Bydelsplan 2016
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:
1. at lokaludvalget drøfter og beslutter hvilken vision, der skal være udgangspunktet for bydelsplanen
2. at lokaludvalget drøfter og beslutter mindst to temaer, der kan forbindes til to eller flere af kommunens aktuelle målsætninger, som fastlagt i Kommuneplan 2015
3. at lokaludvalget drøfter og beslutter, hvilke projekter fra den seneste bydelsplan, lokaludvalget skal arbejde videre med.
4. at lokaludvalget drøfter forslag til eventuelle nye projekter
5. at lokaludvalget tager stilling til borgerinddragelsen i forbindelse med bydelsplanen, herunder hvorfor der skal ske borgerinddragelse, hvornår, den skal finde sted, og hvordan den skal foretages.
Problemstilling
På det ekstraordinære lokaludvalgsmøde den 26. maj 2016 besluttede lokaludvalget, at lokaludvalgets underudvalg hver især skulle gennemgå "deres" projekter i den eksisterende bydelsplan og forholde sig til, hvilke projekter, der kan videreføres, og hvordan de kan kobles op på det nye koncept for bydelsplaner. det blev også besluttet, at det primære ansvar for udarbejhdelsen af bydelsplanen skal ligge i de eksisterende underudvalg, og at der kan nedsættes ad-hoc arbejdsgrupper, hvis der bliver behov for det.
Ad 1, Vision "Sund og Bæredygtig Bydel"
ifølge det nye koncept for bydelsplaner skal bydelsplanen indeholde en vision for bydelen. Bydelsvisionen afspejler på den ene side bydelens egenart og på den anden, hvordan bydelen kan medvirke til at trække København i den retning, som Borgerrepræsentationen har besluttet i bl.a. den gældende kommuneplan. Lokaludvalget skal finde frem til en bydelsvision for bydelsplanen. Forretningsudvalget foreslår, at lokaludvalgets bydelsvison bliver en sund og bæredygtig bydel. Visionen tager udgangspunkt i den allerede eksisterende viden om, at Kgs, Enghave på mange områder har en dårligere sundhedstilstand end de øvrige dele af København. Denne viden skal udbygges med indsamling af mere viden på området, både statistisk og ved inddragelse af borgerne.
Ad 2: Forslag til temaer
For at styrke virkeliggørelsen af kommunens planer og politikker skal hver bydelsplan rumme en beskrivelse af, hvordan man lokalt arbejder med at omsætte og realisere to eller flere af kommunens aktuelle målsætninger, som fastlagt i Kommuneplan 2015 og beskrevet i generelle tværgående planer og politikker for hele kommunen. Sådanne temaer kan for eksempel være Sammenhængende By, Grøn By eller Social Sammenhængskraft, men det kan også være overordnede politikker, f.eks. Kultur- Idræts- og Fritidspolitikken, strategier, .feks. kommunens socialstrategi eller træpolitik, eller handleplaner, f.eks. Alkoholplan eller Diabetesplan.
Lokaludvalget skal drøfte, hvilke temaer, der kan danne paraply for bydelsplanen.
Ad 3: Videreførte projekter:
De tre underudvalg har hver især gennemgået lokaludvalgets seneste bydelsplan for at kunne foreslå, hvilke projekter, der skal arbejdes videre med i den nye bydelsplan.
Bymiljøudvalgets gennemgang:
2. Mozarts Plads.
Status: Pladsen har fungeret som samlingspunkt i et par år. Og der er sørget for at der kommer noget erstatningsplads. Der kommer metrostation, derfor byggeplads i mange år.
Der kører arbejdsgrupper under Områdefornyelsen.
Det er vigtigt, at vi går ind i Lokalplanprocessen, og sørger for at der kommer finansiering til en god pladsdannelse, når metroen er etableret. Er nok en politisk erklæring.
3. Liv i Byrummet på Enghavevej
Der er ikke sket noget. Vi har ikke haft succes. Må nok opgive 2-sporet Enghavevej.
Der bør tages fat i de forskellige organisationer streetmekka mm og idrætsfaciliteterne.
Kunne desuden være et sted hvor man kunne lave borgerinddragelse for idegenerering.
Bør ligge i Kulturudvalget. Oplagt til egentligt projekt (redefineres).
4. Lommeparker
Der er arbejde i gang med at gøre Den Grønne Kile mere sammenhængende.
Trekanten er i spil i forbindelse med områdefornyelsen, og der sker meget med grønne områder i Musikbyen/Frederiksholm i forbindelse med områdefornyelsen.
Politik: grønne områder, biodiversitet, grønne korridorer.
Den Grønne Kile: evt. lave projekt om dette, funktioner mm. Proces på Sluseholmen, Teglholmen.
Sydhavns Plads: evt. lave projekt. En meget forsømt plads, hvor der trænger til at ske noget, men ligger også meget ucharmerende (trafik). Er i spil som Anker Jørgensen Plads.
7. Sammenbinding af bydelens områder
Status: vi har skiftet fokus til at arbejde for stibro fra AC Meyersvænge over Sydhavnsgade.
Der ligger projektforslag, men ingen investering i udsigt.
Politisk er sammenbinding stadigvæk en vigtig prioritet. Måske skal vi bare støtte det forslag der ligger (hvis andre arbejder på det), men ikke selv have det med som projekt?
9. SMART energi i Sydhavnen
Det oprindelige projekt er ikke blevet til noget, men i stedet er der startet et projekt sammen med Områdefornyelsen og Aalborg Universitet.
Vi synes, at det nye projekt skal med, enten som politik/vision – eller evt. skrevet ind som eget projekt (hvis det skal dække større området en Områdefornyelsen).
10. Lokal afledning af regnvand og reduktion af trafik på P. Knudsen Gade.
Status er at der ikke er sket noget. (Overordnet er vi dog lykkedes med at få reduceret kørsel ad Mozartsvej og Stubmøllevej fra metrobyggeriet på Mozarts Plads)
Politik/vision bør have med, at vi skal arbejde for at reducere trafikken/reducere generne fra trafikken i Sydhavnen. Vi skal i den forbindelse have fokus på transporten i forbindelse med metrobyggeriet (hele bydelen) og arbejde for at generne minimeres.
Vi vil gerne bibeholde konkret LAR-projekt på P. Knudsens Gade.
11. Sammenhængende stisystemer
Status: a. Ladcykler til Tippen er kommet. b. Cykeltunnel under fragtvej, kommer ikke, men der kommer forbedret krydsning i forbindelse med genbrugsstation. c. Tunnel under Sjællandsbroen. Ikke sket noget. d. Cykel-gangbro over Belvedere-kanal. Er på vej, del af havneringen cykelrute. e. Færdiggørelse af Den Grønne Kile. Er ved at ske, klar forbedring. f. Vestre Kirkegård. Ikke blevet til noget, men en del andre projekter på vej på Kirkegården. g. Forbedrede forhold for cyklister på Stubmøllevej og Strømmen. Prøvede i forbindelse med genopretningsprojekt for Stubmøllevej. Er ikke lykkedes. h. Sammenhængende forbindelse fra holmen til centrum. Er sket med Havneringen (dog kommer bro senere). i. Stiforbindelser gennem baneterrænet. Der er kommet delvis på langs, ikke noget på tværs.
Vi har opnået rigtigt meget her. Og der er alle Sikre Skoleveje projekterne på vej.
Vi har fået opdateret vores cykelrutekort + lydfiler. Der laves cykelture. Vi får forhåbentlig opdateret ½-maraton kort.
Have det med i politik/vision. Opdateret kort. Lave proces, hvor vi får undersøgt, om der er noget andet som mangler.
12. Pleje og udvikling af Tippen
Der er blevet fredet lidt mere af Tippen. Der er en fælles fredningsbestemmelse undervejs.
Selvom der ikke har været den store finansiering, er det lykkedes at fortsætte med naturpleje og fårelaug, med forskellige frivillige kræfter. Tippen Syder er fortsat, og der er kommet ekstra grupper med. Der laves forskellige arrangementer derude. Der er kommet bedre adgange for ladcykler, der er kommet udkigstårn, affaldssortering er bedre organiseret. Der er blevet lavet flere prøver og undersøgelser derude. Der er kommet flere brugere og studerende fra Aalborg Universitet har lavet undersøgelser derude.
Politik/vision. Tippen skal fortsat være et fyrtårn i bydelsplanen. Fokus på biodiversitet, naturområdet – holde mange aktiviteter, men indenfor ”naturaktiviteter”. Mest muligt fredes. Følge plejeplanen (og fredning). Plejeplanen – oplagt som del af vision. Opdatere kort. Fortsat med i Tippen Syder, el.lign.
Projekt: laves en plan over hvilke aktiviteter vi gerne vil gennemføre. Men ikke nødvendigvis bruge en masse tid på en ny stor projektansøgning.
14. Den kollektive trafik
Sydhavnsmetro er vedtaget.
Politik/vision: Ordentlig betjening. Busforbindelser under metrobyggeri. Indflydelse på busplan efter metro er etableret. Etablering af metroforpladser. Udvidelse af havnebus.
15. Strøggade i Sydhavnen.
Er i fuld gang under områdefornyelsen.
Andre politik/visionspunkter:
Bibeholde et levende havnemiljø – ikke flere uoplukkelige broer. En levende havn. Bedre udnyttelse af kajområderne.
Trafikafvikling i Musikbyen. Trekanten, ensretninger, adgang med lastbil til Trekanten Bådklub. Proces med boligforeningerne. Sammen med Områdefornyelsen?
Andre projekter:
Bavnehøj – hvad skal der ske her? Sydhavn Station (der er sikre skoleveje på vej, holde øje)
Udvikling af hvordan vi bruger havne- og kajområderne. Kajkantstilgængelighed. Sti langs kanten. Opholdsarealer.
Skybrudsplanprojekt?
Vestre Kirkegård – projekt eller vision?
Socialudvalgets gennemgang:
Vi fortsætter arbejdet med de SU punkter, der er i den nu gamle Bydelsplan, med de nødvendige fornyelser og justeringer, der er behov for. Samt arbejder videre under visions-overskriften: ”Sund og bæredygtig bydel”.
De gamle SU-punkter, som fortsætter er:
o Sundere bydel
o Bæredygtig beboersammensætning
og social indsats,
o Mozarts Plads som samlingspunkt
o Strategier for uddannelse og
beskæftigelse
Fremadrettet skal der arbejdes for også at få Bavnehøj byfornyet.
Kulturudvalgets gennemgang:
Kulturudvalget bør udvikle afsnittene om lokale medier og lokale kultursteder.
Valbyparken skal tilføjes som tema.
- Badestrand
- Nattergale
- Paddehuller
- Svømmefugle
- samarbejde med Valby LU - Mathilde og Paul-Erik vil gerne deltage i arbejdsgruppe.
Kapellet på vestre Kirkegård - nyt tema
Pladehallen - nyt tema
Kulturhus ved kirken - nyt tema
Udvikling af lokalt dækkende papirmedie (som Beboerbladet) til hele Sydhavnen
Ad 4: Nye projekter:
Lokaludvalget kan vælge at inddrage nye projekter i bydelsplanen. En del forslag fremgår af underudvalgenes forslag ovenfor.
Ad 5: Borgerinddragelse
Lokaludvalget skal inddrage borgerne i udformningen af bydelsplanen. Det skal fremgå, hvilke værktøjer, lokaludvalget har brugt til borgerinddragelsen og hvad udbyttet har været. Lokaludvalget skal drøfte hvorfor udvalget i hvert enkelt tilfælde ønsker at inddrage borgerne, hvordan det skal gøres og hvornår der skal ske borgerinddragelse.
Løsning
Lokaludvalget drøfter den nærmere planlægning af udvalgets bydelsplan og beslutter så vidt muligt vision, temaer og projekter for bydelsplanen, samt omfanget af og baggrunden for borgerinddragelse.
Økonomi
Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser for lokaludvalget.
Videre proces
Bydelsplanen vil være fast punkt på dagsordenen i hele procesperioden.
Beslutning
Ad 1. Vision: Lokaludvalget var enige om at "Sund og bæredygtig bydel" skulle være det overordnede tema/den overordnede vision for bydelsplanen.
Ad 2. Der blev drøftet forskellige temaer, men lokaludvalget var enige om at lade det endelige valg af temaer og projekter afvente borgerinddragelsen efter sommerferien.
Ad 3 og 4. Projekter: Lokaludvalget bad sekretariatet om at udarbejde en samlet oversigt i skemaform over de enkelte projekter fra den eksisterende bydelsplan ud fra arbejdsgruppernes input. Det blev besluttet at lade borgerne få indflydelse på valg af bydelsplanens projekter gennem borgerinddragelse.
Ad 5. Borgerinddragelse: Lokaludvalget ønskede ikke at slå borgerinddragelsen vedrørende bydelsplanen sammen med tryghedsvandringerne. lokaludvalget besluttede at afholde borgermøder på Bavnehøj Skole og på Sydhavn Skole i slutningen af september og i begyndelsen af oktober. På Borgermøderne vil lokaludvalgene bede om borgernes input til de eksisterende projekter og forslag til evt. nye projekter på baggrund af workshops.