Henvendelse fra Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen
Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen (BIF) foreslår overfor Beskæftigelses- og integrationsudvalget (BIU) på møde d. 12.11.12, at en 5 mio. kr. årlig pulje i både 2013 og 2014 afsættes til lokale partnerskaber, som ønsker at gennemføre forsøg med beskæftigelsesindsatser for borgere i matchgruppe 2 i Kgs. Enghave og Vesterbro. BIF har henvendt sig til Lokaludvalgene Kgs. Enghave og Vesterbro, hvor de foreslår at Lokaludvalgene kan være samarbejdspartner i projektet og træffe beslutning om, hvilke forslag til forsøg de vil afgive samarbejdserklæringer til. Herefter er tanken, at BIF træffer afgørelse mht. hvilke forsøg, der har modtaget samarbejdserklæring fra Lokaludvalgene, der skal igangsættes.
Indstilling og beslutning
1. at Kgs. Enghave Lokaludvalg drøfter henvendelse fra Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen og beslutter et svar til forvaltningen.
Problemstilling
BIU har i deres Beskæftigelsesaftale 2013 (BIU 07.05.12, punkt 11) bl.a. besluttet at en del af midlerne til forankring af metodeudviklingsprojekter skal øremærkes til udvikling af indsatser med lokal forankring for borgere i match 2 - borgere med misbrug, psykiske udfordringer, kriminalitetstruede m.v. På denne baggrund foreslår BIF overfor BIU på møde d. 12.11.12., at der gennemføres et toårigt forsøg i 2013 og 2014 med lokal forankring.
Baggrund
At være en del af arbejdsmarkedet er en væsentlig del af at opleve sig som inkluderet i København. Inklusion handler hermed også om at skabe et inkluderende arbejdsmarked, som forstår at omsætte byens mangfoldighed til innovation og vækst til gavn for borgerne, virksomhederne og byen. Det kan kommunen ikke gøre alene. Det kræver en tæt alliance med mange aktører, herunder virksomheder og frivillige organisationer m.v., i form af konkrete partnerskaber, der vil gøre en forskel.
For at styrke mulighederne for at inkludere udsatte ledige borgere på arbejdsmarkedet, foreslår BIF, at der som led i forankringen af metodeudviklingsprojekterne jf. Beskæftigelsesaftalen 2013 gennemføres forsøg med indsatser, der er lokalt forankret gennem konkrete partnerskaber.
Et partnerskab skal, i samarbejde med lokaludvalget for det område som forsøget finder sted i, gennemføre et tilbud jf. Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats for at inkludere udsatte ledige borgere i lokalområdet på arbejdsmarkedet og herved styrke såvel lokalområdets selvbærende evne som fremme de lokale muligheder for innovation og vækst.
Forsøget skal målrettes relevante målgrupper i lokalområdet, fx borgere med misbrug, psykiske udfordringer, kriminalitetstruede etc.
Aktiviteterne i forsøget kan fx omfatte:
- Opbygning af selvtillid hos borgere gennem konkrete praktiske aktiviteter i lokalområdet, fx deltagelse i lokale arrangementer som ”handy-mand”.
- Facilitering af nye netværk for borgere, fx via tilknytning til frivillig mentorer i ”1 til 1” relationer.
- Arbejde med ”harm”-reduktion adfærd hos borgere i forhold til misbrug.
- Kortvarige virksomheds- og/eller uddannelsespraktikker mhp. på at understøtte borgere i forhold til fremadrettet valg af arbejdsområde / uddannelse.
- Øge borgeres kendskab til kommunens tilbud, fx i forhold til sundhed.
Udvælgelse af forsøg
Muligheden for indgåelse af partnerskab om forsøg med lokal forankring annonceres jf. tilbudsloven. Egnethedsvurderingen for et partnerskab foreslås at tage udgangspunkt i, at et partnerskab skal omfatte mindst 3 organisationer, foreninger og/eller virksomheder, herunder socialøkonomiske virksomheder, der har indgået forpligtende samarbejde om forsøgets gennemførelse.
Der foreslås at der her lægges vægt på, at:
- Mindst en af parterne har dokumenteret kendskab til lokalområdet, forsøget gennemføres i, fx et boligselskab/afdelingsbestyrelse, ejerforening, andelsboligforening, handelsstandsforening etc. eller en enhed, der repræsenterer flere sådanne lokale organisationer, foreninger, virksomheder m.v.
- Mindst en af partnerne har dokumenteret kendskab til den eller de målgruppe forsøget er for, fx via levering af beskæftigelsestilbud.
- Mindst en af parterne er hovedsageligt forankret i frivilligt arbejde, dvs. er berettiget til at modtage tilskud jf. lov om social service § 18 -Kommunalbestyrelsen skal samarbejde med frivillige sociale organisationer og foreninger og / eller efter folkeoplysningslovgivningen ift. det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde.
Et partnerskab skal have en samarbejdserklæring fra lokaludvalget for det område, som forsøget skal gennemføres, før ansøgningen om forsøget kan behandles. Lokaludvalgene for områder omfattet af forsøg skal hermed træffe beslutning om, hvilke forslag til forsøg, de vil afgive samarbejdsaftaler for.
Tildelingskriterierne foreslås at tage udgangspunkt i følgende:
- I hvilken grad forsøget understøtter målgruppens muligheder for at opnå arbejde eller uddannelse.
- I hvilken grad forsøget viser nye veje i udviklingen af lokalt forankrede beskæftigelsesaktiviteter, herunder i forhold til nye samarbejdsformer.
- I hvilken grad forsøget fremmer lokalområdets selvbærende evne.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget træffer afgørelse mht. hvilke forsøg, der har modtaget samarbejdsaftaler fra et lokaludvalg, der skal igangsættes.
Afgrænsning af lokalområderne Kgs. Enghave og Vesterbro til forsøg med lokal forankring
Med Politik for Udsatte Byområder har Borgerrepræsentationen (BR 01.12.11, punkt 5) udpeget 6 udsatte byområder, hvor Københavns Kommune sætter ekstra fokus på at koordinere og udvikle indsatser, der skal sætte gang i en positiv udvikling. For beskæftigelse er visionen i Politik for Udsatte Byområder: ”at alle skal høre til og gøre gavn i København. Vi har i dag et meget stort, uudnyttet menneskeligt potentiale i de udsatte byområder, der skal sættes i spil til gavn for den enkelte og til gavn for hele København. Alle københavnerne skal have mulighed for at udnytte deres kvalifikation og dyrke deres særlige kompetencer".
Da der kun er begrænsede midler foreslås det, at forsøget med lokal forankring afgrænses i forhold til et område omfattet af Politik for Udsatte Byområder. Det vurderes umiddelbart, at der med de afsatte midler vil være muligt at gennemføre forsøg med 2 til 3 konkrete partnerskaber i lokalområdet.
I forbindelse med udpegningen var Vesterbro/Kgs. Enghave et af de områder som havde den største andel af beboere uden for arbejdsmarkedet. På den baggrund foreslås det, at forsøg med lokal forankring afgrænses til Vesterbro/Kgs. Enghave, så forsøget kan indgå i udviklingsplanen for byområdet jf. Politik for Udsatte Byområder.
Løsning
Økonomi
Videre proces
Beslutning
Lokaludvalget besluttede, at Lokaludvalget gerne vil deltage i samarbejdet i en eller anden udstrækning. Det skal sikres, at der er bred sekretariatetsbistand fra BIFs side og ikke Lokaludvalges side. Lokaludvalget skal orienteres om sagens udfald på næste lokaludvalgsmøde.