Mødedato: 22.01.2015, kl. 19:00
Mødested: ABC-lokalet, Karens Minde Kulturhus, Wagnersvej 19, 3. sal, 2450 København SV

Bemærkninger i fbm. klage over Fredningsnævnets afvisning af fredning af Sydhavnstippen

Se alle bilag
Danmarks Naturfredningsforening har klaget til Natur- og Miljøklagenævnet over, at Fredningsnævnet for København har afvist at gennemføre fredning af Sydhavnstippen. Det betyder, at sagen endnu ikke er endelig afgjort.
I den forbindelse har Natur- og Miljøklagenævnet henvendt sig til Kgs. Enghave Lokaludvalg for at give Lokaludvalget mulighed for at komme med bemærkninger til sagen.

Tidligere beslutninger

Kgs. Egnahve Lokaludvalg har i hele udvalget levetid arbejdet for bevarelse og udvikling af Tippen som naturområde. Fredning af Tippen indgår som ønske i bydelsplanen og senest har Lokaludvalget på seminaret i efteråret 2014 drøftet mulighederne for at støtte fredningssagen.

Indstilling og beslutning

Forretningsudvalget indstiller at
1. Kgs. Enghave Lokaludvalg drøfter og godkender nedenstående forslag til bemærkninger til Natur- og Miljøklagenævnet.

Problemstilling

I december 2013 rejste Danmarks Naturfredningsforening sag om fredning af Sydhavnstippen. Fredningsnævnet for København afviste sagen ved en afgørelse d. 13. november 2014.
Begrundelsen lød bl.a. at

"Selvom naturværdierne siden 1973 har udviklet sig i en positiv retning, således at området i dag er levested for række dyre- og plantearter, finder nævnet, at den del af fredningsforslaget, der ikke i dag er omfattet af Kalvebod-fredningen, ikke rummer sådanne særlige landskabelige eller naturmæssige interesser, jf. herved naturbeskyttelseslovens § 1, stk. 1, jf. stk. 2, at der er grundlag for at sikre disse gennem en naturfredning efter naturbeskyttelseslovens kapitel 6.  
De rekreative og naturmæssige værdier, som området ved Sydhavnstippen rummer, bør således sikres gennem den kommunale planlægning og den øvrige lovgivning på området, herunder f.eks. strandbeskyttelseslovgivningen.
Uanset de under sagen fremkomne oplysninger om områdets betydning for almenheden, jf. herved naturbeskyttelseslovens § 1, stk. 3, finder nævnet således, at der ikke er tilstrækkelig begrundelse for at gennemføre en fredning af området."

Danmarks Naturfredningsforening har klaget over afgørelsen til Natur- og Miljøklagenævnet, som har giver Kgs. Enghave Lokaludvalg mulighed for at komme med bemærkninger.

Formanden for Bymiljøudvalget og Lokaludvalgets miljømedarbejder har udarbejdet følgende forslag:

"Kongens Enghave Lokaludvalg bakker fuldt ud op om Danmarks Naturfredningsforenings klage over afvisningen af fredningssagen.
Sydhavnstippen er et skattet og unikt naturområde kun 6 km. fra Københavns Rådhusplads, som det er helt oplagt at frede for at sikre et område for at gavne almenheden.

Naturstyrelsen synes ikke imponeret over områdets naturkvalitet. Lokaludvalget mener, at naturkvalitet både bør måles i antallet af arter og eksemplarer og i den OPLEVEDE naturkvalitet, som er særdeles høj for Tippen.

Kgs. Enghave Lokaludvalg arrangerer jævnligt naturrelaterede offentlige arrangementer på Tippen. Alt efter arrangementets karakter deltager op til 500 mennesker, som alle priser den helt særlige natur i området.
En natur, som lokale ildsjæle frivilligt har været med til at pleje i mere end 10 år.

Tippen bliver også flittigt brugt af institutioner, hundeluftere, fuglekiggere mv., som her har en mulighed for at 'lade sig opsluge' af noget, der til forveksling ligner 'rigtig' natur i modsætning til den nærliggende mere friserede Valbyparken. Kgs. Enghave huser mange børn, som ikke ellers kommer ud til noget, der tilnærmelsesvist ligner vild natur, og hvis den pt. ikke-fredede del af Tippen i stedet på sigt vil blive brugt til andre formål, vil der være længere til den naturtype, som Tippen pt. repræsenterer.

Mht. den målbare biologiske naturkvalitet, er området faktisk opholdssted for mange forskellige fugle - og dyrearter.Senest kom Tippen på landkortet, da ornitologer fra hele Sjælland valfartede til stedet for at se en Dværgværling, som de ellers kun havde set i Finland, men som lokale har observeret på Tippen talrige gange.

Den nordligste dels status som rekreativt område kan ændres med enhver ny Kommuneplan. Som Københavns Kommunes Center for Byudvikling skrev til Fredningsnævnet har de to områder, der ikke er fredet, "status som en del af kommunens langsigtede arealreserve".
Selv hvis det pt. rekreative område bibeholder denne status i årene fremover, kan man vælge at bruge det til former for rekreativitet, som vil betyde et enormt tab for den eksisterende naturværdi.
Som én af Københavns Kommunes medarbejdere bemærker i vedlagte artikel fra Politiken, kan man vælge at bruge pladsen på f.eks. Tennisbaner.
Der er endvidere pt. planer om, at anlægge en strand i Valbyparken, mindre end 500 meter fra Tippen. Det vil presse parkens dyr og fugle, som f.eks. Nattergalen, og gøre det endnu vigtigere at bevare Tippen som et 'helle' for både mennesker og fauna.

Endelig vil det være til gavn for muligheden for at udvikle Sydhavnstippen, hvis den allerede fredede del og det pt. rekreative område kan samles under én bestemmelse.
En fredning af Tippen er ét af Kgs. Enghave Lokaludvalgs vigtigste projekter i Bydelsplan for Kongens Enghave 2013
Lokaludvalget ser med andre ord gerne hele fredningsforslaget gennemført, men prioriterer en fredning, der dækker det fredede og det pt. rekreative område. "

Bærkningerne skal sendes senest d. 27. februar 2015.

Løsning

1. Kgs. Enghave Lokaludvalg drøfter og godkender nedenstående forslag til bemærkninger til Natur- og Miljøklagenævnet.

Beslutning

Lokaludvalget tog orienteringen til efterretning og besluttede at udtalelsen skulle indsendes uden ændringer.
Til top