Midler til Sundhedsprofil for Kgs. Enghave
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:
1. at lokaludvalget bemyndiger sekretariatet til at undersøge, om de øvrige lokaludvalg har uforbrugte midler, der kan anvendes til udarbejdelse af en selvstændig sundhedsprofil for Kgs. Enghave.
2. at lokaludvalget bemyndiger sekretariatet til at bestille en selvstændig sundhedsprofil, hvis sådanne midler findes.
Problemstilling
Lokaludvalget har i den eksisterende bydelsplan under projekt 1 et ønske om at få udarbejdet en selvstændig sundhedsprofil for Kgs. Enghave. Denne profil indeholder data og analyse af sundhedstilstanden i Kgs. Enghave. Der udarbejdes i øjeblikket hvert 4. år en sundhedsprofil for alle bydels i København, men for Kgs. Enghaves vedkommende betyder det, at der ikke er nogen adskillelse af data mellem Vesterbro og Kgs. Enghave. da Vesterbro er en langt mere velstående bydel end Kgs. Enghave, vil data for Kgs. Enghave være præget af dette.
Sekretariatet har spurgt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF), hvad det vil koste at få udarbejdet en selvstændig sundhedsprofil for Kgs. Enghave. SUF har oplyst, at de har været i dialog med Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed (FCFS), som står for sundhedsprofil-undersøgelsen i Region Hovedstaden, med henblik på at få en pris for at få en separat sundhedsprofil for Kgs. Enghave. FCFS har givet et prisoverslag på 150.000 kr. ekskl. moms, som dækker udgifterne ved at udvide stikprøven samt efterfølgende analyse og præsentation af resultater for Kgs. Enghave. SUF gør opmærksom på, at en selvstændig sundhedsprofil ikke vil kunne udviske forskelle i befolkningen inden for bydelen. Data for den gamle del af Sydhavnen vil derfor være påvirket af data for den nye del og omvendt.
Kgs. Enghave Lokaludvalg har ikke midler til selv at dække udgifterne ved udarbejdelse af sundhedsprofilen. Det er dog muligt at et eller flere af de øvrige lokaludvalg vil have restpuljemidler, der vil kunne bruges til denne udgift.
SUF har oplyst, at bestillingen af en selvstændig sundhedsprofil skal ske senest ultimo august. Forretningsudvalget indstiller, at sekretariatet bemyndiges til at undersøge, om andre lokaludvalg har tiloversblevne puljemidler, der kan bruges til udarbejdelse af sundhedsprofilen og i givet fald bestille sundhedsprofilen via Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Løsning
Lokaludvalget bemyndiger sekretariatet til at undersøge, om de øvrige lokaludvalg har puljemidler, der vil kunne bruges til udarbejdelse af en sundhedsprofil for Kgs. Enghave. I givet fald bemyndiger lokaludvalget sekretariatet til at bestille sundhedsprofilen.
Økonomi
Udgangspunktet er, at udarbejdelsen af sundhedsprofilen ikke vil få økonomiske konsekvenser for Kgs. Enghave Lokaludvalg. Dette betyder, at sundhedsprofilen kun vil blive bestilt, såfremt det er sikkert, at Kgs. Enghave Lokaludvalg kan få lov til at anvende et andet lokaludvalgs midler til dette formål uden krav om tilbagebetaling.
Videre proces
Hvis lokaludvalget beslutter det, vil sekretariatet undersøge om andre lokaludvalg har restpuljemidler, der kan bruges til udarbejdelse af en selvstændig sundhedsprofil for Kgs. Enghave. Hvis det er muligt uden at brugen af puljemidler vil have økonomisk betydning for Kgs. Enghave Lokaludvalgs puljemidler de kommende år, vil sekretariatet bestille en sundhedsprofil via Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Beslutning
Lokaludvalget var enige om, at der ikke skal afsættes midler til en sundhedsprofil, da den vil blive skævvredet af statistik fra den nye del af Sydhavnen, og da oplysningerne først vil foreligge efter at bydelsplanen er færdig. I stedet drøftede lokaludvalget muligheder for at hente statistik fra kun den gamle del af Sydhavnen - f.eks. ved hjælp af AKBs oplysninger på deres beboere.
Lokaludvalget besluttede at lade Socialudvalget udarbejde et forslag til indhentning af oplysninger der i videst muligt omfang svarer til en sundhedsprofil for den gamle del af Sydhavnen.