Meddelelser
Et enigt fredningsnævn har valgt at afvise Danmarks Naturfredningsforening (DN)s forslag til fredning af Sydhavnstippen.
Det vides endnu ikke, om DN vil anke sagen til Natur- og Miljøklagenævnet.
Den samlede skrivelse fra Fredningsnævnet findes på www.sydhavnstippen.dk under arkiv.
Fredningsnævnets afgørelse lyder:
Det følger af naturbeskyttelseslovens § 33, stk. 1 (lovbekendtgørelse nr. 951 af 3. juli 2013 med senere ændringer om naturbeskyttelse), at fredningsnævnet til varetagelse af de formål, der er nævnt i lovens § 1, kan gennemføre fredning af landarealer og ferske vande.
Naturbeskyttelseslovens § 1 har følgende ordlyd:
"§ 1. Loven skal medvirke til at værne landets natur og miljø, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag i respekt for menneskets livsvilkår og for bevarelsen af dyre- og plantelivet.
Stk. 2. Loven tilsigter særligt 1) at beskytte naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder og de landskabelige, kulturhistoriske, naturvidenskabelige og undervisningsmæssige værdier,
2) at forbedre, genoprette eller tilvejebringe områder, der er af betydning for vilde dyr og planter og for landskabelige og kulturhistoriske interesser, og
3) at give befolkningen adgang til at færdes og opholde sig i naturen samt forbedre mulighederne for friluftslivet.
Stk. 3. Der skal ved lovens administration lægges vægt på den betydning, som et areal på grund af sin beliggenhed kan have for almenheden".
En del af det område, der indgår i fredningsforslaget, er allerede i dag omfattet af Kalvebodkile-fredningen fra 1990 (Overfredningsnævnets afgørelse af 14. november 1990).
Området ved Sydhavnstippen har i perioden 1945 – 1973 været anvendt som deponi for navnlig byggeaffald. Selvom naturværdierne siden 1973 har udviklet sig i en positiv retning, således at området i dag er levested for række dyre- og plantearter, finder nævnet, at den del af fredningsforslaget, der ikke i dag er omfattet af Kalvebod-fredningen, ikke rummer sådanne særlige landskabelige eller naturmæssige interesser, jf. herved naturbeskyttelseslovens § 1, stk. 1, jf. stk. 2, at der er grundlag for at sikre disse gennem en naturfredning efter naturbeskyttelseslovens kapitel 6.
De rekreative og naturmæssige værdier, som området ved Sydhavnstippen rummer, bør således sikres gennem den kommunale planlægning og den øvrige lovgivning på området, herunder f.eks. strandbeskyttelseslovgivningen.
Uanset de under sagen fremkomne oplysninger om områdets betydning for almenheden, jf. herved naturbeskyttelseslovens § 1, stk. 3, finder nævnet således, at der ikke er tilstrækkelig begrundelse for at gennemføre en fredning af området.
Derfor afviser fredningsnævnet at gennemføre fredning af Sydhavnstippen i henhold til reglerne i naturbeskyttelseslovens kapitel 6.
(…)
Det følger endvidere af det anførte, at den fredning, der blev foretaget ved Overfredningsnævnets afgørelse af 14. november 1990 om fredning af Kalvebodkilen, opretholdes uændret.
Belysningsplan: Der er kommet en revideret tidsplan.. Det ser ud som om, der ikke er sat tid på Vesterbro/Kgs. Enghaves del af belysningsplanen, og det fregår ikke, om lokaludvalgenes input er medtaget, men projektlederen på projektet har i en mail oplyst fgl:
"
Det står måske ikke helt klart i notatet, men Vesterbro/Kgs. Enghave, Nørrebro og Østerbro omhandler samlet ca. 200 master, der alle skriftes i okt. 2015. Dertil kommer selvfølgelig en hel del wireophængt belysning der også bliver udskiftet i de 4 hovedstræk.
Vesterbro/Kgs. Enghave, Nørrebro og Østerbro ca. 200 stk.: okt. 2015
De 20.000 lamper vi skifter nu er som udgangspunkt et 1:1 projekt og dækker den normale vejbelysning. Ikke ekstra tryghedsbelysning og lign.
De input lokaludvalgene er kommet med er som udgangspunkt ufinansieret, er taget med i den nye revidere Belysningsmasterplan for København.
Inputtene bliver taget med i fremtidige projekter eller når/hvis der komme penge til yderligere udskiftninger, hvor man netop kan se på mere specifikke problemstillinger."
Jul på Mozarts Plads afholdes den 30. november 2014 kl. 16. Så kom og begynd julen 1. søndag i advent på Mozarts Plads.
Evaluering af foreningsdagen er udsendt til lokaludvalgets medlemmer på mail.
SOF og BUF inviterer til gå-hjem møde om "Unge, alkohol og stoffer". Mødet afholdes tirsdag den 16. december kl. 13-15.30 i DGI-byen, Spisehuset. Mere info på lokaludvalgets hjemmeside.
Der skal fældes træer på Vigerslev Allé, jf. meddelelse fra TMF:
"Fældningen er et led i projektet med at udvide Vigerslev Allé med en ekstra vognbane, for at kunne håndterer den fremtidige trafik til og fra Carlsberg Der skal fældes træer på strækningen mellem Enghavevej og Vesterfælledvej og på jernbaneskråningen. Da Banedanmark alligevel skal foretage beskæring af vegetationen langs banen, har jeg bestilt ovennævnte arbejde udført af Banedanmark Fældningen vil ske i perioden fra d. 26 november til den 3. december. For at kunne foretage fældningen er det nødvendigt at afspærre lidt af Vigerslev Allé. "
Sekretariatet har været til et møde i TMF om udviklingsplanen for Vestre Kirkegård.Der skal laves udviklingsplaner for alle kommunens kirkegårde, og man har valgt at starte med planen for Vestre Kirkegård. Den skal være færdig før jul.Planen vil være meget overordnet, særligt fordi den skal gælde i 50 år. Så det er en rammesætning med principper og overordnede retningslinjer, f.eks. om trafik, om hvad der ønskes i hvilke områder, overordnet om plejen mv. Der vil komme endnu en workshop for interessenter og et møde for relevante ansatte i forvaltningerne. Der arbejdes bl.a. på, at Østre Kapel kan blive kultursted.
TMF arbejder med en ny vision for København 2025 på Teknik- og Miljøområdet. TMF vil gerne have input fra lokaludvalgene og vil derfor invitere 4-5 medlemmer til møde om den nye vision - Mødet var oprindeligt planlagt til den 19. december kl. 17-19, men da det er den sidste fredag før jul, har TMF valgt at flytte mødet til begyndelsen af det nye år - Mødetidspunkt meldes ud, så snart det er kendt.
På Cykel i Sydhavnen:
Ålborg Universitet og lokaludvalget holder workshop den 26. november kl. 17-19:
Onsdag den 26. november 2014 klokken 17 - 19 holdes workshoppen:
På cykel i Sydhavnen.
Vi arbejder konkret med hvilke cykelforbindelser, der er nødvendige for at skabe bedre sammenhæng, dels i Sydhavnen, dels mellem Sydhavnen og resten af København. Der vil være nogle få korte oplæg, så vi kan få tid til at bestemme hvor forbindelserne skal være og diskutere små, konkrete projekter.
Workshoppen arrangeres af AAU-København og Kgs. Enghave Lokaludvalg i samarbejde. Den finder sted i AAU's lokaler i Sydhavnen, Frederikskaj 12, lokale 006. Tilmelding er nødvendig af hensyn til forplejningen undervejs. Der er et begrænset deltagerantal. Tilmelding skal ske på e-mail akbh@plan.aau.dk senest mandag den 24. november 2014 klokken 12.00.
Beslutning
Per Ramsdal og Jan Fønss deltog i workshop vedr. udviklingen på Vestre Kirkegård, som blev afholdt umiddelbart inden lokaludvalgsmødet. Der er ved at blive udarbejdet en overordnet plan for brugen af Vestre Kirkegård over de næste 50 år. Der er ledig kapacietet på Vestre Kirkegård da praksis for begravelser har ændret sig og det har frigjort areal.
Møde vedr. ny vision for København 2025 på Teknik- og Miljøområdet bliver afholdt den 12. januar 2014.
Joan Røge orienterede om Tryghedsvandring, der blev afholdt onsdag den 19. november 2014.
Racismefri By, Politiet, Sydhavnscompagniet, Københavns Kommune, Lokaludvalget og nogle borgere deltog og såvel trafikal som social tryghed blev drøftet. Der var enighed om at fortsætte med tryghedsnetværket i bydelen.
Mathilde Lunderskov orienterede om møde i Valby vedr. strand i Valbyparken, hvor forvaltningens planer og overvejelser blev præsenteret. Det er ønsket, at de deltager på næste Lokaludvalgsmøde.
Ann Vikkelsø orienterede om gæster på det kommende Bymiljøudvalgsmøde.