Mødedato: 19.06.2014, kl. 18:30
Mødested: ABC, Karens Minde Kulturhus, Wagnersvej 19, 1. sal, 2450 København SV

Strategier på skoleområdet

Kgs. Enghave Lokaludvalgs Socialudvalg har udarbejdet en samlet strategi for Lokaludvalgets arbejde og holdninger på folkeskoleområdet.

Indstilling og beslutning

Socialudvalget indstiller

1. at Kgs. Enghave Lokaludvalg godkender socialudvalgets strategi for skoleområdet.

Problemstilling

Socialudvalget arbejder aktivt for at støtte op om de lokale folkeskoler og har qua deres tætte kontakt til Brug Folkeskolen og de tre folkeskolers bestyrelser en finger på pulsen med, hvad der rør sig og er behov for at gøre.

Udvalget har således udarbejdet en strategi for, hvordan Lokaludvalget overordnet og fremadrettet gerne vil arbejde for at støtte op om folkeskoleområdet og ønsker en godkendelse fra Lokaludvalget til nedenstående delstrategier, så udvalget kan fortsætte sit arbejde med Lokaludvalgets opbakning.

Det drejer sig om følgende mærkesager i relation til folkeskolernes bæredygtighed:

STØRRE BOLIGER:

Andelen af familieegnede boliger i det gamle Sydhavnen med en størrelse på mere end 100 m2, udgør kun 6,9 procent af boligmassen (kilde: det socioøkonomiske københavnerkort, 2012). I det nye Sydhavn er de fleste lejligheder med 3 værelser, og altså ikke en planløsning, som børnefamilier med mere end et barn, umiddelbart kan blive boende i.

Lokaludvalgets strategi: Kgs. Enghave Lokaludvalg bakker op om arbejdet for en bydel, der i højere grad kan fastholde børnefamilierne i bydelen. I det gamle sydhavn kan disse rammer skabes ved hjælp af lejlighedssammenlægninger og i det nye sydhavn kan krav om familieboliger skrives ind i lokalplanen for området.


BÆREDYGTIG BEBOERSAMMENSÆTNING:

En meget stor del af den samlede boligmasse i gamle Sydhavn er almene boliger. Næsten halvdelen af lejlighederne er på 60 m2 eller derunder (tal fra det socioøkonomiske københavnerkort, 2012). Københavns Kommunes Socialforvaltning har anvisningsret til hver tredje af de almene boliger. De små billige lejligheder passer rigtig godt til enlige forsørgere på overførselsindkomst, og disse almene boliger findes ikke i samme omfang i andre bydele.

På denne baggrund kan det konstateres, at Sydhavnen rummer langt flere socialt udsatte borgere end andre dele af Købehavn. Dette giver store udfordringer på skolerne i ”det gamle sydhavn”, som har mange udsatte familier i skoledistriktet.

Lokaludvalgets strategi: Kgs. Enghave Lokaludvalg bakker op om den indsats, KAB i samarbejde med kommunen, gør for at sikre en mere bæredygtig beboersammensætning. En udvikling, som vil afspejle sig på skolerne ved en mere balanceret elevsammensætning af børn fra både ressourcestærke og –svage hjem.



SKOLEDISTRIKTER:

Et godt skoledistrikt er et distrikt, hvor der er børn nok, hvor familiernes socioøkonomiske baggrund er blandet og hvor distriktet bidrager til at øge den lokale sammenhængskraft.

Lokaludvalgets strategi: Kgs. Enghave Lokaludvalg støtter op om Brug Folkeskolen og skolernes arbejde for at alle tre skoler har bæredygtige skoledistrikter, både hvad angår antal af børn i distriktet, socioøkonomi og sikker skolevej. Vi støtter ligeledes det fokus der er på at løse udskolingsproblematikken om at være ”tynd i toppen” på skolerne.



EN SUND LIVSSTIL:

Borgerne i ”Det gamle Sydhavn” hører til dem, der lever mest usundt og har det korteste liv af alle københavnere. Dette billede viser sig også på skolerne, hvor mange elever ikke har sunde madvaner med hjemmefra.

Ellebjerg Skole har rammerne til at blive en madskole, hvor maden produceres på skolen sammen med eleverne. En madskole giver selvsagt en oplagt mulighed for formidling af viden om mad og sundhed til eleverne. Internt hos skolens ledelse og skolebestyrelse arbejder man for at Ellebjerg kan blive madskole.

Lokaludvalgets strategi: Kgs. Enghave Lokaludvalg støtter op om Ellebjerg Skoles arbejde på at blive madskole, samt dens fokus på inddragelse og formidling af viden om sund mad og livsstil over for børn og forældre på Ellebjerg Skole.

Lokaludvalget har et mål om, at sundheden i Sydhavnen skal løftes til københavnergennemsnittet, og et samarbejde med skolerne spiller en central rolle i arbejdet for at nå dette mål.


KULTURAKTIVITETER PÅ SKOLERNE:

Der er ikke mange kulturtilbud i Sydhavnen, sammenlignet med andre bydele. Det meste foregår i Karens Minde Kulturhus, hvor også Børnekulturstedet har til huse.

Karens Minde Kulturhus samarbejder med Skolen i Sydhavn om at lave decentrale kultur-aktivteter på den nye skole.

På Bavnehøj og Ellebjerg Skole arbejder man på at lave Billedskole i samarbejde med Børnekulturstedet og man samarbejder med en Bydelsmor om at etablere arabisk modersmålsundervisning på Bavnehøj.

Ellebjerg Skole samarbejder med Goldschmidts Akademi om kor, guitar og trommeundervisning.

Lokaludvalgets strategi: Kgs. Enghave Lokaludvalg støtter op om skolernes mulighed for at spille en mere central rolle som platform for forskellige kulturelle aktiviteter i bydelen. Vi finder det vigtigt at skolerne er åbne for lokalsamfundet og tilgængeligheden er nem. Der bør arbejdes på at alle tre skoler i Sydhavnen får installeret et nøglebriksystem, således at arrangementer uden for skolens åbningstid ikke forudsætter, at skolens personale skal stå til rådighed, eller at man er nødt til at udlevere en nøgle, der giver adgang til hele skolen.



SIKRE SKOLEVEJE:

Der er bevilget et stort millionbeløb til at sikre skolevejene i Sydhavnen. Lokaludvalget har været med i projekteringsfasen og ser frem til at følge udførelsen af de mange trafikprojekter i bydelen.

Lokaludvalgets strategi: I Kgs. Enghave Lokaludvalg er vi glade for den trafikale opgradering af forholdene for de bløde trafikanter i bydelen. Vi vil fortsat arbejde for en bro over Sydhavnsgade, som blandt meget andet vil styrke skolernes mulighed for at samarbejde på tværs.

Løsning

Kgs. Enghave Lokaludvalg godkender indstillling.

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top