Høring: Bygge- og anlægsforskrift
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:
1. at lokaludvalget drøfter høringsmaterialet
2. at lokaludvalget bemyndiger Bymiljøudvalget til at afgive et høringssvar, der følger Lokaludvalgets beslutninger.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningens Center for Miljøbeskyttelse sammenfatter ændringerne i fht. den eksisterende forskrift således:
- at der ikke længere gælder en støjgrænseværdi for stærkt støjende arbejde, som det er defineret i forskriften jf. § 3, stk. 2. og § 8
- at tidsrummet for udførelse af stærkt støjende arbejde, begrænses til hverdage kl. 8-17, jf. § 8
- at grænseværdien for vibrationer, samt tillæg for toner og impulser fjernes
Ændringerne medfører, at stærkt støjende arbejde kan udføres uden støjgrænser. Det vil sige, at entreprenører ikke længere skal ansøge om dispensation, hvis stærkt støjende byggearbejde ikke kan overholde forskriftens grænseværdi på 70 dB(A). Det tilladte tidsrum for, hvornår der må udføres stærkt støjende arbejde, begrænses samtidig af hensyn til borgerne til kun at kunne foregå på hverdage i tidsrummet kl. 8 til 17.
Desuden fjernes grænseværdien for vibrationer, samt tillæg for toner og impulser i den nuværende grænseværdi, således at gener fra vibrationer, toner og impulser i fremtiden bliver håndteret konkret fra sag til sag.
Den ændrede forskrift fastsætter, i lighed med den eksisterende forskrift, støjgrænseværdier for det øvrige bygge- og anlægsarbejde, arbejdstider for, hvornår det er tilladt at udføre bygge- og anlægsarbejder, samt krav til indretning og drift af byggepladsen så risikoen for gener i omgivelserne minimeres.
Lokaludvalgets sekretariat har fået oplyst, at forskriften ikke gælder for metrobyggeriet, der er omfattet af egen lovgivning.
Forskriften gælder ved midlertidigt bygge- og anlægsarbejde, og midlertidighed forstås som aktiviteter, der foregår over en kortere periode.
Sekretariatet har fået oplyst, at 'en kortere periode' ikke bliver nærmere fastsat, fordi det vurderes fra projekt til projekt, således at for eksempel eventuelle geners intensitet kan være med til at afkorte hvor lang (eller kort) 'en kortere periode' er. Det vil sige, at den kan vare op til et år, men er det et 'meget, meget støjende' projekt, vil det sandsynligvis ikke blive godkendt som havende midlertidig karakter så længe.
Der er overfor sekretariatet gjort opmærksom på, at man ikke kan betragte f.eks. hele Enghave Brygge som ét projekt, fordi der ikke er færdige tegninger og tidsplaner mv. for hver matrikel. Det bliver altså en masse fortløbende projekter, der alt i alt kan strække sig over længere tid.
Alligevel betragter forvaltningen det som en forbedring forstået på den måde, at flere aftentimer bliver skånet for støj og støv. Udkastet til forskriften bygger på en anerkendelse af, at den tidligere forskrifts støjgrænser ofte måtte dispenseres fra, for at byggerier mv. overhovedet kunne lade sig gøre.
Kgs. Enghave Lokaludvalgs bymiljøudvalg har drøftet forskriften pr. mail.
Udvalgets medlemmer er meget positive overfor, at den periode, hvor der må støjes meget, reduceres.
Der udover har det været drøftet, hvorvidt det er problematisk, at ’over en kortere periode’ ikke er nærmere defineret.
Ifølge udkastets §5 skal der benyttes maskiner, metoder mv., så omgivelserne generes mindst muligt, og forvaltningen kan kræve, at der benyttes alternative metoder.
Høringsfristen er den 12. september 2016.
Løsning
Kgs. Enghave Lokaludvalg:
1. drøfter høringsmaterialet.
2. bemyndiger Bymiljøudvalget til at afgive et høringssvar, der følger Lokaludvalgets holdning til spørgsmålene.
Økonomi
Videre proces
Udkastet vil efter høringen blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget i København og endelig Borgerrepræsentationen til beslutning.
Den reviderede forskrift forventes at kunne træde i kraft ultimo 2016.
Beslutning
Lokaludvalget besluttede uden afstemning ikke at afgive høringssvar i sagen.