Mødedato: 30.03.2023, kl. 19:00
Mødested: Karens Minde Kulturhus, Stuen på 1.

Orientering om Overførselssagen og drøftelse af mulighederne for et ungemiljø i Bådehavnsgadekvarteret.

Se alle bilag
Kgs. Enghave Lokaludvalg skal orienteres om Overførselssagens konsekvenser for Sydhavnen. Lokaludvalget skal drøfte om og i givet fald hvordan lokaludvalget skal fastholde, at der også skal være et ungemiljø på den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret.

Indstilling

Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:

1. at lokaludvalget tager orienteringen om Overførselssagens konsekvenser for Sydhavnen til efterretning

2.  at lokaludvalget drøfter om og i givet fald hvordan lokaludvalget skal fastholde, at der også skal være et ungemiljø på den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret.

Problemstilling

Ad 1. Overførselssagen:

Forligsparterne for Københavns Kommunes budget for 2023, har indgået aftale om forbrug af restmidler i overførselssagen. Hele aftaleteksten med bilag kan læses her: https://www.kk.dk/politik/budget-og-regnskab/overfoerselssag-2022-2023

Lokaludvalget fik ikke opfyldt sine ønsker om en stibro over Sydhavnsgade og en trafikanalyse af Sydhavnsgade.

Aftaleparterne besluttede flg. af relevans for Sydhavnen:

  • Planlægningsbevilling til ungehus på Enghavevej og bevillinger til ungeværket Rubinen i Sydhavnen Læs om den konkrete bevilling i vedlagte faktaark. 
  • Der afsættes midler til en planlægningsbevilling til en firesporet skole i Bådehavnsgadekvarteret og ombygning af Ellebjerg Skole. 
  • Der afsættes midler til en planlægningsbevilling til indledende arbejder i forbindelse med etablering af skole og kulturcenter på Godsbaneterrænet og ombygning af Bavnehøj Skole
  • Der er med aftalen om Overførselssagen også afsat 0,5 mio. kr. til Copenhagen Volunteers i resten af 2023, indtil indsatsen kan forankres i andet regi. Dette vil være en stor hjælp for gennemførelsen af Høstpicnic i september.

Med beslutningen lægger Københavns Kommune sig fast på, at der skal bygges en ny skole i Bådehavnsgadekvarteret, der som tidligere meddelt bliver en overbygningsskole til Ellebjerg Skole og med fælles skoleledelse med Ellebjerg Skole, Der skal desuden bygges en ny skole på Godsbaneterrænnet. Her har Børne- og Ungdomsudvalget dog indstillet til Borgerrepræsentationen, at den nye skole på Godsbaneterrænet indgår i en struktur med Bavnehøj Skole, hvor der er tale om en selvstændig 0.-5. klasse skole på Bavnehøj Skole og en selvstændig 0.-9. klasse skole på Godsbaneterrænet, og hvor eleverne fra Bavnehøj Skole kan gå fra 6. klasse.

Det betyder, at Bavnehøj Skole bliver svækket i forhold til Skolen på Godsbaneterrænnet, da Bavnehøj Skole kun vil have indskoling til og med 5. klasse, mens den nye skole vil have alle klassetrin fra 0-9. klasse.

Socialudvalget har drøftet beslutningen med skolelederen på Bavnehøj Skole. Hun er bekymret for beslutningens konsekvenser for sin skole. det er aftalt, at skolebestyrelsen vender tilbage til Socialudvalget med deres bemærkninger til beslutningen, og at beslutningen herefter kan drøftes på lokaludvalgets møde i april.

 

Ad 2. Mulighed for et ungemiljø ved den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret. 

Med beslutningen om at undersøge mulighederne for at rykke det ungemiljø, der længe har været planlagt på Godsbaneterrænnet til Arbejdsmiljø Københavns nuværende lokaler på Enghavevej 82, får Sydhavnen "foræret" et helt nyt ungemiljø på 5.000 m2 og i tilslutning til det eksisterende miljø omkring AFUK, skaterbanen mv. 

Lokaludvalget har dog både i bydelsplanen og i høringssvaret om de nye skoler til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) holdt fast i, at lokaludvalget ønsker, at der knyttes et ungemiljø til skolen i Bådehavnsgadekvarteret. Af lokaludvalgets udtalelse til BUU om den nye skolestruktur fremgår følgende:

"Ungemiljø. Sydhavnen vokser og der nybygges på fuld kraft i bydelen i et omfang hvor kultur- sport og idrætslivet ikke helt kan følge med. Ved opførelsen af Skolen i Sydhavnen og den nye skole ved Sluseholmen er idræts- og sportsfaciliteterne indtænkt. Derimod er der forsat underskud af kulturelle faciliteter for unge. I årevis har bydelens unge efterspurgt steder, hvor de kan være og folde sig ud i Sydhavnen, udenfor KFOernes og Fritidsinstitutionernes normale åbningstid og steder, der kan være et samlingssted for ungdomskulturen.

 

Der har tidligere været meget succesfulde midlertidige initiativer som projektet Sydhavnsgade, og både huset 2450 og Sydhavns Teaters START projekter arbejder med kulturaktiviteter med bydelens unge vækstlag og kreative unge. Dette arbejde med unge og kultur kunne yderligere løftes med gode nybyggede faciliteter i bydelen til unges kulturelle udfoldelse.

 

Helt konkret ønsker lokaludvalget, at Borgerrepræsentationen (BR) prioriterer, at der på den nye skole i Bådhavnsgadekvarteret i Sydhavnen indtænkes faciliteter til lokalt forankrede ungdomskulturelle aktiviteter.  Lokaludvalget opfordrer Børne- og Unge udvalget og BR til at få Børne og Unge forvaltningen og Kultur og Fritidsforvaltningen til at samarbejde om, at en del af kvadratmeterne på den nye skole indrettes til ungdomskulturelle aktiviteter, der også kan benyttes udenfor skolens åbningstid til gavn for Sydhavnens unge.

 

 Den mere præcise prioritering og indretning (fx øvelokaler, danselokaler, E sport, lydstudie mv) mener lokaludvalget skal baseres på en aktiv inddragelsesproces af de eksisterende ungdomskulturelle aktører i bydelen, ungdomsinstitutionerne i området, og meget gerne Ungerådet i København. Lokaludvalget vil gerne være tovholder og sparringspartner i en sådan proces, der skal sikre et stærkt lokalt ejerskab fra starten."

Forretningsudvalget anbefaler på den baggrund, at lokaludvalget drøfter om og i givet fald hvordan det kan fastholdes, at der også skal være et ungemiljø på eller nær den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret.

 

Løsning

Lokaludvalget tager orienteringen om Overførselssagen til efterretning. Lokaludvalget drøfter om og i givet fald hvordan det kan fastholdes, at der også skal være et ungemiljø på eller nær den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret.

Økonomi

Intet

Videre proces

Afhænger af resultatet af lokaludvalgets drøftelser.

Beslutning

Lokaludvalget tog orienteringen om overførselssagen til efterretning.

Lokaludvalget besluttede at fastholde, at der også skal være et ungemiljø på den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret. Dette er vigtigt for at skabe rum for de børn, der er under 14 år. Der skal også gøres opmærksom på, at Rubinen kun har fået begrænsede midler, og at stedet ikke i fremtiden vil være tidssvarende.

En henvendelse til BUF skal drøftes på næste FU-møde.

 

Til top