Mødedato: 08.11.2007, kl. 19:00

Grøn Sydhavns fremtid

Grøn Sydhavns fremtid

Kongens Enghave Lokaludvalg

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde torsdag den 8. november 2007

 

 

9.      Grøn Sydhavns fremtid

KON  83/2007

 

BESLUTNING

Formanden indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg,

 

1. at Lokaludvalget fremsender forslag til Teknik- og Miljøudvalget om behandling af Grøn Sydhavn/Grøn Vesterbro

 

2. at Lokaludvalget søger om foretræde for Teknik- og Miljøudvalget

 

3. at Lokaludvalget vælger en delegation, som kan fremlægge problematikken for Teknik- og Miljøudvalget ved foretræde

 

 

Kgs. Enghave Lokaludvalgs beslutning på mødet den 8. november 2007:

 

Bymiljøudvalgets udkast til brev til Teknik- og Miljøudvalget blev godkendt med følgende tilføjelse, som skrives ind som 2. afsnit under beslutningsprocessen: "Denne sags udvikling illustrerer det problematiske i, at Københavns Kommune betragter Vesterbro og Kgs. Enghave som én bydel".

 

I brevet beder Lokaludvalget borgmesteren om, at Teknik- og Miljøudvalget behandler sagen på deres møde, og Lokaludvalget begærer foretræde i den forbindelse.

 

En delegation bestående af Lise Granerud, Ann Vikkelsø og Helle Dahn blev bemyndiget til at fremføre Lokaludvalgets synspunkter for Teknik- og Miljøudvalget.

 

 

 

 

PROBLEMSTILLING

 

Teknik- og Miljøudvalget besluttede i august, at Grøn Vesterbro og Grøn Sydhavn lægges sammen fra den 1.1.2008. Dermed hører det lokale miljøarbejde i Kgs. Enghave fremover ind under Agendacenteret Grøn Vesterbro og ikke som i øjeblikket som en satellit under Agendacenteret Grøn Valby. Der er til det nye Agenda Center Grøn Vesterbro/Sydhavn bevilget 1,35 mio.kr., hvilket er væsentligt mindre end de nuværende bevillinger (1,4 mio. kr. til Grøn Vesterbro og ca. 0,5 mio. kr. til Grøn Sydhavn). Dette har selvsagt konsekvenser for det lokale miljøarbejde i bydelen Vesterbro/Kgs. Enghave, eftersom bemanding og aktivitetsniveau i de to bydelsområder ikke kan opretholdes som hidtil.

 

Grøn Vesterbros bestyrelse har besluttet at lukke Grøn Sydhavn og dermed repræsentationen i Kgs. Enghave.

 

Bymiljøudvalget har drøftet denne beslutning og også selve beslutningsprocessen. Bymiljøudvalget er bekymret for konsekvenserne af denne beslutning – dels ift. det lokale miljøarbejde men også ift. den generelle trivsel i bydelen, da lukningen ses i sammenhæng med den generelle centralisering og udflytning af en række aktører og instanser fra Kgs. Enghave (f.eks. Lokaludvalgets sekretariat, Socialcenter, distriktspsykiatrien samt forårets nu afblæste overvejelser om lukning af Sydhavnens Bibliotek).

 

Lokaludvalget skrev i sit høringssvar til Miljø- og Teknikudvalget i forbindelse med behandlingen af den fremtidige organisering af de lokale miljøarbejde bl.a.:

 

"Kongens Enghave Lokaludvalg er foruroliget over, at forslaget ikke indebærer fortsættelse af den lokale Agenda 21 satellit i Karens Minde. Grøn Sydhavn har siden kvarterløftet og under forskellige betegnelser styrket det lokale miljøarbejde i Kongens Enghave og samtidig styrket borgerinddragelsen i større omfang end i det øvrige København.

 

Kongens Enghave Lokaludvalg mener, at det er overordentlig betydningsfuldt fortsat at have en lokalt placeret Agenda 21 satellit. Dette er for det første vigtigt for at kunne fortsætte det aktive, lokale engagement i en stærkt socialt belastet bydel, hvor miljøarbejde også skaber sociale sidegevinster. For det andet er det vigtigt ikke at tabe bydelens årelange opbygning af miljøarbejde i Kongens Enghave, f.eks. gennem erfaringer fra forsøg med udvidet affaldssortering og hvordan en Agenda-satellit kan være katalysator for at udvikle helhedsplaner for økologisk og social bæredygtighed på tværs af generationer, kulturelle forskelle og geografisk placering i bydelen. Disse og andre aktiviteter i Kongens Enghave har medvirket til at styrke erfaringer og viden om bæredygtighed i kommunen i tråd med kommunens planer om at udvikle sig til miljømetropol og en lokal forankring af miljøarbejdet jf. kommunens deltagelse i Dogme 2000 samarbejdet.

 

Kongens Enghave Lokaludvalg finder, at den relativt lille investering ved en lokal placering i Kongens Enghave kommer mangefold tilbage, både ved fortsættelse af eksisterende bæredygtigheds tiltag og ved at skabe lokalt engagement og styrke det frivillige miljøarbejde".

 

Udover den miljøfaglige bekymring, er Bymiljøudvalget er utilfredse med selve processen, hvor Grøn Vesterbros bestyrelse har besluttet at lukke Grøn Sydhavn. Bymiljøudvalget ønsker at påpege overfor Teknik- og Miljøudvalget og -forvaltningen, at der først bør laves en helt ny organisering af det nye agendacenter med repræsentation af Kgs. Enghave før beslutningen tages om, hvordan miljøarbejdet i Kgs. Enghave tilrettelægges fremover. 

 

LØSNING

Lokaludvalget søger foretræde for Teknik- og Miljøudvalget mht. at fremlægge problematikken og beder udvalget forholde sig til a) Økonomien: kan der på nogen måde skaffes penge til en opretholdelse af en satellit i Kgs. Enghave og b) Proceduren om det fremtidige arbejde: hvordan kan bestyrelsen på Vesterbro og følgegruppen i Kgs. Enghave beslutte nye vilkår for Agenda 21-arbejdet og derefter vælge en ny samlet bestyrelse.

 

 

VIDERE PROCES

Forslaget til Teknik- og Miljøudvalget sendes til borgmester Klaus Bondam, som herefter sætter det på udvalgets dagsorden som medlemsforslag fra Kgs. Enghave Lokaludvalg.

 

Mødet med Teknik- og Miljøudvalget forberedes i samarbejde med sekretariatet. Grøn Sydhavn og Grøn Vesterbro orienteres.

 

 

 

BILAG

 

·        På mødet vil der blive omdelt et udkast fra Bymiljøudvalget til brev Teknik- og Miljøudvalget

 



 

Til top