Mødedato: 20.06.2024, kl. 19:00
Mødested: Karens Minde

Meddelelser til lokaludvalget

Gentleman-aftale mellem alle LU om ikke at kræve ret til at svare på høringer, der vedrører andre bydele:

Enkelte lokaludvalg vil gerne i et eller andet omfang svare på høringer om f.eks. lokalplaner for andre bydele, også selv om lokalplanen ikke berører deres bydel på anden måde end f.eks. æstetisk (om man kan lide højhuse e.l.). Forpersonerne har aftalt, at man skal afstå fra at afgive høringssvar medmindre høringen vedrører noget, man berøres direkte af.

 

Repræsentantskabsmøde den 29. august:

Forretningsudvalget og Sekretariatet har aftalt at det årlige repræsentantskabsmøde afholdes den 29. august 2024 kl. 18.30. Det betyder, at lokaludvalgets medlemmer indkaldes til dette tidspunkt. Lokaludvalgsmødet begynder, når Repræsentantskabsmødet er slut. Der udsendes en kalenderinvitation om dette.

 

Foretræde for Teknik- og Miljøudvalget:

Den arbejdsgruppe, der arbejder med byudviklingen af Bådehavnsgade Syd, har bedt om foretræde for Teknik- og Miljøudvalget den 17. juni.

 

Møde med Teknik- og Miljøborgmesteren den 26. juni kl. 17

De flere gange aflyste møde med Teknik- og Miljøborgmesteren afholdes 26.6 kl. 17 med fgl. dagsorden:

  • Jernbaneudvidelse
    • VVM-vurdering er ved at blive udført
    • oØnske om faunapassage/overdækning af banen, da spunsvægge lukker af for dyreliv. Grønne kiler og sammenhænge (dette vil være i overensstemmelse med Forslag til flere grønne kiler og sammenhængende grønne områder - ’Mere sammenhængende natur i København til gavn for Københavnernes hverdagsliv frem mod 2050’, som pt er i lokaludvalgshøring).
    • Håndtering af støj i anlægsfasen.
    • Placering af byggepladser og kørsel i anlægsfasen.
    • Cykelsti langs Fragtvej (se punkt a. på vedhæftede kort)
  • Startredegørelse Bådehavnsgade Syd.
    • Vejforbindelse jf. startredegørelsen: ”Fragtvej udlægges, så der på sigt kan etableres en ekstra vejforbindelse langs jernbanen op mod Tudsemindevej og Hammelstrupvej til Folehaven. Arealreservationerne skal være med til at fremtidssikre mulige trafikløsninger” - Dette vil presse Tippen og nedsætte adgangen til de grønne områder.
    • Punkter ifm. foretræde: Bygningshøjde, bebyggelsesprocent, parkeringshuse, det grønne, kultur og fritidsfaciliteter, trafikale forhold
  • Stibro Bådehavnsgade og trafik på Bådehavnsgade

     

    • Det ønskes, at der laves en forundersøgelse, så der kan udarbejdes reelle løsninger på, hvor broforbindelsen kan starte. Lokaludvalget er blevet opmærksomme på, at lejekontrakten med OK-tanken gælder indtil 2034, og dermed står i vejen for den tiltænkte placering af en stibro. Se venligst vedhæftede brev.

     

  • Københavns Kommunes overtagelse af Sydhavnstippen

     

    • Hvor langt er processen? Hvilke ændringer forventes foretaget på området, såfremt Københavns Kommune overtager? Hvordan vil lokaludvalget og andre lokale parter fortsat være involveret i driften af området – herunder dyrehold? Hvilke økonomiske hensyn er der mht. beslutningen om at overtage området?

     

  • Større/samlet trafikal helhedsplan

     

    • Der er meget udvikling i og omkring Kgs. Enghave. Herunder på Holmene og Jernbanebyen. Lokaludvalget savner en samlet helhedsplan af konsekvenser ved forøget trafikbelastning grundet nybyggeri. Det forventes, at der vil være pres på eksempelvis Vasbygade. Det vurderes ikke, at der bliver taget højde for dette i nuværende helhedsplaner, da man ikke ser det i en helhed.

     

  • Tunnel under Sjællandsbroen (ved brofæstet)
  • Udbygning af Nauticon-bygningen med mulighed for at få en tunnel under Sjællandsbroen. Herunder drøfte vigtigheden af, at der sikres sikker transport for gående og cyklister – herunder sikre skoleveje.

Høringssvar om forslag til KP24:

Høringssvaret er afsendt den 6. juni

 

Møde om Cykelstiforbindelser - Budget 2026

Der skal allerede sendes input fra lokaludvalgene om ønsker til cykelstier, der skal på budget 2026 i efteråret 2024. det skyldes, at Københavns Kommune ønsker at søge statens pulje til bedre cykelforbindelser om støtte, og dette skal ske i vinteren 2025.

 

KUBI-planen:

Dorthe deltog på vegne af Kgs. Enghave Lokaludvalg i møde om KUBI-planen (Kulturhus og Biblioteksplan) d. 6. juni. På mødet var der en opsamling fra inddragelsesprocessen. Deltagerne fra lokaludvalg, Handicapråd m.v. kom med korte tilbagemeldinger og kommentarer. Kultur- Fritidsudvalgets medlemmer opsummerede, hvad de tog med til mødet. Planen kommer efter politisk behandling i offentlig høring senere på året.

 

Små vejsager

Forpersonen fra Bispebjerg Lokaludvalg har på vegne af forpersonerne skrevet et brev til Teknik- og Miljøborgmesteren om småsager, der af forvaltningen henvises til lokaludvalgene. men lokaludvalgene har ikke selvstændig økonomi til at gøre noget ved sagerne, og vi vil heller ikke prioritere dem ved budgetforhandlingerne, hvor vi i stedet satser på at få tungere sager med på budgettet. Brevet har flg. indhold:

 

Henvendelse om at TMF skal bevilges en fast pulje til små vejsager
Kære Teknik- og Miljøudvalg
Borgerhenvendelser om små vejsager
De fleste lokaludvalg modtager jævnligt henvendelser fra borgere, som efterspørger små byrumsjusteringer. Det kan eksempelvis være vejbump, midterheller, et træ der skal beskæres på grund af trafiksikkerhedsbegrænsende udsyn, eller sikre overgange for bløde trafikanter.
Lokaludvalgene kan selvfølgelig hjælpe med viden om diverse puljer, og måske gøre borgerne opmærksom på lokale initiativer eller info om borgere, som bokser med de samme udfordringer. Og så kan vi sende henvendelsen videre til forvaltningen.
Borgerne sendes i ring
Desværre har forvaltningen ikke midler til at løfte små vejsager. Af og til falder en lille vej-sag indenfor et område, hvor der alligevel skal vejgenoprettes. Men i de fleste tilfælde ikke. TMF har ikke frie midler til at håndtere sådanne sager, hvilket man ellers kender fra de fleste andre kommuner. Derfor sender forvaltningen ofte borgerne tilbage til Lokaludvalgene, i håb om, at Lokaludvalgene løfter projekterne til budget! Lokaludvalgene prioriterer dog kun store projekter til TMU, som gavner mange borgere og altså ikke små vejprojekter. Herved sendes borgerne i ring, hvilket bestemt ikke hjælper på en oplevelse af en effektiv kommune, hvor man bliver hørt.
Arbejde fra sag til sag er omkostningstungt
Det er heller ikke effektivt, når forvaltningen får en bestilling på en enkelt lille vejsag, som skal sendes ind til budgetforhandlingerne. Det koster mange timer i sagsfremstilling, og kun en snæver håndfuld indstillinger kommer gennem nøglehullet. Der er langt fra proces til handling. Der skal findes en mere effektiv og mindre administrativt krævende proces!
Ønske om bevilling til små vejsager
De københavnske lokaludvalg anmoder hermed politikerne om at bestille et budgetnotat til en bevilling til små vejsager. Bevillingen skal administreres af TMF selv, som har den faglige ekspertise, og skal træffe de faglige beslutninger om, hvad der skal til, for at afhjælpe de lokale vejproblemer i hele byen.
Det kendes desværre fra andre bevillinger, at de gives med meget snævre rammer, som mindsker manøvrerum for forvaltningen. Det skal derfor være en bevilling, som har en bredde – altså ikke særskilte små bevillinger som kun kan bruges til vejbump eller cykelopstribning – men til alt som rummes inden for ”små vejsager”.
Ligeledes bør der selvfølgelig være et max beløb for, hvad man kan se som en lille vejsag – alt over 5-700.000 kr er nok ikke en lille vejsag.
Det er også vigtigt, at der er tale om en fast bevilling, så forvaltningen får opøvet nogle sagsgange og aflivet en formodet pukkel af små vejsager. Et bud kunne være, at puljen første år er på 8-10 mio. kroner, og eventuelt justeres når sagsgangene er på plads.

 

Beslutning

Der var ikke yderligere meddelelser.

Bådehavnsgade startredegørelsen blev drøftet. Mange havde fokus på arealreservationen til vej gennem Tippen, haveforeningerne samt Valbyparken/Hammelstrupvej.

Til top