Mødedato: 08.05.2008, kl. 19:00

Bydelsplanprocessen

Bydelsplanprocessen

Kongens Enghave Lokaludvalg

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde torsdag den 8. maj 2008

 

 

14.      Bydelsplanprocessen

KON  67/2008

BESLUTNING

 

Formanden indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg,

 

1. at Lokaludvalget tager en indledende drøftelse af ønsker og ideer til proces og indhold ift. bydelsplanprocessen

 

 

 

PROBLEMSTILLING

Lokaludvalget skal i 2009 i samarbejde med Vesterbro Lokaludvalg og Økonomiforvaltningen udarbejde en bydelsplan.

 

I slutningen af 2007 var Økonomiforvaltningens koncept for bydelsplanlægning i høring i de eksisterende lokaludvalg. Kgs. Enghave Lokaludvalgs høringssvar er vedlagt som bilag.

 

Koncept for bydelsplanlægningen kaldes "10 i én" og tager udgangspunkt i en bred dialog med borgere og lokale aktører om byens og bydelenes udvikling. De to overordnede formål er:

·        at igangsætte en sammenhængende og fremadrettet dialog mellem Borgerrepræsentationen og københavnerne om byens udvikling, og hvordan bydelene kan indgå som del heraf.

·  &n bsp;     at formulere lokale principper for bydelens fremtidige udvikling i relation til byens centrale målsætninger, der fremgår af den til enhver tid gældende kommuneplanstrategi.

 

De fremtidige bydelsplaner skal for hver bydel bestå af to delelementer: en bydelsvision og et bydelskatalog:

 

Bydelsvision

Bydelsvisionen er den enkelte bydels formulerede værdigrundlag og skal udtrykke hvilke hovedtemaer, der i den fremtidige udvikling af bydelen ønskes prioriteret. Bydelsvisionen skal afspejle bydelens egen-identitet og tage udgangspunkt i lokale udviklingspotentialer og særlige problemstillinger der findes i den enkelte bydel. Derudover skal bydelsvisionen omfatte en beskrivelse af, hvordan den enkelte bydel kan medvirke til at trække København i den retning, som Borgerrepræsentationen har vedtaget i den til enhver tid gældende kommuneplanstrategi.

 

Bydelskataloget

Som supplement til bydelsvisionen skal der for hver bydel udarbejdes et bydelskatalog, der uddyber, hvordan bydelsvisionen ønskes udmøntet. Konkret skal der i bydelskataloget opstilles en række forslag til hovedtemaer for den fremtidige udvikling i bydelen. Bydelskataloget kan omhandle temaer af både fysisk, social, kulturel, integrationsmæssig, rekreativ, sundhedsmæssig og miljømæssig art osv.

 

Indeholder bydelsvisionen i en bydel eksempelvis ønsket om et styrket miljøtema eller en forbedret ældreindsats, skal der i bydelskataloget redegøres for, hvilke aspekter af disse hovedtemaer, der i fremtiden bør prioriteres; trafikregulering, affaldssortering, naturressourceforvaltning, henholdsvis ældrepleje, ældretilbud mv. Endvidere skal bydelskataloget – i det omfang det er muligt – anvise, hvor i bydelen de pågældende tiltag ønskes tilvejebragt, hvem der er målgruppe samt hvilke aktører, der forventes involveret.

 

Den lokale proces.

Lokaludvalgene er ansvarlige for, at der sker en lokal proces i bydelen, hvor interesserede beboere og lokale aktører kan deltage i udarbejdelsen af bydelsvisionen og bydelskataloget. Gennem en borgerinddragelsesproces, der tilrettelægges i et samarbejde mellem lokaludvalgene og Økonomiforvaltningen, skal der med bydelsplanlægningen gennemføres en ny og styrket dialogform mellem bystyret og det lokale niveau. Dette forventes at ske ved afholdelse af workshops, seminarer o.lign., samt andre og nye mødeformer.

 

Samspillet mellem bydelsplanerne og den øvrige kommunale planlægning

Bydelsplanerne skal behandles og godkendes i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med. Derefter kan bydelsplanerne – i det omfang de politiske udvalg beslutter sig herfor – indarbejdes i de dele af sektorplanlægningen, der berører bydelene og herigennem medvirke til konkrete løsninger af bydelens fremtidige udfordringer og tiltag.  Forud for endelig politisk behandling foreslås, at Økonomiudvalget sender de udarbejdede forslag til bydelsplaner til høring i de politiske udvalg med henblik på en vurdering af, i hvordan bydelsplanernes indhold kan indgå i det fremtidige arbejde med kommuneplan, lokalplaner og øvrig sektorplanlægning.

 

Bydelsplanerne kan ligeledes fungere som referenceramme for lokaludvalgene, når de skal afgive høringssvar i sager med betydning for bydelene. Indholdet i bydelsplanerne skal på den måde kvalificere det lokale niveaus samspil med det politiske niveau i henholdsvis udvalgene og Borgerrepræsentationen.

 

Efter lokaludvalgenes bemærkninger til bydelsplankonceptet da det var i høring, er det desuden besluttet, at bydelsplanerne indgår i Kommuneplanen som bilag med status som planer, der udarbejdes som handlings- og temaplaner, hvortil der hverken er tilknyttet økonomi eller lovmæssige kompetencer. Kgs. Enghaves bydelsplan vil komme til at indgå i Kommuneplan 2013.

 

Tidsplanen for "bølge 2" (Kgs. Enghave/Vesterbro, Bispebjerg, Amager Øst og Amager Vest) kommer til at forløbe således:

 

·        Opstartsfase (2. mdr): 1. maj 2009 – 30. juni 2009

·        Lokal proces (6 mdr): 16. aug. 2009 – 15. feb. 2010 - juli og første halvdel af august er sommerferie

·        Skrivning/udarbejdelse (2½ mdr): 16. feb. 2010 – 30. april 2010

·        Høring og politisk behandling (3 mdr): 1. maj 2010 – 15. sep. 2010 - juli og første halvdel af

august er sommerferie

 

Fagudvalgene er blevet opfordret til at drøfte ideer til, hvordan bydelsplanlægningen kan gribes an.

 

Bymiljøudvalget har drøftet punktet ganske kort på mødet den 24. april og skriver i referatet:

 

"Starte i efteråret i forskellige lokalområder – som vi har snakket om i forbindelse med høring for proces: forslag til startområder: Karens Minde området, Bavnehøjkvarteret, ny boligområder".

 

Socialudvalget skriver i deres referat fra mødet den 21. april:

 

Peter og  Jørn vil prøve at se om de kan fremskaffe "Idekatalog fra Kvarterløft", for at se hvilke ideer der er fra tidligere. Vi vil også spørge Kathrine om hun har noget liggende eller kan fremskaffe et.

 

Man kunne bl.a. starte med visioner for fire forskellige områder af bydelen:

Bavnehøj (mødet kunne f.eks. foregå på skolen eller hos AFUK).

Teglholmen (mødet kunne måske foregå i en af de lokale virksomheders kantine).

Frederiksholm (Eventuelt i Kvarterhuset)

Musikbyen (Eventuelt på Karens Minde)

 

Et andet forslag kunne være emnegrupper:

Bevarelse af Naturen/de grønne områder

Trafik

 

Inddrage forskellige borgergrupper

 

Inddrage forskellige specialgrupper:

Skoleområdet

Institutioner

Ældreområdet

Børnefamilier

 

Man kunne på disse møder måske nedsætte nogle hurtigtarbejdende arbejdsgrupper som skulle arbejde videre med ideerne.

 

På et borgermøde for hele bydelen kunne man diskuterer de overordnede visioner for bydelen. Her kunne det måske igen lade sig gøre at få et samarbejde med en lokal virksomhed, ellers kunne vi måske være hos AFUK igen.

 

Ved at få visioner frem vil vi være i stand til mere målrettet at finde ud af hvilke faktuelle spørgsmål vi ønsker at få afklaret".

 

Kulturudvalget skriver i referatet fra deres møde den 29. april.

 

"Der lægges op til at der skal udarbejdes en fælles bydelsplan for Kgs Enghave og Vesterbro. KU finder det hensigtsmæssigt at LU er på forkant med opgaven.

Det foreslåes at:

Da boligselskaberne allerede har udarbejdet en "Endelig plan for Kgs Enghave" bør der tages kontakt med disse.

Der tages kontakt med Valby LU, da de er længere fremme i processen jvf udrulningsplanen.

Det fastlægges hvilke områder bydelsplanen skal omfatte og så "sættes der kød på". Hertil benyttes Visionsseminaret 12 januar 2008 som idebank.

Konkrete emner:

Butiksstruktur: Konceptbutikker, oplevelse eller blandet butiksmiljø – i modsætning til mastodont butikscentre."

 

 

LØSNING

Lokaludvalget drøfter ideer til bydelsplanlægning

 

 

BILAG

 

  • BR indstilling og beslutning vedr. bydelsplanlægning 21. februar 2008 med bilag

 



 

Til top