Intern høring vedr. udkast til erhvervsstrategi 2024
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:
1. at lokaludvalget drøfter høringsmaterialet og beslutter, om der skal afgives et høringssvar
2. at lokaludvalget i giver fald bemyndiger Bymiljøudvalget til at udarbejde et høringssvar
Problemstilling
Løsning
Økonomiforvaltningen har igangsat arbejdet med udviklingen af den kommende erhvervsstrategi. Den nuværende erhvervsstrategi udløber ved udgangen af 2023, og dermed skal den kommende erhvervsstrategi være endeligt godkendt i efteråret 2023 mhp. at gælde fra 2024 og frem. Erhvervsstrategien gælder i 4 år og skal implementeres i regi af Erhvervs- og Vækstsamarbejdet mellem ØKF, TMF, KFF og BIF.
Strategien er bl.a. skabt på baggrund af erhvervsstrukturanalyse, virksomhedssurvey og dialogmøder med erhvervs- og interesseorganisationer.
Formålet med strategien er, at:
- Sætte retning for kommunens arbejde og prioriteter på erhvervsområdet.
- Sætte fokus på den kommunale kerneopgave på erhvervsområdet, og kommunens rolle og handlerum i erhvervsfremmesystemet.
- Understøtte en koordineret erhvervsindsats på tværs af forvaltninger, med sammenhæng til kommunens øvrige erhvervsrelaterede politikker og strategier.
Udkast til strategien arbejder ud fra fem temaer, der er identificeret i det forudgående arbejde:
- Styrket dialog og sagsbehandling: En del virksomheder oplever udfordringer i mødet og samarbejdet med kommunen. Det vil blive et fokuspunkt at få skabt en styrket dialog og sagsbehandling.
- Rammevilkår for små og blandede erhverv: Mindre erhverv skaber et særligt byliv i København, men mange har det svært ift. at drive virksomhed, bl.a. grundet stigende huslejepriser og manglende ressourcer til dialog med kommunen. Man vil her arbejde for at skabe bedre rammer.
- Kompetencer til fremtiden: For at fastholde Københavns vækst, er det nødvendigt at kunne tiltrække den rette arbejdskraft og der efterspørges særligt faglærte medarbejdere og personer med lang videregående uddannelse. Det skaber et fokus på behovet for at flere unge vælger en erhvervsuddannelse og at man sikrer tiltrækningen og fastholdelsen af internationale talenter i bl.a. videnserhverv.
- En ansvarlig by med grøn omstilling og bæredygtig udvikling: København er internationalt anerkendt som en foregangsby på klimaområdet. Men en stor andel virksomheder oplever barrierer i arbejdet med den grønne omstilling, herunder at kunder ikke vil betale ekstra for klimavenlige produkter, manglende finansiering til investering i grøn omlægning eller manglende viden og rådgivning.
- En international hovedstad med regional sammenhængskraft: Der er fokus på at fastholde og styrke København som international vidensby, der bidrager til byens profil. Samtidig skal udviklingen af byens erhvervsliv ses i en regional og national kontekst og der skal arbejdes for et stærkere regionalt samarbejde. Derudover har turismen stor betydning for København.
Udkast til erhvervsstrategien opstiller ikke konkrete indsatser, men sætter fokus på de udfordringer og muligheder, som Københavns erhverv står overfor.
Høringsfristen er 31. maj, men da Sekretariatet ved en fejl fra Økonomiforvaltningen først modtog høringsmaterialet den 15. maj, har Kgs. Enghave Lokaludvalg fået udsat høringsfristen til den 6. juni.
Løsning
Lokaludvalget drøfter høringsmaterialet og beslutter, om der skal afgives et høringssvar. I givet fald bemyndiger lokaludvalget bymiljøudvalget til at skrive et høringssvar, som indsendes senest den 6. juni 2023.
Økonomi
Intet
Videre proces
Se ovenfor.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte følgende svar:
"Høringen er desværre ikke modtaget til tiden, og Kgs. Enghave Lokaludvalg har ikke bemærkninger til den på nuværende tidspunkt, men når erhvervsstrategien kommer i offentlig høring, vil lokaludvalget gerne have en så lang frist, at vi kan lave en inddragelse af interessenterne i Sydhavnen."