Mødedato: 01.09.2005, kl. 16:00

Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar til Det Rådgivende Integrationsudvalg vedr. revision af integrationspolitikken

Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar til Det Rådgivende Integrationsudvalg vedr. revision af integrationspolitikken

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 1. september 2005

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

18.      Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar til Det Rådgivende Integrationsudvalg vedr. revision af integrationspolitikken

(KFU 309/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen ind­stiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling som Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar til Det Rådgivende Integrationsudvalg vedr. revision af integrationspolitikken.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på møde den 2. juni 2005, at Københavns Kommunes nuværende integrationspolitik skal revideres. Det Rådgivende Integrationsudvalg har i brev af 8. august 2005 bedt udvalget komme med forslag til problemstillinger, der vurderes at kunne indgå i arbejdet med at revidere integrationspolitikken.

I Kultur- og Fritidsudvalgets svar anføres det, at de københavnske kultur- og fritidstilbud rummer store integrationspotentialer, og det anbefales, at kultur- og fritidsområdet prioriteres højt i forbindelse med revision af integrationspolitikken.

Der fremhæves fire udviklingsområder/problemstillinger, som med fordel kan indtænkes i det videre arbejde med revision af integrationspolitikken. De fire udviklingsområder/problemstillinger omfatter:

·        integration i de frivillige foreninger

·        integration på kunst- og kulturområdet

·        en øget/bedre koordineret indsats overfor utryghedsskabende grupper af børn og unge

·        samt foreningsrådgivning til etniske minoritetsforeninger.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund og proces

Borgerrepræsentationen besluttede på møde d. 2. juni 2005 (BR 325/05), at Københavns Kommunes nuværende integrationspolitik skal revideres. Det Rådgivende Integrationsudvalg blev pålagt at igangsætte processen med inddragelse af de relevante fagudvalg, således at et samlet oplæg til en ny revideret integrationspolitik kan forelægges BR inden 1. juni 2006, og idet alle partier opfordres til at komme med input til processen.

Fristen for bemærkninger var torsdag d. 25. august 2005, men under hensyn til Kultur- og Fritidsudvalgets mødeplan er det aftalt med Det Rådgivende Integrationsudvalg, at Kultur- og Fritidsudvalget behandler sagen d. 1. september 2005.

 

Bemærkninger i relation til revisionen af integrationspolitikken

Kultur og fritid som tema i integrationspolitikken

Kultur- og Fritidsforvaltningen har til opgave at skabe gode rammer for kunst, kultur, fritid og idræt til gavn for alle borgere i Københavns Kommune, og der arbejdes kontinuerligt for, at kultur- og fritidslivet kan rumme og favne så mange borgergrupper som muligt - herunder også etniske minoritetsgrupper.

Forvaltningen arbejder ud fra det grundlæggende princip, at kunst, kultur, fritid og idræt har en værdi i sig selv og ikke skal retfærdiggøres via andre mål end sine egne. Kultur- og fritidsaktiviteter er et middel til integration, men det er ikke formålet med dem.

Forenings- og kulturlivet er karakteriseret ved et positivt, lystbetonet og frivilligt møde mellem mennesker, og området har derfor et stort og "medfødt" integrationspotentiale - her kan københavnerne mødes om en fælles interesse på tværs af etniske, sociale, kulturelle og religiøse forskelle.

Dertil kommer, at et aktivt og netværksfremmende fritidsliv kan bidrage til forebyggelse af fx social marginalisering og kriminalitet. For en del etniske minoriteter kan foreningslivet derudover være med til at bane vejen for et udvidet og mere differentieret netværk, som på sigt kan få betydning for både uddannelse, arbejde og aktivt medborgerskab. Integrationsfremmende tiltag på kultur- og fritidsområdet udgør således et bindeled til integrationsindsatsen på det sociale område og på arbejdsmarkedet.

Det er således Kultur- og Fritidsforvaltningens erfaring, at kommunens kunst-, kultur-, fritids- og idrætstilbud bidrager positivt til integrationsprocessen, og at indsatsen for at få flere etniske minoriteter til at tage aktivt del heri med fordel kan styrkes. Det anbefales derfor, at kultur- og fritidslivet prioriteres højt i forbindelse med revision af integrationspolitikken.

Forvaltningens væsentligste bidrag til integrationsprocessen udgøres af de kulturelle og idrætslige aktiviteter og tilbud, der er i kulturinstitutionerne, på bibliotekerne, på idrætsanlæggene og i de frivillige foreninger. Fra centralt hold bakkes der op om dele af dette arbejde via tilskud, puljer, rådgivning og konsulentbistand – bl.a. via Projektrådgivningen (KFU/FAU), hvis formål er at fremme integrationen af etniske minoriteter i det københavnske foreningsliv. En nærmere beskrivelse af forvaltningens integrationsfremmende aktiviteter fremgår af notatet "Status for arbejdet med integrationspolitikken i KFU/KFF", som er fremsendt til Det Rådgivende Integrationsudvalg i maj 2005.

Nedenfor fremhæves de overordnede problemstillinger/udviklingsfelter, som, Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, bør indgå i det videre arbejde med at revidere integrationspolitikken. 

 

Problemstillinger/udviklingsfelter på kultur- og fritidsområdet

 

·        Behov for støtte og opbakning til integration i det frivillige foreningsliv (idræt, spejder, kultur samt foreningsaktiviteter på mellemfolkeligt, religiøst og idepolitisk grundlag)

Baggrund: Minoritetsbefolkningen tager ikke lige så aktiv del i foreningslivet, som majoritetsbefolkningen. FAU/KFU oprettede derfor Projektrådgivningen i marts 2002. Projektrådgivningen understøtter integrationsarbejdet i foreningerne via rådgivning, konsulen tbistand, praktisk støtte og økonomisk tilskud via Brobygningspuljen. Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund under Syddansk Universitet har netop færdiggjort en evaluering af Projektrådgivningen, som er baseret på en foreningsundersøgelse og en brugerundersøgelse. I evalueringsrapporten konkluderes det bl.a., at der er et stort "uopdyrket marked" for Projektrådgivningens integrationsarbejde, idet der generelt er en stor vilje til integration i de foreninger, som Projektrådgivningen endnu ikke har været i kontakt med. Endvidere konkluderes det, at der blandt Projektrådgivningens brugere er et stort behov for Projektrådgivningens forskellige servicetilbud; at Projektrådgivningen har en væsentlig andel i de positive resultater, brugerne har opnået via deres projekter; og at brugerne er meget tilfredse med den støtte, rådgivning og praktiske hjælp, de har modtaget. Evalueringen kan ses på www.kk.dk/projektraadgivningen.

 

·        Behov for støtte og opbakning til integration på kunst- og kulturområdet (kulturhuse, børnekultursteder, regionale spillesteder, storbyteatre, udstillingssteder, filmfestivaler mm.)

Baggrund: Minoritetsbefolkningen tager ikke lige så aktiv del i kunst- og kulturlivet som majoritetsbefolkningen – det gælder både som kulturelle udøvere og kulturelle brugere. I udkast til "Kulturpolitisk redegørelse – juli 2005" vurderes det, at der er et behov for: at støtte professionelle festivaler eller projekter, der formidler etniske minoriteters kunst og kultur; at fremme kunstneriske og kulturelle produktioner, der involverer etniske mindretal; samt at fremme etniske minoriteters brug af kulturinstitutionerne. Kunst- og kulturmiljøet og de kulturelle institutioner har ikke samme adgang til kommunal rådgivning, praktisk hjælp og konsulentbistand til integrationsarbejdet som fx foreningslivet. Som det har vist sig på foreningsområdet, har sådanne tilbud en motivationsfremmende virkning.

 

·        Behov for en øget/bedre koordineret indsats over for utryghedsskabende grupper af børn og unge

Baggrund: En del biblioteker og kulturhuse har problemer med grupper af børn og unge (primært med anden etnisk baggrund end dansk), der frekventerer biblioteker og kulturhuse uden at gøre brug af de kulturelle tilbud. Disse grupper skaber uro, utryghed og konflikter, hvilket institutionerne hverken uddannelsesmæssigt eller økonomisk er gearet til at tage sig af. Kultur- og Fritidsforvaltningen har således følt sig nødsaget til fra 2005 at afsætte 800.000 kr. fra bibliotekernes budget til at ansætte ressourcemedarbejdere på syv biblioteker.

 

·        Behov for foreningsrådgivning til etniske minoritetsforeninger

Baggrund: Det er foreningskonsulenterne i Fritid & Idræt og Projektrådgivningens erfaring, at en del etniske minoritetsforeninger har behov for rådgivning om, hvordan man fx etablerer en forening, udarbejder vedtægter, finder puljer, søger tilskud, udarbejder projektbeskrivelser, budgetter og ansøgninger. En del af de etniske minoritetsforeninger, som henvender sig til foreningskonsulenterne og Projektrådgivningen har aktiviteter, der både placerer sig inden for det frivillige sociale og det frivillige folkeoplysende arbejde. Kombinationen af et meget sammensat aktivitetsudbud og en begrænset viden om fx love, regler og retningslinier gør det svært for nogle af disse foreninger at manøvre rundt i systemerne og blive etableret og/eller stabile trods gode idéer og mange (potentielle) medlemmer. Projektrådgivningen og foreningskonsulenterne rådgiver en del etniske minoritetsforeninger og fungerer som vejvisere i forhold til det kommunale system, men det er samtidig indtrykket, at der her er tale om et behov, som Projektrådgivningen og foreningskonsulenterne har svært ved at dække alene.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen selvstændig økonomisk virkning.

 

HØRING

 

BILAG

1. Formanden for Det Rådgivende Integrationsudvalg, Bo Asmus Keldgaards brev af 8. august 2005.

2. Indstilling, Det Rådgivende Integrationsudvalg, "Igangsætning af proces med at revidere Københavns Kommunes integrationspolitik".

3. Beslutningsprotokol fra Det Rådgivende Integrationsudvalgs møde d. 3. august 2005.

 

Carsten Haurum                                          

/Thomas Jakobsen

 


 

Til top