Mødedato: 24.09.2020, kl. 19:00
Mødested: Stuen på 1., Karens Minde, Wagnersvej 19

Beslutningspunkt: Høring:Stejlepladsen - lokalplanforslag, kommuneplantillæg og miljørapporter

Kgs. Enghave Lokaludvalg skal drøfte høringsforslaget og komme med bidrag til lokaludvalgets høringssvar samt bemyndige Bymiljøudvalget til at udforme det endelige høringssvar.

Indstilling

Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:

1) at lokaludvalget drøfter høringsmaterialet til høringen om Stejlepladsen

2) at lokaludvalget på baggrund af bidrag fra borgermødet den 21. september og drøftelserne på mødet beslutter, hvilke hovedpunkter, der skal medtages i høringssvaret

3) at lokaludvalget bemyndiger Bymiljøudvalget til at udforme og indsende det endelige høringssvar

 

Problemstilling

Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt forslag til lokalplan, kommuneplantillæg og miljørapport for byudviklingen af Stejlepladsen i offentlig høring fra den 26. august til den 21. oktober 2020.

Alt høringsmaterialet kan findes på Bliv Hørt Portalen via dette link Høringsmaterialet er meget omfattende og vedlægges derfor ikke som bilag.

Planforslagene muliggør et byggeri med primært boliger på samlet op til 72.000 m2, hvilket svarer til en bebyggelsesprocent på 140. Der stilles krav om 25 % almene boliger, og der er indarbejdet en daginstitution på 10 grupper/stuer i projektet.

Bebyggelsen består af åbne klynger af huse omkring grønne ”gårdrum”, der er friholdt for mindre bygninger, cykelparkering mv. Disse funktioner og meget af det sociale liv vil foregå i gaderummene, hvor der etableres tre kvarterpladser og seks mindre lommepladser.

Det nye boligområde vil bestå af fem forskellige boligtyper, hvoraf der etableres 2-3 forskellige indenfor hver klynge. Bygningshøjden varierer fra 3-6 etager med en maksimal højde på 24 m.

Kystarealet mod Fiskerhavnen fastholdes som grønt areal og friholdes for boligbebyggelse. Det er nødvendigt at fælde de eksisterende træer i området for at håndtere stormflodssikring og jordforurening, som forudsætter jordopfyld på hele området. Der stilles krav om at plante minimum 800 nye træer i området.

På anmodning fra grundejer er der udarbejdet et udkast til en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. I udbygningsaftalen forpligter grundejer sig til at etablere en forlængelse af venstresvingbanen fra Sjællandsbroen til Bådehavnsgade, forlængelse af svingbaner fra Bådehavnsgade til Sjællandsbroen samt et krydsningspunkt med signalregulering ved Fragtvej/Bådehavnsgade.

Forvaltningen har foretaget en screening af planforslagene i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og har vurderet, at der skal udarbejdes miljørapport, idet der er tale om en væsentlig landskabelig ændring af de nuværende forhold. Bygherre har derudover fået udarbejdet en miljøkonsekvensrapport for projektet (VVM).

Løsning

Lokaludvalget drøfter høringsmaterialet og de bemærkninger fra borgerne, der kom frem på borgermødet den 21. september. Lokaludvalget beslutter, hvilke hovedpunkter, der skal tages med i lokaludvalgets høringssvar, og lokaludvalget bemyndiger Bymiljøudvalget til at udarbejde det endelige høringssvar, som indsendes inden høringsfristen den 21. oktober 2020.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for lokaludvalget.

Videre proces

 

Høringssvaret indsendes via sekretariatet.

Beslutning

Jan M og Kirsten Lind havde deltaget i borgermødet. De var utilfredse med formen for borgermødet, hvor man kunne stille spørgsmål, som der ikke blev givet svar på. På den måde kom borgermødet til at virke som en formsag. 

Følgende emner blev diskuteret:

  • Adgang for erhvervsfiskerne til det nye rekreative område ved vandkanten – det er vigtigt at der er adgang for lastbil, og at broerne kan bære vægten af en lastbil. Det fremgår ikke af kortet s. 38 i miljøkonsekvensrapporten, at der overhovedet vil være adgang for kørende trafik.
  • Miljøredegørelsen: Væsentlighedskriteriet falder næsten konsekvent ud til By og Havns fordel, bortset fra trafikafviklingen til og fra Bådehavnsgade. Eksempler: Det grønne rekreative område på Stejlepladsen forsvinder, men erstattes af et nyt grønt rekreativt område ved Fiskerhavnen, derfor ikke væsentlig påvirkning. Andetsted i miljøkonsekvensrapporten fremgår det, at området også skal bruges af erhvervsfiskerne, så de kan fortsætte deres erhverv – er der så plads til det rekreative? Det kom frem på borgermødet, at man har været ude og lytte efter truede arter, som fx Grønbroget Tudse, og ikke hørt den. Rapporten lægger til grund, at der ikke er nogen truede arter på Stejlepladsen, men de var kun derude et enkelt dag i maj.
  • Cowi kunne ikke svare på, hvorfor man ved anlægget af Stranden i Valbyparken havde undladt at bygge i sommerhalvåret af hensyn til fuglelivet i Natura2000 området, når Cowi ikke mener at byggeriet på Stejlepladsen vil medføre væsentlige ændringer af betydning for fuglelivet.
  • Trafikken til og fra Bådehavnsgade er det eneste punkt i miljøredegørelsen, hvor Cowi finder, at der er tale om en væsentlig forandring, men de forholder sig kun til byggeriet på Stejlepladsen. Beboerne gør opmærksom på, at der kommer flere tusinde nye beboere til på den anden side af Bådehavnsgade, og de har også kun en vej ud of ind – måske en ide at LU kræver, at der bliver anlagt en helhedsvurdering, altså set på den samlede trafikbelastning og hvordan det kan løses.

Lokaludvalget bemyndigede Bymiljøudvalget til at udfærdige høringssvar -  Dette skal forbi FU til godkendelse.

Til top