Mødedato: 01.11.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Godkendelse af udkast til restaurationsplan

Se alle bilag
Der skal tages stilling til Bevillingsnævnets forslag til restaurationsplan.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Bevillingsnævnet indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at udkast til restaurationsplan for Københavns Kommune (bilag 1) godkendes.
 

Bevillingsnævnets beslutning den 22. august 2012
Bevillingsnævnet godkendte udkastet med enkelte tilføjelser.



Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2012:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen til den 1. november 2012.

Problemstilling

Bevillingsnævnet har udarbejdet et udkast til restaurationsplan. Planen er tænkt som en samlet og lettilgængelig beskrivelse af gældende regler og praksis for at meddele alkoholbevilling mv. i Københavns Kommune. Det er hensigten, at restaurationsplanen skal skabe et overblik over, hvordan området administreres og være til gavn for både restauratører, beboere og andre interesserede. 

Mange kommuner har haft restaurationsplaner i en årrække blandt andre Århus, Odense og Aalborg. Københavns Kommune har ikke tidligere haft en restaurationsplan.

Udkast til restaurationsplan har været i høring i Økonomiudvalget og de stående udvalg samt i offentlig høring med høringsfrist den 1. maj 2012. De indkomne høringssvar fremgår af bilag 2.

En række af bemærkningerne i de indkomne høringssvar er indarbejdet i udkastet, og der skal nu tages endelig stilling til det reviderede udkast til restaurationsplan.

Løsning

Regelgrundlaget for udstedelse af alkoholbevillinger fremgår af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling mv. (restaurationsloven). Restaurationsloven danner den overordnede ramme for, hvad en restaurationsplan må indeholde. Der kan altså ikke fastsættes krav el. lign. i en restaurationsplan som ikke lovligt kan fastsættes i medfør af restaurationsloven. En restaurationsplan må endvidere ikke blive så detailregulerende, at det lovpligtige skøn, der skal foretages i forhold til hver enkelt ansøgning, reelt sættes ud af kraft. Desuden må en restaurationsplan ikke være med til at realisere formål og varetage hensyn, der ligger udenfor restaurationsloven.
  
En restaurationsplans målgruppe er primært allerede etablerede og potentielle restauratører, som ønsker et overblik over de gældende regler, herunder hvordan man søger om alkoholbevilling og nattilladelse mv. Selv om beboere ikke hører til målgruppen, må der konstateres et stigende behov for en konstruktiv dialog mellem bevillingshavere og restaurationsgæster på den ene side og byens borgere på den anden side. Det er Bevillingsnævnets intention, at restaurationsplanen kan være med til at skabe et større kendskab til - og forståelse for - reglerne på restaurationsområdet og på den måde også fremme den konstruktive dialog og gensidige hensyntagen restauratører, gæster og beboere imellem.

Udkastet til restaurationsplan indeholder et afsnit om lokalisering af alkoholbevillinger samt en gennemgang af, hvilke betingelser der skal være opfyldt for at få alkoholbevilling. Derudover indeholder udkastet information om beslægtede områder, som også kan være relevante for potentielle ansøgere.

Forud for høringen af Økonomiudvalget og de stående udvalg og den offentlige høring har Bevillingsnævnet fået input til restaurationsplanen på møder med repræsentanter for lokaludvalg og brancheorganisationer, ligesom nævnet har foretaget en særskilt høring af lokaludvalgene  i forbindelse med udarbejdelsen af udkastets afsnit om lokalisering af alkoholbevillinger.

Bevillingsnævnet har modtaget høringssvar fra følgende i høringsperioden:

1.      Økonomiudvalget

2.      Teknik- og Miljøudvalget

3.      Socialudvalget

4.      Sundheds- og Omsorgsudvalget

5.      Børne- og Ungdomsudvalget

6.      Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

7.      Claus Fabricius

8.      Horesta

9.      Østerbro Lokaludvalg

10.  Amager Øst Lokaludvalg

11.  Amager Vest Lokaludvalg

12.  Christianshavns Lokaludvalg

13.  Indre By Lokaludvalg


Høringssvarene indeholder både generelle betragtninger om restaurationsplanen og en række forslag til konkrete ændringer i udkastet. Generelt er der i de indkomne høringssvar opbakning til restaurationsplanen. Indre By Lokaludvalg mener dog, at udkastets målsætning er forfejlet og efterspørger et nyt udkast. Lokaludvalget har i den forbindelse anført en række forslag til, hvad restaurationsplanen bør indeholde.

Bilag 3 indeholder et resumé af høringssvarene og Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger til de enkelte høringssvar.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter endt politisk behandling vil restaurationsplanen blive offentliggjort på kk.dk og fremsendt til relevante brancheorganisationer og samarbejdspartnere.

Carsten Haurum

                            /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 1. november 2012:


Forvaltningen havde inden mødet udsendt notat om nattilladelser.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen, idet Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at udarbejde et revideret udkast ud fra følgende retningslinjer:

  1. Formålsbeskrivelsen skal være mere klar og ambitøs
  2. Der skal arbejdes på at skabe en overskuelig og enkel myndighedsbehandling - i princippet een indgang for eksisterende som potentielle restauratører.
  3. I forbindelse med udstedelse af bevilling skal der skabes klarhed/krav om ansvaret for udearealets (eksempelvis fortov og vej) rengøring og almindelige orden.
  4. Der skal arbejdes på at få de kommunale forvaltninger, som har relation til restaurationer, til i fællesskab med Politiet at udøve opsøgende, vejledende og kontrollerende virksomhed.
  5. Øvrige forhold:
    • Planen skal tilstræbes at være i overensstemmelse med kommuneplanen
    • Der skal stadigvæk være kl. 5 tilladelser
    • Restaurationsplanen skal revideres mindst een gang i hver kommunal valgperiode
    • Der fremsættes i den nuværende periode et forslag til BR om Bevillingsnævnets sammensætning fra den 1. januar 2014, der indebærer, at alle de BR-udpegede skal være medlemmer af BR
    • Der udarbejdes et overblik over de eksisterende bevillingers geografiske udbredelsesgrad og tæthed, anvendelsesgrad og udløb
    • Muligheden for at genbehandle alle bevillinger skal belyses - sammen med muligheden for at stille krav der imødekommer at man kan miste sin bevilling igen hvis ikke man lever op til samarbejdet.
Til top