådgivning Københavns Ejendomme har enkelte gange foretaget samlet udbud af mindre håndværker-/installatøropgaver på eksisterende bygninger, fx vinduesudskiftning på forskellige adresser, opdatering af el-tavler m.m. Vurderingen er, at bundtning af sådanne opgaver kan have en positiv effekt i forhold til tid og økonomi, fordi opgaven er mere attraktiv for markedet. ***
Københavns Ejendomme har i 2012 foretaget samlet udbud af rådgivningen på en række daginstitutioner. Erfaringen herfra er, at hvis projekterne er ensartede i tidsplan og omfang og ligger geografisk tæt på hinanden, kan der opnås en positiv effekt på tid og økonomi.
Københavns Ejendomme har desuden foretaget samlet udbud af bygherrerådgivningen på helhedsrenovering af seks skoler. Effekten heraf forventes at være positiv, fordi der er stor fokus på erfaringsopsamling, vidensoverførsel imellem de enkelte renoveringsprojekter m.m.
Samlet udbud af byggeentrepriser
En stor del af de hidtil gennemførte energirenoveringer er blevet gennemført som integreret del af andre renoveringssager.
Københavns Ejendomme har ikke foretaget samlet udbud/klyngeudbud af større byggeentrepriser som fx renovering eller nybyggeri af et antal bygninger. Forklaringen er 1) at lokale forhold - byggegrunde, lokalplaner m.m. - har været for forskellige fra projekt til projekt til, at det har været rationelt at bundte, 2) at antallet af entreprenører, der har kapacitet til at gennemføre en række større projekter parallelt, vurderes at være begrænset, og 3) at kravet om hurtig eksekvering øger risikoen ved at placere flere byggeprojekter hos ét entreprenørfirma - hvis noget går galt i ét af projekterne, vil det smitte af på de øvrige projekter i bundtet.
Til uddybning henvises til den som bilag 1 vedlagte evaluering.
Fremadrettet er det planlagt at foretage samlet udbud af opførelsen af to nye daginstitutioner, som ligger tæt på hinanden (Bavnehøj Allé og Tranehavevej jf. bilag). Det forventes, at der derved kan opnås en optimering af tidsforbruget hos entreprenøren. Der vil dog blive mulighed for, at entreprenøren kan igangsætte et projekt ad gangen, såfremt det ene projekt ved myndighedsbehandling eller af andre årsager skulle blive forsinket eller stoppet.
Økonomi
Indstillingen har ikke bevillingsmæssige konsekvenser.
Videre proces
Evalueringen vil indgå som bilag i forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af anlægsoversigter/Fast Track den 4. december 2012
Carsten Haurum
/Gyrithe Saltorp
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.