Mødedato: 27.03.2025, kl. 19:00
Mødested: Karens Minde Kulturhus

Lokaludvalgets ønsker til Budget 2026 på Teknik- og Miljøforvaltningens område

Se alle bilag
Kgs. Enghave Lokaludvalg skal beslutte, hvilke ønsker fra Bymiljøudvalget til Budget 2026, der skal sendes til teknik- og Miljøforvaltningen.

Indstilling

Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:

1. at lokaludvalget drøfter, hvilke af Bymiljøudvalgets ønsker til Budget 2026 på Teknik- og Miljøområdet, der skal indsendes til Teknik- og Miljøudvalget (TMU)

2. at lokaludvalget bemyndiger Bymiljøudvalget til at  prioritere og sende deres budgetønsker til TMU

Problemstilling

På sit møde i Januar besluttede lokaludvalget at indsende en række ønsker fra både Bymiljøudvalget og de øvrige arbejdsgrupper til faglig sparring i Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) efter deres særlige budgetproces.

TMF har i vedlagte bilag forholdt sig til Bymiljøudvalgets ønsker, mens de har afvist at give faglig sparring på ønsker fra de øvrige arbejdsgrupper, da deres ønsker hører under andre fagforvaltningers resortområde.

Ønsker for de øvrige fagudvalg behandles i en særskilt indstilling på dagsordenen til dette møde.

Fristen for indsendelse af ønsker til Teknik- og Miljøudvalget er den 11. april 2025.

 

Bymiljøudvalget havde på januar-mødet 4 ønsker til Budget 2026:

  1. Forundersøgelse af en stibro over Sjællandsbroen
  2. Trafikanalyse af Bådehavnsgade
  3. Cykelsti på Fragtvej
  4. Cykelsti på Stubmøllevej

Ad 1) Forundersøgelse af en stibro over Sjællandsbroen:

Det fremgår af svaret fra TMF, at en forundersøgelse vil koste ca. 1 mio. kr. Lokaludvalget har flere gange før fremsat budgetønsker om denne stibro. Bymiljøudvalget indstiller, at ønsket fastholdes og genfremsættes til budgetforhandlingerne i år.

 

Ad 2) Trafikanalyse af Bådehavnsgade:

- Kapacitetsanalyse af Centrumforbindelsen:

Denne trafikale analyse vil iflg. TMF indeholde en kapacitetsanalyse af Centrum-forbindelsen og tilkørselsforholdene hertil samt påvirkning af de omkringliggende veje. Centrumforbindelsen strækker sig fra Sjællandsbroen via Sydhavnsgade, Scandiagade, Vasbygade op til Havneholmen.

Forvaltningen vurderer, at der sandsynligvis ikke er mange muligheder for at optimere afviklingen af biltrafikken på forbindelsen yderligere.

Bymiljøudvalget har ikke indvendinger imod, at der iværksættes en kapacitetsundersøgelse af Centrumforbindelsen.

 

- Screening af mulige nye vejforbindelser til området.

På baggrund af et møde mellem Kgs. Enghave Lokaludvalg og Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod har Teknik- og Miljøforvaltningen i et notat af 20. december 2024 til lokaludvalget anført følgende:

Som del af startredegørelsen for Bådehavnsgade II, er der redegjort for de overordnede trafikale forhold i området, herunder beskrivelse af mulig fremtidig vejforbindelse langs jernbanen op mod Tudsemindevej og Hammelstrupvej via Ellebjergvej til Folehaven.

I den forbindelse foreslås det, at vejarealet ved Fragtvej sikres til en mulig kommende vejforbindelse. Ved at reservere vejarealet sikres et fremtidigt politisk handlerum, i forhold til at imødese fremtidige trafikløsninger for området.”

Lokaludvalget udtrykte i et svar til TMF undren over formuleringen, eftersom lokaludvalget er blevet forsikret, det ikke handler om en ny vejforbindelse, men om at bygherrerne ikke skal bygge på den eksisterende vej.

Beskrivelsen af en vejforbindelse gennem bynatur og parker, herunder Sydhavnstippen og Valbyparken, som en mulighed, er i direkte modstrid med øvrige KK-planer og strategier for København. Her kan nævnes: Kommuneplan 2024, Biodiversitetsstrategien, Udviklingsplanen for Valbyparken, Flere Grønne Kiler og Sammenhængende grønne områder, Cykelfokus for 2024 m.fl.

Byudviklingsområdet, Bådehavnsgade Syd, er placeret i et område med enestående naturmæssig og kulturel værdi, hvor vi oplever exceptionelt stor interesse fra københavnere og lokalområde, hvilket blandt andet understreges ved, at Københavnerforslaget fra Sydhavnens Venner på rekordtid fik de nødvendige underskrifter fra borgere i Sydhavnen og resten af København. En vejforbindelse gennem to af Københavns mest attraktive naturområder, vil have ødelæggende konsekvenser for en storby der kalder sig fremtidens klimavenlige hovedstad.

Bymiljøudvalget mener ikke, at der skal bruges penge på en screening af en videreførsel af Fragtvej, og indstiller at dette ønske ikke medtages i årets budgetønsker til TMF. Lokaludvalget har ikke indvendinger imod, at der foretages analyser af andre alternative vejforbindelser end den her nævnte ved Fragtvej.

 

 

 

 

Ad 3) Cykelsti på Fragtvej:

Bymiljøudvalget mener fortsat at det er hensigtsmæssigt, at der anlægges en cykelsti på Fragtvej for at sikre cyklister mod det forøgede pres fra biltrafik på vejen.

TMF skønner, at anlægsomkostningerne for en cykelsti på Fragtvej vil beløbe sig til ca. 5-9 mio. kr. Forvaltningen bemærker i øvrigt: 

"For Fragtvej bemærker forvaltningen, at det er en privat fællesvej, hvorfor der vil være en lidt længere projekteringsperiode, da der skal foretages partshøringer. Udformningen af cykelstien vil blive undersøgt under projekteringen, da der kan være fordel i at etablere en dobbeltrettet cykelsti."

 

Ad 4) Cykelsti på Stubmøllevej:

Det har længe været et ønske for lokaludvalget, at der kommer en cykelsti på Stubmøllevej. I forbindelse med sparringen med TMF, har der vist sig nogle tekniske forhindringer for dette ønske i forhold til tidligere. TMF bemærker følgende:

"Forvaltningen bemærker, at vejareal på Stubmøllevej ikke kan indsnævres særlig meget, da der er en bus i rute. Det vil derfor for at etablere en cykelsti være nødvendigt at nedlægge 56 p-pladser samt én handicap-plads. Derudover vil der skulle fældes 11 træer, som på nuværende tidspunkt ikke vurderes at kunne omplaceres. Der vil ikke være plads til at etablere heller mellem cykelsti og busstoppested, hvilket ellers er forvaltningens anbefaling.

… En cykelsti på Stubmøllevej vil have estimerede anlægsomkostninger på ca. 8-14 mio. kr."

Bymiljøudvalget er på baggrund af bemærkningerne om nedlæggelse af et stort antal P-pladser og fældning af træer i tvivl om dette budgetønske skal fastholdes, og ønsker at lokaludvalget drøfter dette. 

 

 

Løsning

Lokaludvalget drøfter hvilke af Bymiljøudvalgets ønsker til Budget 2026 på Teknik- og Miljøområdet, der skal indsendes til TMU. 

Da der er behov for, at lokaludvalget drøfter flere af ønskerne, kan der ikke udarbejdes udkast til brev til TMU. FU indstiller derfor, at Bymiljøudvalget bemyndiges til at skrive og indsende brevet med ønsker i prioriteret rækkefølge. Brevet skal godkendes af FU før indsendelse. 

Økonomi

Intet

 

Til top