Drøftelse af lokaludvalgets strategier for anvendelse af puljemidler samt afviklingen af lokaludvalgets møder
Tidligere beslutninger
Kgs. Enghave Lokaludvalg besluttede på det ordinære møde i maj, at man ville arbejde videre med resultaterne af seminaret på de kommende møder. Forretningsudvalget pegede på to indsatsområder: Afvikling af lokaludvalgets møder og puljekriterier.
På det ordinære møde i september besluttede lokaludvalget at lade den indledende drøftelse af emnet foregå i arbejdsgrupperne.
Pkt 3. var foranlediget af et medlemsforslag, stillet af Hanne Bierring og Lotte Undén, men da begge var forhindrede i at møde til lokaludvalgsmødet, tages drøftelsen i stedet på nærværende møde i naturlig forlængelse af pkt. 1 og 2.
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:
1. at lokaludvalget drøfter, og beslutter om der er behov for at ændre på strategien for brugen af lokaludvalgets puljemidler
2. at lokaludvalget drøfter og beslutter, om der er behov for at ændre på lokaludvalgets puljemiddelkriterier
3. at lokaludvalget drøfter og beslutter, om der skal ske forandringer i afviklingen af lokaludvalgenes møder.
Problemstilling
På lokaludvalgets seminar den 26. marts, blev der efterlyst en anden tilgang til afviklingen af lokaludvalgsmøderne, så der blev bedre tid til at gå i dybden med emner, der er vigtige for lokaludvalget. forslagsstillere føler, at der på nogle af lokaludvalgsmøderne ikke er tid til både at nå at drøfte ansøgningerne til puljemidlerne ordentligt og til en grundig diskussion af lokaludvalgets holdning til f.eks. høringer og til brændende platforme som Anker Jørgensens Plads. Ligeledes kan en bedre adgang til evalueringerne på de projekter, lokaludvalget har støttet, gøre det nemmere at se, om puljemidlerne bruges på den ønskede måde, eller om det er nødvendigt at ændre kriterierne.
Arbejdsgrupperne har på deres møder drøftet om der er brug for at ændre på lokaludvalgets strategiske brug af puljemidler, f.eks. ved at flytte rundt på de arbejdsområder, arbejdsgrupperne dækker, ved at oprette nye puljer eller reservere en del af puljemidlerne til særlige formål. De har også drøftet, om der er behov for en revision af lokaludvalgets puljemidler.
I naturlig forlængelse heraf kan lokaludvalget drøfte afviklingen af lokaludvalgets møder, herunder om behandlingen af ansøgninger om puljemidler tager for lang tid i forhold til de øvrige punkter på dagsordenen.
Af referatet fra Bymiljøudvalget fremgår følgende:
Vi synes ikke der er behov for større ændringer. Vigtigt det er simpelt at søge, og at der ikke deles op i minipulje og anden pulje – eller inddelinger med %-dele til fagudvalg. Vi kan måske lave en årlig opfølgning på evalueringer i hele Lokaludvalget – i forbindelse med den årlige opsamling sekretariatet laver.
Hvis der er ting vi gerne vil have flere ansøgninger til – må vi lave PR om dette i stedet – og evt. lave det til et positivt kriterie ved tildeling af puljemidler.
Af referatet fra Socialudvalgets møde fremgår følgende:
-
Nogle i SU synes at ”det lokale kriterie” skal vægtes som et skal-punkt.
-
Princip om støtte af forplejning til arrangementer bør præciseres. (Ex mad til arrangement for hjemløse vs forplejning i en bogcafé).
-
Kan man lave en offentlig udmelding, som fortæller vores vægtning af særlige områder, fx i en afgrænset periode?
-
Kunne man flytte børnekultur til socialområdet, så de sociale elementer i den slags ansøgninger bliver registreret som sociale tiltag?
-
Adgang til evalueringer skal prioriteres.
SU mener ikke, vi skal have ”mini-pulje”. Vi skal i stedet være gode til at forbehandle og begrunde indstillinger skriftligt, så de ikke kræver meget behandling på selve LU-mødet. LU-medlemmer er også velkomne til at deltage i udvalgene vedr. ansøgninger, som har særlig interesse. Hvis der er ansøgninger, som giver anledning til en principiel diskussion, kan den sendes til behandling i LU.
Der skal være tid til gode diskussioner på LU-møderne. Men hvordan?
Der skal være klare retningslinjer for, hvornår en diskussion kan tages igen. Nogle gange bliver vi nødt til at sige nej til en diskussion, da den er taget for nylig. Andre gange kan det være relevant at tage den igen fordi der er kommet nye ting til.
Der var kun to deltagere på Kulturudvalgets møde, og emnet blev ikke berørt jf. referatet.
Kopi af puljemiddelkriterierne vedlægges.
Administrativ bemærkning:
Sekretariatet har aftalt med Forretningsudvalget, at fremadrettet lægges evaluering af et projekt, lokaludvalget har bevilget midler til før, når der er en ansøgning på samme projekt, på medlemmernes side. Ansøgninger og evalueringer vil være tilgængelige i en måned.
Ansøgninger og særligt evalueringer indeholder personfølsomme oplysninger, hvorfor de ikke kan lægges offentligt eller sendes med almindelig mail. Hvis man ønsker at se evalueringer m.v. kan der altid laves en konkret aftale med sekretariatet.
Løsning
Lokaludvalget drøfter og beslutter, om der er behov for at ændre på strategien for brugen af lokaludvalgets puljemidler
Lokaludvalget drøfter og beslutter, om der er behov for at ændre på lokaludvalgets puljemiddelkriterier
Lokaludvalget drøfter og beslutter, om der skal ske forandringer i afviklingen af lokaludvalgenes møder.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
I det omfang, lokaludvalget beslutter at der skal ske ændringer i puljemiddelkriterier eller i andre retningslinjer, fremlægges disse til godkendelse på et lokaludvalgsmøde inden årsskiftet.
Beslutning
Lokaludvalget drøftede indstillingen. Lokaludvalget var enige om følgende indsatspunkter:
- Korte præcise indlæg ved drøftelsen af punkter på dagsordenen
- Mere brug af ad hoc arbejdsgrupper, fx for at forankre lokaludvalgets projekter i lokaludvalget og ikke (kun) i sekretariatet.
- Bytte om på dagsordenspunkterne, så puljemidlerne ligger senere end de "tunge" beslutningspunkter.
Forretningsudvalget vil drøfte, hvordan de enkelte punkter kan realiseres.