Høring: Screening for nye kulturmiljøer i Kommuneplanen
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:
1. at lokaludvalget drøfter og godkender relevante kulturmiljøer på baggrund af arbejdsgruppens indstillinger
Problemstilling
Kommuneplan 2019
Følgende fremgår af side 42 i Kommuneplan 2019:
"Byen rummer med sin mangeårige historie værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger, som vidner om fortidens københavnerliv og den udvikling, der er fundet
sted. Historiske og kulturelle spor er med til at give identitet og kant til nutidens og fremtidens by. Derfor har vi udpeget værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger,
så de kan blive aktiveret i omdannelsen og udviklingen af byen. Enten i bevaret form eller transformeret til ny anvendelse, der bygger videre på de historiske lag. I løbet af kommuneplanperioden udarbejdes der en opdatering af værdifulde kulturmiljøer i kommuneplanen."
Screening for nye kulturmiljø-udpegninger
Økonomiforvaltningen har igangsat en screening for nye kulturmiljø-udpegninger til den kommende kommuneplan. I forlængelse af informationsmødet den 2. november 2021 om screeningsprocessen, som lokaludvalgsmedlemmerne Steen Eriksen og Marit Dalsgaard deltog i på vegne af lokaludvalget, har forvaltningen den 3. november 2021 indbudt lokaludvalgene til at komme med konkrete forslag til steder og historier, som bør omfattes af screeningen. Der er svarfrist den 26. november 2021. Svaret skal leveres i et screeningsskema. Se bilaget.
Definition af kulturmiljø
Udpegning af værdifulde kulturmiljøer er et af de værktøjer, som kommunerne råder over til at sikre bygningsarven og historien i byens rum. De værdifulde kulturmiljøer indarbejdes i kommuneplanen og kan herefter danne grundlag for den detaljerede planlægning for et områdes bevaring og udvikling.
Et kulturmiljø er en aflæselig sammenhæng, der knytter sig til og formidler en fælles historie. Kortlægningen af de væsentligste kulturmiljøer i København bygger på følgende definition af et kulturmiljø:
En aflæselig helhed af strukturer, anlæg, bygninger m.m., der samlet knytter sig til og formidler en fælles historie. Det kan være oprindelse, tidsepoke og/eller geografi, der har betydning for forståelsen af Københavns vigtigste fortællinger og udviklingstræk.
Det vigtige i denne sammenhæng er, at et kulturmiljø er en helhed, der består af en række elementer. Samtidig er det vigtigt, at kulturmiljøet skal være det område, der bedst repræsenterer en historie, der generelt er et vidnesbyrd om Københavns udviklingstræk og ikke kun repræsenterer en vigtig lokal historie.
For at sikre en ensartet udpegning af steder, der samtidig er repræsentative på tværs af København, og som understøtter de fire centrale fortællinger, er der i kommuneplanen fastsat en række kriterier, som nye kulturmiljøer skal opfylde for at kunne blive udpeget. De udpegede kul-turmiljøer skal:
- rumme en væsentlig og fysisk aflæselig kulturhistorisk fortælling om en udvikling eller periode
- relatere sig til en eller flere af de udvalgte fortællinger
- bestå af flere elementer, dvs. bygninger, strukturer, anlæg, veje, vand, beplantning mv.
- omfatte et afgrænset område som kan rumme flere delområder, der tilsammen udgør en helhed
- rumme en fortælling, der er mere end summen af de bærende elementer tilsammen hæve sig over tilsvarende områder i kraft af det helstøbte miljø og/eller kvaliteten af bevaringsværdierne.
Det skal i denne sammenhæng bemærkes, at et område ikke nødvendigvis kun omfatter én historie eller understøtter én fortælling, ligesom bevaringsværdige enkeltelementer på et sted kan rumme historier og fremstå som vidnesbyrd om mange forskellige historiske lag eller funktioner. Derfor kan værdifulde kulturmiljøer både bestå af flere enkeltom-råder og overlappe hinanden.
Der er i dag udpeget 45 kulturmiljøer i København. Disse kulturmiljøer er udvalgt indenfor fire centrale fortællinger eller temaer, der har været afgørende for Københavns historiske udvikling og for, hvordan byen i dag er sat sammen. Tilsammen tegner de 45 kulturmiljøer et tværsnit af Københavns historie, som den kan ses i byrummet. Eventuelle nye kulturmiljøer skal supplere de eksisterende udpegninger og gøre de bevarede elementer omkring disse fire hovedfortællinger stærkere. De fire hovedfortællinger er:
- København som hovedstad: Den væsentligste fortælling om København er byens rolle og udvikling som hovedstad gennem næsten 600 år.
- København som havneby: Uden mulighederne for besejling, også med nutidens skibe, ville København ikke have udviklet sig til hovedstad og storby. Havnen med produktion, handel, transport, fiskeri, rekreation er en grundlæggende fortælling om Københavns udvikling og identitet.
- Produktionens København: Handel og søfart har også dannet grundlag for produktionens København. Udviklingen af virksomheder, hvis størrelse og betydning er vokset med den teknologiske udvikling, herunder de udvidede transportmuligheder, har betydet arbejdspladser til københavnerne og medvirket til at give byen identitet. Industrialismens udvikling har også sat sig sine spor i form af forskellige typer arbejderboliger, servicefunktioner og institutioner m.v.
- Københavnernes velfærd: De store, gennemtænkte planer, idealer om bedre boliger, om lys og luft, rekreation, sundhed, forsorg, uddannelse m.m. har især præget Københavns udvikling siden midten af 1800-tallet, særligt de seneste 100 år er kendetegnet ved de store planer og opførelse af nye bydele. Derfor ligger der en væsentlig fortælling om Københavns identitet i de nyere kvarterer og bydele.
Center for Byudvikling har, igangsat en screening for nye kulturmiljøudpegninger til den kommende kommuneplan. Der er afholdt online informationsmøde om processen og Lokaludvalgene inviteres nu til at komme med konkrete forslag til steder og historier, som bør omfattes af screeningen.
Skemaerne returneres senest fredag d. 26. november 2021.
Sekretariatet har spurgt Center for Byudvikling, om der vil kunne indsendes flere forslag fra lokaludvalget inden årsskiftet, men ikke modtaget svar endnu.
Bymiljøudvalget har indsendt forslag (se bilag) om at lokaludvalget indsender følgende forslag:
- Fiskerhavnen og Stejlepladsen
- Miljøet omkring Karens Minde Kulturhus
- Trifoliumbygningen i Bådehavnsgade
Kulturudvalget foreslår, at der også indsendes beskrivelse af haveforeningerne eksemplificeret ved haveforeningerne Mozart og Frederikshøj. Skema med beskrivelse af disse eftersendes, når det er modtaget i sekretariatet, eller omdeles på mødet.
Løsning
Lokaludvalget drøfter og godkender forslagene fra arbejdsgrupperne.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Sekretariatet indsender lokaludvalgets forslag senest den 26. november.
Beslutning
Lokaludvalget drøftede de forslag til kulturmiljøer i Sydhavnen, der var vedlagt som bilag eller eftersendt.
Steen havde uddybet Anns forslag til beskrivelse af kulturmiljøet omkring Karens Minde. Forslaget blev godkendt.
I beskrivelsen af Trifolium fjernes ordet ”andelsmejeri” da det egentlig herregårdsmejeri og det skal bare kaldes mejeri.
Evt. yderligere forslag skal sendes til Sekretariatet med frist senest 8. 12. kl. 12.