Mødedato: 25.01.2018, kl. 19:00
Mødested: ABC-Lokalet, Karens Minde, Wagnersvej 19

Orientering om Børne- og Ungeudvalgets beslutning om ny skole på Sluseholmen

Se alle bilag
Kgs. Enghave Lokaludvalg skal orienteres om Børne- og Ungeudvalgets beslutning om den nye skole på Sluseholmen.

Indstilling

Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:

1. at lokaludvalget orienteres om Børne- og Ungeudvalgets beslutning vedrørende den nye skole på Sluseholmen og drøfter denne.

2. at lokaludvalget, hvis beslutningen om skolen sendes i høring med forkortet varsel, bemyndiger Socialudvalget til at afgive høringssvar på baggrund af lokaludvalgets drøftelser.

 

Problemstilling

Lokaludvalget blev på mødet den 14. december orienteret om borgerinddragelsen i forbindelse med at Børne- og Ungdomsforvaltningen planlægger at bygge en ny skole på Sluseholmen. Lokaludvalget besluttede at rette henvendelse til medlemmerne af Børne- og Ungdomsudvalget. Henvendelsen blev sendt til Børne- og Ungdomsforvaltningen den 19. december 2017. Forvaltningen har meddelt lokaludvalgets sekretariat, at henvendelsen vil blive lagt på udvalgets aflæggerbord i forbindelse med mødet. Lokaludvalget har desuden modtaget et svar fra Borgmester Jesper Christensen på lokaludvalgets henvendelse (begge dele er bilag til denne indstilling).

Børne- og Ungdomsudvalget skal som følge af budgetaftalen for 2018 tage stilling til skolestruktur i Sydhavnen i forbindelse med udbygning af skolekapacitet, som der søges planlægningsbevilling til i overførselssagen 2017/2018. Beslutningen træffes på et møde den 17. januar 2018, og kan af tidsmæssige årsager ikke nå at komme med i denne dagsorden. Der vil derfor blive orienteret om beslutningen mundtligt på lokaludvalgsmødet.

Følgende fremgår af indstillingen til Børne- og Ungdomsudvalget:

Skolen i Sydhavnen åbnede i 2015 og er bygget til tre spor, men der er allerede nu behov for flere. I indskolingen optager skolen fire spor, og skolen forventes at være fyldt helt op i løbet af 2-3 år. Baggrunden for behovsprognosen beskrives i bilag 1.

Frem mod 2025 vil der ifølge befolkningsprognosen være brug for fire nye skolespor i området, og for at mødekomme behovet blev der i budgetaftalen for 2018 givet en anlægsbevilling til at udbygge Skolen i Sydhavnen med ét spor. Det vil man gøre ved at inddrage en grund på Støberigade. Samtidig bevilligede budgetparterne midler til køb af grund i Sydhavn på Sluseholmen 8, der kan rumme tre nye skolespor.

Det er betinget i en klausul i købsaftalen for grunden på Sluseholmen, at byggeriet skal stå færdigt i 2022. Det betyder, at den normale tidsplan for byggeri af en ny skole allerede fra starten er under tidspres. Anlægsbevillingen søges i forbindelse med forhandlingerne om budget 2019, før planlægningsfasen er afsluttet. Økonomien vil derfor være usikker, og der kan være behov for at justere anlægsbevillingens størrelse i senere budgetter. Ydermere betyder den forkortede tidsplan, at inddragelsesprocesser også er væsentligt forkortet i forhold til et normalt anlægsforløb.

...

Der er to hovedscenarier og et alternativt scenarie for at få plads til flere skolebørn i og omkring Skolen i Sydhavnen. Scenarierne kan alle dække behovet for skolespor, men scenarierne rummer en forskel på, hvordan byggerierne udformes. Fx vil der være forskellige pædagogiske hensyn, som skal tænkes ind, alt efter om bygninger skal rumme elever fra 0.-9. klasse, eller om de skal bruges til enten indskolings- eller udskolingselever. Valget af scenarie betyder også noget i forhold til, hvor meget plads der vil være til lokalområdets ønsker til fx ungemiljø, ældrecafe, frivilligmiljø eller andet.

Scenarierne er som følger:

Scenarie 1: Der bygges en ny selvstændig skole med tre skolespor på Sluseholmen

I dette scenarie etableres en ny selvstændig tresporet skole på Sluseholmen. Skolen i Sydhavnen fortsætter efter udbygning som en firesporet skole og berøres ikke af byggeriet af en ny skole. Scenariet efterlader ikke ledige m2 til andre formål.

I inddragelsen af lokalområdet blev der af fordele ved dette scenarie bl.a. fremhævet, at aldersintegration eleverne imellem er muligt, og to mindre skoler blev fremhævet som positivt. Af ulemper blev bl.a. nævnt, at scenariet ikke efterlader plads til et ungdomsmiljø, og at der er en mulighed for, at Teglholmen og Sluseholmen bliver splittet. Pointerne fra inddragelsen uddybes nedenfor og i bilag 2. 

Scenarie 2: Skolen i Sydhavnen udbygges med overbygningsafdeling på Sluseholmen og indskolingsafdeling på Teglholmen

Skolen i Sydhavnen udbygges på Sluseholmen 8 med en udskolingsafdeling for 5.-9. klassetrin, der kan rumme fem til seks skolespor, mens den eksisterende del af skolen, der ligger på Teglholmen ombygges til en syvsporet indskoling med elever fra 0.-4. klassetrin. Det gælder i Sydhavnen som i resten af byen, at der er færre store end små elever. Derfor er det med en udskolingsafdeling muligt at etablere færre spor til de store elever. Scenarie 2 lægger dermed beslag på færre kvadratmeter til skolebyggeriet på Sluseholmen og frigør areal, der kan anvendes til andre formål. Scenariet forudsætter, at der laves mindre tilpasninger af den eksisterende skole, så den indrettes til udelukkende at indeholde indskolingselever. De pædagogisk faglige perspektiver i denne løsning beskrives nærmere i bilag 3.

I inddragelsen af lokalområdet blev der af fordele ved dette scenarie bl.a. fremhævet aldersmålrettet pædagogik og indretning, at skolen kan samle lokalområdet, og at der efterlades plads til et ungdomsmiljø. Af ulemper blev det bl.a. nævnt, at børnene oplever et fysisk skoleskift, og at skolen kan opleves som uoverskuelig på grund af størrelsen.

Alternativt scenarie: Skolen i Sydhavnen udbygges til en syvsporet skole med elever fra 0.-9. klasse

Det er også en mulighed, at Skolen i Sydhavnen udbygges med tre spor og fungerer som en syvsporet skole med 0.-9. klasse fordelt på to matrikler. Scenariet efterlader ikke ledige m2 til andre formål, og afstanden skolerne imellem gør, at det er vanskeligt at udnytte de stordriftsfordele, der kan være ved at have en syvsporet skole. Derfor anbefales dette scenarie ikke.

Forvaltningens anbefaling

Forvaltningen anbefaler scenarie 2. For det første giver dette scenarie skolen stor fleksibilitet til at håndtere tendensen med færre elever i de ældste klasser. For det andet lægger scenarie 2 beslag på færre kvadratmeter til skolebyggeriet og frigør derved areal, der kan anvendes til andre formål som fx ungdomsklub, hvilket efterspørges i lokalområdet.

Det fremgår desuden af forvaltningens indstilling, at beslutningen efter Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning sendes i forkortet høring i bl.a. Kgs. Enghave Lokaludvalg.

 

 

Løsning

Lokaludvalget orienteres om beslutningen, der træffes på Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 17. januar, og drøfter beslutningen.

Hvis Børne- og ungdomsudvalget som forventet sender beslutningen i høring med så kort varsel, at den ikke kan nå at blive behandlet på lokaludvalgets møde i februar, bemyndiger lokaludvalget Socialudvalget til at afgive et høringssvar.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget sender et eventuelt høringssvar til sekretariatet, så sekretariatet kan nå at videresende dette til Børne- og Ungdomsforvaltningen inden høringsfristen.

Beslutning

Lokaludvalget besluttede at bemyndige Socialudvalget til at afgive udtalelse i sagen.

Hans bemærkede, at lokaludvalget bør anbefale scenarie 2, hvor den nye skole gøres til udslusningsskole for Skolen i Sydhavnen. Det er det scenarie, som Børne- og Ungeudvalget har besluttet ikke at anbefale.

Til top