Beslutning: Forskellige forhold vedrørende Anker Jørgensens Plads
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:
1. at lokaludvalget beslutter i sit høringssvar vedrørende placering af permanent toilet på Anker Jørgensens Plads ikke at anbefale denne løsning, men at anbefale at bevare det midlertidige toilet på pladsen
2. at lokaludvalget i en henvendelse til Lokalpolitiet beder politiet om at have særligt fokus på Anker Jørgensens Plads i juli måned, herunder at bruge den mobile politistation i størst muligt omfang
3. at lokaludvalget i henvendelsen til Lokalpolitiet beder politiet om at indrette en lokalpolitistation på eller i umiddelbar nærhed af Anker Jørgensens Plads
4. at lokaludvalget drøfter, om lokaludvalget skal ændre sin beslutning fra februar-mødet om ikke at støtte oprettelse af et alternativt byrum ved Hørdumsgade. (medlemsforslag Kirsten Lind og Paul-Erik Lind).
Problemstilling
Med lukningen af Mozarts Plads har en stor del af pladsens brugere taget ophold på Anker Jørgensens Plads. Pladsen er meget begrænset i sin udformning og er omgivet af bygninger, som forstærker lyden og støjen fra brugere og er dermed en medvirkende faktor til den utryghed, som beboerne rundt om pladsen i stigende grad oplever. En række aktører har derfor gennem længere tid arbejdet med at afhjælpe eller mindske de gener, der er opstået særligt på Anker Jørgensens Plads efter lukningen af Mozarts Plads. Der er ikke fundet nogen varig løsning for brugerne på Anker Jørgensens Plads, og der er en begrundet frygt for at situationen fra juli 2018 kan gentage sig i år, med meget støjende og beruset adfærd fra brugerne og deraf følgende utryghed for naboerne og andre borgere i området.
Ad 1) Høring om placering af permanent toilet på Anker Jørgensens Plads
Teknik- og Miljøforvaltningen fik i forbindelse med overførselssagen 2019 bevilget midler til placering af et permanent toilet på Anker Jørgensens Plads til erstatning for det midlertidige toilet, der blev opsat i slutningen af 2018.
Toiletenheden vil indeholde et toilet med handicapadgang og et pissoir. Der er tale om den toiletbygning, der er taget ned fra Mozarts Plads i forbindelse med metrobyggeriet.
Forvaltningen vil gerne høre lokaludvalget om placeringen af toilettet. Der er frist for afgivelse af lokaludvalgets høringssvar den 28. juni 2019.
Forvaltningen foreslår, at toilettet placeres på Anker Jørgensens Plads, der hvor den nuværende midlertidige toiletvogn står. Se høringsbrevet for illustration.
Forretningsudvalget har drøftet høringen. Forretningsudvalget er ikke enig i beslutningen om at placere et permanent toilet på Anker Jørgensens Plads, da det må forventes at sende et signal til både brugere af pladsen og naboerne om, at den nuværende anvendelse af pladsen som frirum for en større gruppe af øldrikkere er acceptabel. Dette signal finder Forretningsudvalget det uheldigt at give. Der arbejdes løbende på forskellige aflastningsmuligheder i form af alternative byrum til Anker Jørgensens Plads, og Forretningsudvalget frygter, at dette arbejde vil gå i stå, hvis der opstilles et permanent toilet på pladsen.
Forretningsudvalget mener desuden, at toiletbygningen er for stor til at den kan placeres på pladsens meget begrænsede rum uden at være til gene både fysisk og æstetisk.
Endelig frygter Forretningsudvalget, at placeringen af toiletbygningen på Anker Jørgensens Plads vil vanskeliggøre eller måske umuliggøre et lokalt ønske om, at der skal være et toilet på Mozarts Plads, når denne genåbner efter metrobyggeriet. Forretningsudvalget indstiller derfor, at lokaludvalget i sit høringssvar tilkendegiver, at lokaludvalget ønsker at bevare den nuværende, midlertidige toiletbygning på Anker Jørgensens Plads, så længe Mozarts Plads er lukket for offentligheden, at den tiloversblevne toiletbygning sættes i depot, indtil Mozarts Plads kan genindvies efter metrobyggeriet, og at bevillingen til at anbringe den permanente toiletbygning på Anker Jørgensens Plads udskydes, indtil den kan bruges på at placere toilettet på Mozarts Plads.
Forslag til lokaludvalgets høringssvar vedlægges som bilag.
Ad 2) og 3) Henvendelse til Lokalpolitiet om særligt opsyn med Anker Jørgensens Plads, herunder lokalpolitistation på eller i nærheden af pladsen:
Situationen på Anker Jørgensens Plads har medført stor utilfredshed blandt borgerne i den gamle del af Sydhavnen. Pladsens nærmeste naboer har gentagende gange givet udtryk for, at de er meget utrygge over tilstedeværelsen af et stort antal øldrikkere på pladsen, især i sommerperioden.
Områdefornyelsen og Kvartershuset har foranlediget, at der er sat hegn op, der sikrer Kvarterhusets brugere og beboerne på Anker Jørgensens Plads bedre muligheder for adgang uden at blive chikaneret af pladsens brugere. Denne løsning har dog karakter af en lappeløsning, der kun i et vist omfang kan dæmpe utrygheden hos naboerne og Kvarterhusets besøgende.
Lokalpolitiet har i første halvår af 2019 været synlige på Anker Jørgensens Plads i stigende omfang, hvilket er positivt, men blandt borgerne er der stor nervøsitet for, at situationen fra juli måned med meget store gener i form af støj og lugt mv. risikerer at gentage sig.
Lokalpolitiet har til sekretariatet oplyst, at den mobile politistation i uge 26 vil blive placeret på Anker Jørgensens Plads dagligt. Dog vil politistationen kun være på pladsen i nogle timer ad gangen, da der også er behov for den andre steder i Københavns Kommune. Den mobile politistation vil både i uge 26 og muligvis i juli måned være til stede på pladsen, i det omfang politiet vurderer, at det er hensigtsmæssigt, og i det omfang politiet har ressourcer til det. Lokalpolitiet henviser til, at der også hos politiet er behov for at afholde ferie i juli måned.
Forretningsudvalget er glade for, at der med beslutningen om at placere den mobile politistation på Anker Jørgensens Plads er blevet lyttet til borgernes bekymringer og utryghed. Forretningsudvalget mener dog, at det ikke er tilstrækkeligt at løsningen som udgangspunkt kun dækker en enkelt uge. Forretningsudvalget indstiller derfor, at lokaludvalget beslutter at skrive et brev til Lokalpolitiet med anmodning om, at politiets særlige opmærksomhed på pladsen intensiveres i juli måned for at undgå en gentagelse af situationen fra sidste sommer, hvor andre myndigheder (gadeplansmedarbejdere, Områdefornyelse, lokaludvalgets sekretariat med flere) også holder ferie, og hvor situationen på pladsen risikerer at koge over igen.
Forretningsudvalget indstiller desuden, at lokaludvalget beslutter at anmode politiet om at indrette en lokalpolitistation med daglig bemanding på eller i umiddelbar nærhed af pladsen. Det kan i den forbindelse undersøges, om enten Kvarterhuset eller SydhavnsCompagniet (det gamle posthus) kan lægge lokaler til en lokalpolitistation. Denne løsning vil være den optimale for at øge trygheden blandt alle brugerne af pladsen og de nærmeste naboer. Forretningsudvalget mener, at løsningen bør overvejes, selv om Københavns Politi er gået væk fra at anvende lokalpolitistationer.
Sekretariatets forslag til henvendelse til Lokalpolitiet vedlægges som bilag.
Ad 4) Drøftelse af ændring af lokaludvalgets beslutning fra den 28. februar om ikke at bakke op om et alternativ til Anker Jørgensens Plads ved Hørdumsgade:
Dette punkt er foranlediget af et medlemsforslag fra Kirsten Lind og Paul-Erik Lind.
De to medlemmer ønsker, at lokaludvalget genovervejer og stemmer om beslutningen fra februar om ikke at bakke op om, at der indrettes et alternativt byrum til Anker Jørgensens Plads på Banedanmarks areal mellem Hørdumsgade og Sydhavn Station.
Af indstillingen til punkt 6 på lokaludvalgets dagsorden til sit ordinære møde den 28. februar 2019 fremgår følgende:
"
Der er ikke mange offentlige arealer i Sydhavnen, hvor kommunen har råderet eller kan lave aftaler med grundejer; for eksempel har AKB København og adspurgte andelsforeninger, der ejer matrikler i området afvist at stille områder til rådighed.
Den foreslåede placering på hjørnet af Enghavevej/Hørdumsgade er ejet af Banedanmark, og undtagen en smal bræmme er arealet udlagt som fredskov. Der kan derfor kun opsættes tungere elementer (borde, bænke, skurkonstruktion) på en tynd stribe. Områdefornyelsen har indgået aftaler om mulighed for brug med ejer, fredningsmyndigheder og leverandører af diverse delløsninger.
For taler:
-
Den alternative lokation imødekommer den lokale efterspørgsel efter handlinger, der letter presset på Anker Jørgensens Plads.
-
Socialfaglige analyser peger entydigt på at placeringen burde kunne fungere. Analyserne vægter
-
At der er forbipasserende, det skaber tryghed for de udsatte borgere.
-
At det er tæt på indkøbsmuligheder – uden at befærdet vej krydses.
-
At politiet kan orientere sig på stedet
-
At det er relativt langt fra bebyggelse (30-50 m)
-
At brugerne selv har givet udtryk for at de kan finde på at bruge stedet (en usikker variabel)
-
-
Der er OK fra ejer; Banedanmark. Socialforvaltningen kan indgå aftale om brug af området.
-
Placeringen er til sammenligning med andre områder i Sydhavnen længst fra naboer og skærmet af en bygning (muligvis HOFORanlæg).
Det er dog sandsynligvis afgørende for den beslutning, der skal træffes i Teknik- og Miljøforvaltningen om valg af Hørdumsgade-arealet som alternativt byrum, at lokaludvalget støtter beslutningen.
Imod taler:
-
Placeringen er lige overfor den uden tvivl største kommercielle succes i Sydhavnen, South Harbour café, som med caféens udvalg, indretning og hjemlige islæt skaber brobygning fra Vesterbro og det nye Sydhavn over til det ”gamle” Sydhavn. Caféens ejer er overordentlig bekymret for caféens fremtid, med disse naboer. Det er navnlig South Harbours nyligt opståede bekymring, der nu får Områdefornyelsen til at genoverveje beslutningen om Hørdumsgade. Områdefornyelsen er født med indsats for understøttelse af erhvervslivet i Sydhavnen, ligesom AKB København har finansieret en erhvervskoordinator til denne indsats.
-
Hjørnet er ”porten” til Sydhavnen, lokale frygter for at Sydhavnens forbedrede ry sættes i spil.
-
Det er blevet påpeget, at mange fodgængere benytter stien langs Hørdumsgade, her i blandt mange skolebørn.
-
Naboerne er meget bekymrede ved udsigten til en drikkegruppe tæt ved. AKB København har bl.a. afholdt to åbne beboermøder (18.12.2018 og 6.2.2019), hvor beboerne har givet udtryk for frustration over manglende løsninger på situationen på Anker Jørgensens Plads, men også bekymring over en alternativ placering ved Enghavevej/Hørdumsgade. AKB ønsker hverken, at brugerne opholder sig på Anker Jørgensens Plads eller at de tilbydes et alternativ ved Hørdumsgade. AKB har peget på 2 alternative placeringer direkte på den anden side af Enghavevej og inde under togbanen (kaldet ”bananen”). Disse placeringer vurderes ikke at være mulig, da den ikke kan finansieres af områdefornyelsens midler og Socialforvaltningen vurderer, at denne placering ikke er socialfagligt ansvarlig grundet manglende sigtbarhed og problemer med andre brugergrupper. Politiet fråråder denne placering pga manglende sigtbarhed samt den tungt trafikerede vej, der skal krydses hen til indkøb.
Hvis der skal findes en aflastning for det pres, brugerne lægger på Anker Jørgensens Plads og dens naboer, er det Områdefornyelsens vurdering, at Hørdumsgade-løsningen er den eneste, der kan realiseres med Områdefornyelsens og Socialforvaltningens hjælp.
I Handleplan for Mozarts Plads fra 2016 fremgår det, at der skal arbejdes med at finde supplerende byrum til socialt udsatte. Handleplanen er udarbejdet af Områdefornyelsens arbejdsgruppe for Mozarts Plads, og er vedtaget af styregruppe for Områdefornyelsen Sydhavnen, der er en bredt sammensat gruppe af beboere, anden aktører (erhvervsliv mv) og lokale forvaltningsrepræsentanter. Et aktørnetværk er blevet nedsat på tværs af aktører i Sydhavnen. Netværket har peget på 3 konkrete handlinger for at afhjælpe generne, herunder offentlige toiletfaciliteter, opstilling af byrumsmøbler på en supplerende alternativ lokation samt positivt byliv på Anker Jørgensens Plads. Disse er igangsat i efteråret.
Socialforvaltningen har med input fra flere andre parter, herunder lokalpolitiet og driftsfolk lavet en grundig analyse af mulige alternative lokationer til små grupper af de brugere og beboere der tidligere sad på Mozarts Plads. Ud fra socialfaglige, byrumsmæssige og politimæssige vurderinger, er der peget på denne lokation.
"
Efter en længere diskussion med afvejning af de hensyn, der talte for og imod at anbefale Hørdumsgade-løsningen, besluttede lokaludvalget ikke at anbefale denne løsning.
Forslagsstillerne vil på lokaludvalgets møde redegøre for, hvorfor de har bedt om, at lokaludvalget genovervejer beslutningen og kommer med forslag til, hvordan Hørdumsgade-løsningen vil kunne gennemføres i lyset af, at der ikke er afsat ressourcer til opgaven.
Løsning
Lokaludvalget beslutter et høringssvar vedrørende placering af et permanent toilet på Anker Jørgensens Plads med udgangspunkt i sekretariatets forslag.
Lokaludvalget beslutter indholdet af en henvendelse til Lokalpolitiet med udgangspunkt i sekretariatets forslag.
Lokaludvalget beslutter, om Hørdumsgade-løsningen skal genoptages.
Økonomi
Sekretariatet bemærker, at gennemførelsen af Hørdumsgade-løsningen kræver en del ressourcer både til projektledelse og i form af økonomi til opstilling af byrumselementer. Disse ressourcer kunne have været forankret i Områdefornyelsen i Sydhavnen, men denne mulighed eksisterer ikke længere. Sekretariatet råder ikke over de nødvendige ressourcer til at få opgaven gennemført.
Beslutning
Ad 1) Høring om permanent toilet på Anker Jørgensens Plads
Paul-Erik og Kirsten stillede forslag om, at formuleringen i 2. afsnit på s. 2 i høringsbrevet om at overføre midlerne ændres til: "At midlerne fra overførselssagen anvendes til etablering af et alternativt byrum for øldrikkere fra Mozarts Plads"
Ann foreslog, at de sidste linjer i afsnit 2 på s. 2 blev slettet. Det skal desuden stå tydeligt, at der skal følge driftsbevilling med det midlertidige toilet på Anker Jørgensens Plads..
Lokaludvalgets høringssvar blev vedtaget med de foreslåede ændringer.
Ad 2) Mobil Politistation
Ann foreslog, at hovedbudskabet 2. afsnit s. 2 af brevet fremhæves med fed.
Brevet blev vedtaget med denne ændring.
Ad 3-4: Ændre lokaludvalgets beslutning om ikke at bakke op om et alternativt byrum i Hørdumsgade
Efter en længere drøftelse besluttede lokaludvalget at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på mulighederne for på ny at undersøge mulighederne for et byrum ved Hørdumsgade, der helt eller delvist kan erstatte eller aflaste Anker Jørgensens Plads. Johan og Martin stemte imod forslaget, Steen , Paul-Erik, Brian, Lasse, Sisse og Kirsten stemte for forslaget. Martin og Johan stemte imod forslaget. Alle øvrige undlod at stemme.
.Brian, Kirsten, Steen og Paul-Erik meldte sig til arbejdsgruppen, der skal arbejde videre med Hørdumsgadeløsningen.
.