Orientering: Lejekontrakter for Fiskerhavnen og bådklubberne ved Stejlepladsen
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:
1. at lokaludvalget taget orienteringen til efterretning
Problemstilling
Lokaludvalget har i flere møder drøftet de nye lejekontrakter, By og Havn ønsker at indgå med Fiskerhavnen og bådklubberne ved Stejlepladsen.
På trods af, at lejekontrakterne som udgangspunkt er et privatretligt anliggende mellem By og Havn som udlejer og de forskellige grupper af lejere, har lokaludvalget vurderet, at det er nødvendigt at lokaludvalget forsøget at forhindre, at vilkårene i de nye lejekontrakter bliver så skærpede, at lejerne kan være nødt til at opgive deres lejemål. Dette vil medføre, at By og Havns og overborgmesterens tilsagn om at bevare miljøet i Fiskerhavnen og ved Stejlepladsen og sikre at der fortsat kan drives erhvervsfiskeri fra Fiskerhavnen vil være vanskeligt at gennemføre.
Sagen er nu endt med,at bådklubberne efter oplysning fra Dan Jønsson er i færd med at indgå lejekontrakterne med By og Havn. Der er dog - også takket været lokaludvalgets støtte - sket en forbedring af nogle af vilkårene i lejekontrakterne, herunder at fiskerne fortsat får mulighed for at have bundgarn og pæle på et område ved Fiskerhavnen, og at der bliver køreadgang hertil samt at bådklubberne modregnes for de lavvandede arealer. Dan mener ikke, at der er så meget mere lokaludvalget kan gøre i forhold til lejekontrakterne.
På lokaludvalgets møde den 30. januar blev sekretariatet bemyndiget til at udarbejde en henvendelse til Teknik- og Miljøborgmesteren med henblik på at få indsat et forbud mod affyring af fyrværkeri på Stejlepladsen i lokalplanen, da fyrværkeri giver risiko for brand og brandskader på bådene.
Sekretariatet har undersøgt mulighederne for at få indsat et forbud mod fyrværkeri på Stejlepladsen/Fiskerhavnen i lokalplanen for området. Det er der ikke hjemmel til.
Af Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside fremgår følgende (sekretariatets fremhævning)
”
Kan der udstedes lokale forbud mod afskydning af konsumfyrværkeri eller scene- og festfyrværkeri?
Ja, det er muligt med hjemmel i § 42 i bekendtgørelse nr. 1424 af 16.12.2009 om indførsel, fremstilling, opbevaring, overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler med senere ændringer:
”Kommunalbestyrelsen kan for et nærmere afgrænset geografisk område forbyde eller fastsætte nærmere vilkår for enhver anvendelse af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler i det fri i en nærmere angivet periode, såfremt dette på grund af tørke eller andre særlige forhold skønnes nødvendigt for at formindske risikoen for brand eller anden skade.”
Det er dog en betingelse, at forbuddet eller vilkåret kun er gældende i et nærmere afgrænset geografisk område og i en nærmere angivet tidsperiode. Det er også en betingelse, at forbuddet skønnes nødvendigt for at mindske risikoen for brand eller anden skade, herunder fx personskade."
Sikkerhedsstyrelsen har i skrivelse til kommunerne den 28. september 2018 orienteret om, at efter styrelsens opfattelse kan ”særlige forhold” eksempelvis kan være, at mange borgere i de større byer kan være samlet på en central plads i byen nytårsaften omkring midnat for at affyre fyrværkeri. Når mange mennesker er samlet på et afgrænset areal, vil der kunne opstå risiko for skade på personer, hvis de påbudte sikkerhedsafstande for fyrværkeriet vanskeligt kan overholdes
Der er ikke hjemmel andre steder til at en kommunalbestyrelse kan udstede zoneforbud mod brug af fyrværkeri. Der skal et meget kreativ fortolkning af begrebet ”en afgrænset periode” for at forstå det som et i princippet tidsudbegrænset forbud i en lokalplan. Sekretariatet har talt med en fyrværkeriekspert i Sikkerhedsstyrelsen, som heller ikke finder at der vil være lovhjemmel til et sådant forbud, og det er ikke et forbud Sikkerhedsstyrelsen vil være med til at administrere.
Hvis der skal ske mere skal det være en anmodning til BR om at udstede sådan et forbud til nytårsaften. Men det skal så ske hvert år til nytår.
På den baggrund har sekretariatet orienteret arbejdsgruppen vedrørende lejekontrakterne samt Forretningsudvalget om, at der ikke er hjemmel til at få udstyret et zoneforbud mod fyrværkeri, og at der derfor ikke er grundlag for at rette henvendelse til borgmesteren om sagen.
Løsning
Lokaludvalget tager orienteringen til efterretning.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser
Beslutning
Lokaludvalget tog orienteringen til efterretning