Mødedato: 01.03.2007, kl. 16:00

Strukturanalyse for det fysiske bibliotekstilbud

Strukturanalyse for det fysiske bibliotekstilbud

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 1. marts 2007

 

Fraværende

 

 

 

7.      Strukturanalyse for det fysiske bibliotekstilbud

(KFU 126/2007)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

På baggrund af vedlagte strukturanalyse for det fysiske bibliotekstilbud og en opgørelse over bibliotekernes renoveringsbehov skal Kultur- og Fritidsudvalget træffe beslutning om strategi for udviklingen af det fremtidige fysiske bibliotekstilbud.

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager strukturanalysen og opgørelsen af renoveringsbehovet til efterretning

2. at Kultur- og Fritidsudvalget vælger en ove rordnet strategi for udvikling af de fysiske biblioteker i København

3. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder forvaltningen om at fremlægge konkrete forslag til implementering af den valgte strategi

4. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder forvaltningen om i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde forslag til, hvordan folke- og skolebiblioteker i Københavns Kommune evt. kan samles til en fælles og integreret institution

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 1. marts 2007:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at dagsordenens punkt 6 (Bibliotekspolitisk Redegørelse – KFU 108/2007) og punkt 7 (Strukturanalyse for det fysiske bibliotekstilbud – KFU 126/2007) behandles under ét.

 

Følgende repræsentanter fra Brugerrådet for Biblioteket i Solvang Centret havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

·        John Knudsen

·        Kirsten Kidde

Foretrædet uddelte supplerende materiale.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen. 

 

 

Problemstilling

Efter beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget 17. august 2006 (KFU355/2006) foreligger hermed en strukturanalyse for det fysiske bibliotekstilbud. Strukturanalysen er udarbejdet på baggrund af Bibliotekspolitisk Redegørelse og beskriver 4 geografiske scenarier for udviklingen. Analysen lægger op til, at der politisk foretages en afklaring af hvilken strategi, der skal arbejdes ud fra de kommende år.

 

Analysen skal ses i sammenhæng med den samtidigt udarbejdede redegørelse for renoveringsbehovet på de fysiske biblioteker, og det foreslås, at der efterfølgende fremlægges konkrete forslag til implementering af den valgte strategi.

 

De 4 geografiske scenarier er:

Bydelsscenarium – ét centralt beliggende hovedbibliotek og ét bibliotek pr. bydel.

Kombinationsscenarium A – bydelsscenariet i sammenhæng med kombinerede skole- og folkebiblioteker.

Kombinationsscenarium B – bydelsscenariet i kombination med forskellige funktionsprofileringer: biblioteker og kulturhuse, borgerservice og biblioteker m.v.

Status quo scenarium – ét centralt beliggende hovedbibliotek og en række lokalbiblioteker som nu.

 

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at strukturomlægninger på biblioteksområdet kan give et serviceløft til det samlede bydækkende bibliotekstilbud i København.

 

Med udgangspunkt i den eksisterende driftsramme kan der vælges mellem flere scenarier.

 

Ønskes det at tilbyde flest mulige nye og attraktive materialer og samtidig åbne bibliotekerne så meget som muligt også på ydertidspunkter både hverdage og weekender, vil bydelsscenariet været det mest hensigtsmæssige valg.

Det vil være muligt i bydelsscenariet at tilbyde en biblioteksservice af høj kvalitet i alle bydele på 10 store lokalbiblioteker og på hovedbiblioteket, kombineret med en meget væsentlig udvidelse af åbningstiden – eksempelvis fra 50 til 67t/uge på hovedbiblioteket og fra ca. 45 til 65 timer på store lokalbiblioteker.

 

Det vil betyde, at København kan tilbyde borgerne landets bedste åbningstider på bibliotekerne.

 

I bydelsscenariet er det også muligt at forøge indkøbet af nye bøger og andre fysiske og digitale biblioteksmaterialer med ca. 50 %

 

Det vil betyde, at København kan tilbyde borgerne landets bedste materialetilbud på bibliotekerne, målt både i forhold til bredde, kvalitet og aktualitet.

 

Ønskes det i stedet at fastholde en meget høj grad af decentralisering af de fysiske biblioteker, således at der i en række bydele er mere end et lokalbibliotek, vil et af kombinationsscenarierne være det mest hensigtsmæssige valg.

 

Begge kombinationsscenarier baserer sig på en grundstamme af 10 store lokalbiblioteker – et i hver bydel – og hovedbiblioteket. I kombinationsscenarium A suppleres disse store biblioteker af ca. 7 kombinerede skole- og folkebiblioteker, mens de i kombinationsscenarium B er suppleret af 5-6 lokale folkebiblioteker med særligt fokus, enten s et i forhold til de enkelte bydele eller med bydækkende tilbud til særlige målgrupper.

 

Den mest optimale løsning i model A – både set i forhold til effektivitet og service - vil kunne etableres, hvis folke- og skolebiblioteker samles i en organisation. I dag eksisterer to parallelle biblioteksorganisationer i København politisk organiseret under hhv. Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget. Det anbefales derfor i kombinationsscenarium A, at der over for Børne- og Ungdomsudvalget lægges op til et samarbejde om en udvikling af folke- og skolebiblioteker til en fælles og integreret organisation til at servicere borgere i alle aldre i alle bydele.

Status quo scenariet muliggør trods betydelige investeringer ikke forbedrede åbningstider og forøgelse af materialebudgettet inden for driftsrammen og anbefales derfor ikke.

 

I praksis kan elementer fra alle scenarier fleksibelt kombineres.

 

Uanset hvilket scenarium, der vælges, vil det sandsynligvis indebære stordriftsfordele at samle folke- og skolebibliotekernes administrative drift i en samlet og enstrenget organisation.

 

Alle scenarier tager udgangspunkt i, at bibliotekerne renoveres til en tidssvarende standard kombineret med, at der opføres nye biblioteker eller sker en udbygning af eksisterende biblioteker i flere bydele. Bibliotekerne placeres centralt i bydelene og i sammenhæng med kulturhuse alle de steder, hvor det overhovedet er muligt. Det muliggør en fleksibel udnyttelse af bygningerne – både i dag og i fremtiden. De kombinerede biblioteks- og kulturtilbud vil være naturlige samlingspunkter og det helt centrale offentlige tilbud i alle bydele.

 

Der er behov for at anvende ca. 173-206 mio. kr. til renovering, ny- eller ombygning af lokalbiblioteker.  Med denne investering vil der i alle bydele være store, moderne og attraktive lokalbiblioteker.

 

Der er herudover konstateret et renoveringsbehov i det nuværende hovedbibliotek på ca. 95 mio. kr., som skal ses i sammenhæng med omkostningerne ved at opføre et nyt og tidssvarende hovedbibliotek.

 

Skematisk sammenligning af de beskrevne scenarier. 2006-tal

 

KFF

KFF+BUF

KFF

KFF

Mio. kr.

Bydelsscenarium

Kombinations-scenarium A

Kombinations-scenarium B

Status quo scenarium

Driftsomlægning

 

 

 

 

Reduktion i driftsudgifter nuværende folkebiblioteker

-28.5

-28.5

-10.2

0

Anvendes til:

 

 

 

 

Flere materialer

16.9

10.0

6.0

0

Længere åbningstid på biblioteker

11.6

11.6

4.2

0

Til disposition til delvis andel af drift af kombibiblioteker

0

6.9

0

0

Renoveringsbehov

 

 

 

 

Lokalbiblioteker

50.3

50.3

71.2

78.4

Hovedbiblioteket

95.0

95.0

95.0

95.0

I alt renovering

145.3

145.3

166.2

173.4

Ny- og ombygning

155.8

155.8

102.0

102.0

Ombygning af f.eks. 7 skolebiblioteker til kombibiblioteker

 

Uafklaret

0

0

Samlet budgetbehov (renovering og anlæg)  i alt

301.1

301.1 + uafklaret

268.2

275.4

Samlet antal biblioteker

11

11+ ca. 7

16

19

(I oversigten er der er ikke taget højde for eventuel deponering)

 

Efter beslutning om valg af scenarium vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fremlægge konkrete forslag til Kultur- og Fritidsudvalget.

 

·        Det vil indebære, at der fremlægges en renoveringsplan med afsættelse af de nødvendige investeringer over en 4-årig periode. Planen vil skulle omfatte både de fysiske bygninger og inventar mm.

 

·        I forlængelse af beslutning om den fremtidige struktur og stillingtagen til renoveringsplan for hovedbiblioteket foreslås overvejelserne om et nyt hovedbibliotek inddraget.

 

·& nbsp;       Der fremlægges forslag om iværksættelse af de konkrete udvidelses- og nybygningsprojekter, og herunder forslag om etablering af et fælles magasin med tilhørende sorteringsanlæg.

 

·        Der fremlægges en handlingsplan for, hvordan materialebudgettet kan øges, både ved omprioritering inden for rammen og ved tilførsel af ekstra midler.

 

·        Der fremlægges en handlingsplan for omlægning af åbningstiden på bibliotekerne.

 

Økonomi

Indstillingen har p.t. ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil fremlægge konkrete forslag til Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på implementering af strategien.

 

Grundlæggende foreslås ændringerne implementeret løbende i en 4-årig periode efter konkret plan, der udarbejdes på baggrund af strategivalg, etablering af nybygnings- og ombygningsløsninger, prioritering af renoveringsrækkefølge mm.

 

Bilag

Øvrige bilag:

1. Strukturanalyse for det fysiske bibliotekstilbud

2. Opgørelse af renoveringsbehov på bibliotekerne

3. Folke- og skolebiblioteker som en samlet organisation i København.

4. Oversigt over biblioteksforholdene i de enkelte bydele.

 

 

                                            Carsten Haurum               

                                                                 /Jens Ingemann

 


 

Til top