Høring: Input til idéfasen om miljøkonsekvensvurderingen vedrørende sporudvidelsen ved Kalvebod
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:
1. at lokaludvalget tager stilling til hvilke punkter, der skal indgå i lokaludvalgets input til Sund og Bælts idefase vedrørende miljøkonsekvensvurdering for sporudvidelsen ved Kalvebod
2. at lokaludvalget bemyndiger Forretningsudvalget til i samarbejde med Sekretariatet senest den 25. marts 2024 at indsende lokaludvalgets input til Sund og Bælt
Problemstilling
Trafikstyrelsen gennemførte i efteråret 2023 en høring, som skulle afklare, om der skal udarbejdes en såkaldt miljøkonsekvensvurderingen (MKV) af projektet med anlæggelse af overhalingsspor ved Kalvebod.
Der indkom 27 høringssvar fra parter i området. Alle høringssvarene er blevet behandlet og vurderet af Trafikstyrelsen, som efter grundige overvejelser har besluttet, at der skal udarbejdes en MKV, inden projektet kan gennemføres.
Sund & Bælt går nu i gang med at tilrettelægge en MKV-proces, der sikrer, at de yderligere påkrævede informationer bliver indsamlet og behandlet.
Idéfase
For at understøtte en god proces vil Sund & Bælt supplere de lovbestemte skridt i MKV-processen med en idéfase, hvor borgere og interessenter, herunder lokaludvalget, får mulighed for at komme med input til, hvad vi synes, man bør være særligt opmærksom på i forbindelse med projektet med overhalingsspor.
Idéfasen afvikles fra den 26. februar til den 25. marts 2024.
Efter idéfasen vil Sund og Bælt samle de bidrag de har fået fra alle interessenter og i det omfang det er muligt lade dem indgå i MKV'en, som gennemføres i april-maj 2024.
Miljøkonsekvensvurderingen blev tidligere kaldt VVM-undersøgelse. VVM stod for Vurdering af Virkninger på Miljøet. Miljøkonsekvensvurderingen skal tilvejebringe tilstrækkelig viden til, at borgere, myndigheder, organisationer, virksomheder og andre interessenter kan vurdere projektets virkninger på miljøet. Miljøkonsekvensvurderingen skal desuden sikre, at projektet bliver bedst muligt tilpasset omgivelserne, og at miljøet ikke påvirkes unødvendigt.
MKV'en sendes i offentlig høring i 8 uger i sensommeren/efteråret 2024.
Sund og Bælt afholdt borgermøde den 12. marts 2024. Desuden er der indkaldt til møde i det informationsforum, Sund og Bælt har nedsat. Mødet afholdes den 20. marts. Fra lokaludvalget deltager Rie, Steen og Dorthe.
På borgermødet blev der bl.a. foreslået, at hele den del af sporet, som MKV'en vedrører (fra Bådehavnsgade til Ellebjergvej) skal overdækkes. Sund og Bælt redegjorde for projektet, der bl.a. medfører, at alle træer på strækningen fældes, at banevolden på sydsiden af sporene fjernes og at der i stedet anbringes støjværn.
Sund og Bælt har lagt optagelsen deres fremlæggelse fra borgermødet op på deres hjemmeside. den kan ses her: Link
Løsning
Lokaludvalget drøfter på baggrund af diskussioner på borgermødet og i informationsforum, hvilke punkter, der skal indgå i lokaludvalgets input til Sund og Bælt i forbindelse med miljøkonsekvensvurderingen.
Lokaludvalget bemyndiger Forretningsudvalget til sammen med Sekretariatet at sammenskrive og indsende lokaludvalgets input til Sund og Bælt.
Økonomi
Intet
Videre proces
Fristen for indsendelse af bidrag/input til Sund og Bælt er den 25. marts 2024.
https://sundogbaelt.dk/media/uujjglcb/pr%C3%A6sentation-borgerm%C3%B8de…
Beslutning
ad 1) Lokaludvalget besluttede, at brevet med input til Sund og Bælt skulle have fokus på flg. områder.
- Overdækning
- Delvis overdækning
- Faunapassager ved hjælp af brede broer
- Spunsningens negative betydning for dyrelivet der vandrer mellem Tippen/Valbyparken og Karens Minde Aksen/haveforeningerne/Vestre Kirkegård
- Støjgener i både anlægs- og driftsfasen
- Krav om genplantning af træer
Ad 2) Lokaludvalget bemyndigede FU til at indsende input baseret på ovenstående. Desuden besluttede lokaludvalget at rette henvendelse til Folketingets Transportudvalg - Mads laver udkast til henvendelse