Mødedato: 23.02.2023, kl. 19:00
Mødested: Karens Minde Kulturhus, Stuen på 1.

Modeller for fordeling af midler til lokaludvalgenes varetagelse af den lokale miljøopgave

Se alle bilag

Indstilling

Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:

1. at lokaludvalget Lokaludvalg drøfter og beslutter deres holdning vedrørende modeller for fordeling af midler til lokaludvalgenes varetagelse af den lokale miljøopgave.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har sendt et notat med forskellige modeller for fordeling af miljømidler mellem lokaludvalgene i høring i forpersonkredsen. Notatet er vedlagt som bilag. Fristen for at afgive høringssvar er fastsat til den 3. marts 2023.

I forbindelse med Budget 2023 vedtog forligskredsen, at etablere et selvstændigt sekretariat til Kgs. Enghave Lokaludvalg samt at opnormere sekretariatet for fællessekretariatet for Indre By og Christianshavns Lokaludvalg.

Baggrund

Lokaludvalgene hører administrativt under Københavns Kommunes Økonomiforvaltning. Den administrative betjening af lokaludvalgene foregår i decentrale sekretariater og i Borgerrepræsentationens Sekretariat.

De 12 lokaludvalg betjenes af 10 sekretariater, som er placeret i hver af de 10 bydele i overensstemmelse med kommunens bydelsinddeling. To sekretariater er fællessekretariater, der betjener to lokaludvalg: hhv. Vesterbro Lokaludvalg og Kgs. Enghave Lokaludvalg samt Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg.

I fællessekretariaterne pågår en dobbelt produktion af blandt andet dagsordensmateriale, kommunikation til bydelene, københavnerinddragelse, bydelsplaner, understøttelse af arbejdsgrupper samt rådgivning og behandling af lokale puljeansøgninger. Det medfører mindre kapacitet til understøttelse af de fire lokaludvalgs arbejde med københavnerdialog, udarbejdelse af bydelsplanen og serviceringen af arbejds- og netværksgrupper i forhold til de øvrige lokaludvalg.

I forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2023 besluttede forligskredsen scenarie 2 i budgetnotatet ØK 19 (se bilag - ØK 19).

Scenarie 2 beskriver en etablering af et selvstændigt lokaludvalgssekretariat til Kgs. Enghave Lokaludvalg samt opnormering af fællessekretariatet for Indre By og Christianshavns Lokaludvalg i overensstemmelse med normeringen for sekretariatsbetjeningen af to lokaludvalg. Der oprettes ikke et selvstændigt sekretariat til betjeningen af Christianshavns Lokaludvalg. Christianshavns og Indre By Lokaludvalg har allerede i dag, modsat Kgs. Enghave og Vesterbro Lokaludvalg, én fælles lokation og lokaludvalgssekretær, som i dette scenarie opnår en øget betjening i overensstemmelse med de øvrige lokaludvalg.

Miljøopgaven

I forbindelse med budgetvedtagelsen blev der ikke truffet beslutning om fordelingen af midler til miljøopgaven, som lokaludvalgene løser. 

Med nærværende notat, som forpersonkredsen er blevet bedt om at udtale sig om med frist den 3. marts 2023 (se bilag - notat om modeller for fordeling af midler til lokaludvalgenes varetagelse af den lokale miljøopgave), har Økonomiforvaltningen udpeget tre forskellige modeller for fordeling af midlerne til varetagelsen af den lokale miljøopgave, som lokaludvalget nu har mulighed for at komme med konkrete bemærkninger til inden forvaltningen sender det til forligskredsen. Der er medtaget og belyst 3 modeller, som Økonomiforvaltningen på den ene eller anden måde har hørt nævn i forskellige sammenhænge. Reelt er der dog kun én model – den nuværende (model A)  – som forvaltningen kan anbefale inden for den nuværende økonomiske ramme.

Om de 3 modeller og Økonomiforvaltningens samlede vurdering

Som det fremgår af Økonomiforvaltningens vurderinger i bilag 2 under de enkelte modeller, er det kun model A, en fastholdelse af den model der benyttes i dag, der kan realiseres inden for den nuværende bevilling på 7,7 mio. kr. En udvidet udgave af model A, benævnt A.1, hvor alle 12 lokaludvalg modtager samme bevilling på 0,77 mio. kr. vil kræve en ekstra årlig bevilling på 1,54 mio. kr.

Forskellen på model A og model A.1 er for Kgs. Enghave og Vesterbro Lokaludvalg, at de to lokaludvalg fortsat kun vil have midler til en halv miljømedarbejder hver ved model A. Ved Model A.1 opnormeres budgettet for de to sekretariater, så de begge vil kunne ansætte en medarbejder med primært fokus på varetagelse af miljøopgaven.

Model B vil som minimum kræve en ekstra årlig bevilling på 0,52 mio. kr. til aflønning af lokaludvalgenes miljømedarbejdere og heri er der ikke taget hensyn til konsekvenserne for medarbejdere og aktiviteter i de berørte miljøpunkter som følge af en lavere driftsstøtte.

Model C, hvor fordelingen af miljømidler ligesom fordelingen af puljemidler sker efter antallet af beboere i hver bydel, kan forvaltningen ikke anbefale, idet den dels vil kræve tilførelse af yderligere midler, men vigtigst af alt vil være yderst vanskelig at gennemføre rent administrativt samt navigere og planlægge efter lokalt.

 

 

Løsning

Lokaludvalget drøfter materialet om fordeling af miljømidler mellem lokaludvalgene og tilkendegiver en holdning til dette, som forpersonen kan viderebringe til Økonomiforvaltningen. Det er forpersonens anbefaling at lokaludvalget anbefaler model 1. A, da det er den eneste model, der sidestiller alle lokaludvalgene i deres varetagelse af miljøopgaven.

Økonomi

Model A vil være udgiftsneutral for r Økonomiforvaltningen. Modellen indebærer, at der kun vil være midler til at ansætte en miljømedarbejder på ca. halv tid i hver af de nye sekretariater for Kgs. Enghave Lokaludvalg og Vesterbro Lokaludvalg.

Model A1 vil kræve en ekstra årlig bevilling til lokaludvalgene på 1,54 mio. kr. Det vil medføre, at Kgs. Enghave Lokaludvalg får midler til at ansætte en miljømedarbejder på fuld tid, dog sådan, at medarbejderen vil skulle indgå i at løse andre opgaver i sekretariatet i et vist endnu ikke afklaret omfang.

Model B vil for de lokaludvalg, der yder driftsstøtte til miljøpunkterne betyde en nedgang i den driftsstøtte som lokaludvalgene kan yde til Miljøpunkterne på 0,13 mio. kr. årligt.  Samtidig vil der ikke kunne afsættes midler til ansættelse af miljømedarbejdere på fuld tid i sekretariaterne for Kgs. Enghave Lokaludvalg og Vesterbro Lokaludvalg.

Samtidig forudsætter model B en ekstra finansiering på 0,52 mio. kr. årligt. Det skyldes, at de fire lokaludvalg (Bispebjerg, Brønshøj-Husum, Valby og Vanløse), der varetager miljøopgaven via egen miljømedarbejder, uden ekstra finansiering, vil få reduceret deres miljømidler med 0,13 mio. kr. og vil dermed ikke kunne opretholde det nuværende lønniveau for deres miljømedarbejdere. Modellen vil derfor kræve, at disse fire lokaludvalg friholdes for en reduktion af deres miljømidler. Det vil betyde, at der med denne model, foruden puljen på 7,7 mio. kr., skal bevilges yderligere (4 x 0,13 mio. kr.) 0,52 mio. kr. årligt til aflønning af de berørte miljømedarbejdere.

Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg vil dog kunne øge støtten til deres lokale miljøpunkt med 0,51 mio. kr., idet de samlet set opnår en større miljøbevilling med denne model. Modellen vil kunne træde i kraft fra 2024, når de seks lokaludvalgs aftaler med lokale miljøpunkter om størrelsen på driftsstøtten for 2023 udløber.

Model C - omfordeling af den nuværende samlede pulje på 7,7 mio. kr. iht. befolkningsandelen i de enkelte 12 lokaludvalgsområder. Befolkningsandelene i de enkelte lokaludvalgsområder, og en beregning af andelene af de samlede miljømidler pr. lokaludvalg vil for Kgs. Enghave Lokaludvalg betyde en andel af miljømidler på 377.000 kr., svarende til ca. ½ årsværk, og den vil ikke være udgiftsneutral for kommunen, da den ikke kan finansiere nuværende lønudgifter til miljømedarbejdere i 3 lokaludvalgssekretariater. Derudover vil den være vanskelig at gennemføre rent administrativt samt navigere og planlægge efter lokalt. Modellen vil kræve en løbende op- og nedjustering af de enkelte lokaludvalgs miljømidler, som følge af ændringer i de enkelte lokaludvalgsområders befolkningsandelene, og den vil gøre det vanskeligt for de enkelte lokaludvalg og miljøpunkter at beslutte og planlægge lokale miljøaktiviteter- og indsatser.

 

Videre proces

 

Eventuelle bemærkninger fra lokaludvalget skal være Økonomiforvaltningen i hænde senest fredag d. 3. marts. Bemærkninger herefter kan ikke tages med i betragtning.

Herefter foregår en videre intern kvalificering og godkendelsesproces. ØKF forventer, at forligskredsen kan modtage notatet senest d. 15. marts i rimelig tid inden forhandlinger om overførselssagen begynder d. 20.-24. marts.

Beslutning

Lokaludvalget  drøftede deres holdning vedrørende modeller for fordeling af midler til lokaludvalgenes varetagelse af den lokale miljøopgave.

Joan oplyste, at hun peger på model A1

Et stort flertal i lokaludvalget pegede på Model A1

Konservative og Liberal Alliances medlemmer ønskede tilført til beslutningsprotokollen, at de pegede på hhv. model B (Konservative) og på model C (Liberal Alliance).

Til top